Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Vreme za viruse i infekcije
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

13.12.2012. |  2219 pregleda  | 

Vreme za viruse i infekcije


Vecina dece infekciju "pregura" za pet do sedam dana, dok kod malih moze da traje i duze.

U ovom periodu godine mališani se najviše razboljevaju, a kako je vreme poslednjih nedelja bilo "idealno" za razvoj virusa i bakterija, domovi zdravlja širom Srbije puni su dece sa razlicitim respiratornim infekcijama.

Virusi i bakterije vrlo brzo se šire u grupama, školama i vrticima, što je uz oslabljen imunitet glavni razlog oboljevanja. Inkubacija, odnosno vreme od ulaska virusa ili bakterije u organizam do pojave prvih znakova bolesti je kratka i traje samo nekoliko dana. cesto su i sami roditelji prenosioci, ali oni nemaju tako ocigledne simptome jer im je imunitet jaci.

Kada se dete razboli roditelje najcešce muce nedoumice kada dete treba da odvedu kod lekara, da li prehladu bez temperature treba leciti, kao i koliko dugo kašalj moze da se toleriše bez terapije.

Pedijatri tvrde da su virusne i bakterijske infekcije cesto veoma slicne, pa tek analiza krvi pokaze o cemu se radi. U slucaju virusne infekcije ne primenjuje se terapija, vec se samo nosic cisti fiziološkim rastvorom i po potrebi uzima sirup za kašalj, dok se kod bakterijske primenjuje terapija lekovima.

Ali, nikada ne treba sami da dajete dijagnozu, vec da svaku nedoumicu rešite sa strucnjakom. Prehlade bez temperature najcešce same prodju, ali svaki kašalj koji traje duze od 7 do 10 dana treba proveriti, odnosno odvesti dete na pregled. Isto vazi i za temperaturu koja ide preko 37,5.
Kada je u pitanju virus on se ne leci, vec se lece simptomi bolesti. To znaci da dete uzima dosta tecnosti, kapi za nos kako bi lakše disalo ili sirup koji smiruje kašanj ili pomaze izbacivanje šlajma. Koriste se i lekovi za obaranje temperature, kao i stare "narodne" metode (sirce, alkohol, krompir). Neki roditelji decu pokrivaju kada imaju temperaturu, uz pretpostavku da ce tako da se preznoje i da ce temperatura da im "izbije", medjutim, pedijatri savetuju suprotno - da dete raskomotite i nikako da ga pretopljavate.

Upala uha ili grla najcešce su bakterijske infekcije. Kada se kanali zapuše i napune sekretom, to je idealna sredina za razvoj bakterija. cesto se dogadja da virusna infekcija preraste u bakterijsku, pa detetu treba cistiti nos što cešce i stimulisati izbacivanje sekreta.

Fiziološki rastvor je najefikasniji cistac nosa i moze se primenjivati i kod malih beba nekoliko puta dnevno, a kod starijih svaki put kada je potrebno. Kapi za nos treba da se koriste po preporuci lekara, onoliko dugo koliko strucnjak odredi. Kada mališani ne znaju ili ne mogu da izduvaju nos, mozete im pomoci pumpicama koje vrlo uspešno izvlace sekret. U svakom slucaju, ako se dete pozali da ga boli uho ili grlo, treba ga odvesti kod lekara. Takodje, svaki sekret koji nije providan, vec zamucen i zelenkast, znak je infekcije.

Zapaljenje sinusa, koje se kod mališana redje dogadja nego upala uha i grla, manifestuje se izrazenom glavoboljom u ceonom predelu i oko ociju, kao i bolom prilikom pipanja i kuckanja delova cela i jagodicnih kostiju.

Gnojava angina ili zapaljenje grla bakterijska je infekcija koja se uglavnom leci antibioticima. Kada dete ima virus, da biste sprecili da preraste u anginu, starijoj deci ispirajte grlo ili koristite antisepticke preparate u spreju kod mladjih, a dobar je i caj od zalfije.

Vecina dece virus "pregura" za pet do sedam dana, dok kod malih moze da traje i duze. Koliko dugo ce dete imati simptome uglavnom zavisi od imuniteta, pa neka deca cim im spadne temperatura nastave sa aktivnostima, lepo jedu i ponašaju se kao i kada su zdravi.

Pedijatri savetuju da dete nije za kolektiv dok ne bude poptuno zdravo, što znaci da bi nekoliko dana posle prestanka simptoma trebalo da bude kod kuce. Ovo je vazno zbog toga što narušen imunitet decu cini neotpornima, pa ako nisu zdravi vrlo lako mogu dobiti novi virus ili uci u "serijsku" infekciju koja traje nedeljama.

Bolesnu decu ne treba terati da jedu, vazno je samo da piju dovoljno tecnosti, cajeve i vodu, pogotovo ukoliko imaju temperaturu.

Treba izbegavati kisele i gazirane napitke. Što se tice lekova za temperaturu, pedijatri savetuju da starijoj deci dajete sirup, dok su za malce, ali i za one koji povracaju cepici bolje rešenje. Lekove je najbolje uzimati pre jela kako hrana ne bi poremetila apsorpciju, osim ukoliko dete ne pije antibiotik ili je doktor drugacije preporucio.

Deca se od ovakvih infekcija oporavljaju brzo i zato ne brinite. Bolesti su za njih nacin da razviju imunitet i stvore antitela koja ce ih kasnije braniti. 

Izvor: NOVOSTI, z.P. svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    2 korisnika
Ocena:    5.00 (odlican)


Facebook

Twitter

Subota je dan kada se kupaju muževi koji vole svoje žene.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.