Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Članci > Zauške - mala bolest veliki strah
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zdravlje

13.02.2012. |  4608 pregleda  | 

Zauške - mala bolest veliki strah


Epidemija zaušaka među novosadskim studentima unela je blagu paniku, pri čemu je izražen strah majki za sinove. Da bismo umirili nemire objašnjavamo vam šta su zauške, kako ih prepoznati i da li ih je bolje sprečiti ili lečiti.

Zauške su zarazna bolest od koje strepe roditelji muške dece jer mogu da izazovu sterilitet. Vakcinacija je uvedena još 1981. i štiti od klasičnog uzročnika, virusa mumpsa. Ipak, vakcina nije iskorenila sumnje i predrasude po pitanju kvaliteta i pratećih efekata vakcinacije.

Međutim, za virusne infekcije nema adekvatnog leka, a ova bolest u ekstremnim slučajevima izaziva i gluvonemost pa zato roditelji često pribegavaju stavu bolje sprečiti nego lečiti.

Pedijatar Vesna Crnomarković iz ordinacije „Centar plus" napominje da zauške zaista jesu iskorenjene, ali da ipak mogu da se jave kod osoba koje nisu vakcinisane i da zbog lakoće njihovog prenošenja mogu da ugroze veći broj ljudi za kratko vreme.
- Vakcinacija je obavezna, pa je ova bolest uglavnom savladana. Deca se vakcinišu kada napune godinu dana, a manje epidemije, kao što je slučaj u Novom Sadu, mogu se javiti ukoliko osobe koje nisu primile vakcinu i nisu preležale zauške dođu u kontakt sa zaraženim. Muška deca jesu najugroženija, tako da se roditeljima savetuje da provere zdravstvene knjižice dece i kalendar vakcinacija, te izvrše vakcinaciju ako se uvidi da je preskočena vakcina ili revakcina - kaže dr Crnomarković.

Umiruje činjenica da su zauške prvenstveno bolest dece i mladih osoba, i tada su one samo lakše oboljenje i bezopasna bolest. U retkim slučajevima sreću se i kod odraslih i samo tada mogu izazvati neke ozbiljnije posledice, od kojih je najčešća sterilitet kod muškaraca. Kako se ipak uglavnom javljaju kod dece, i to uzrasta od pet do petnaest godina, medicinska nega koja je neophodna u ovim slučajevima je mala, a zaraženi bi trebalo da ostane u krevetu dok su žlezde otečene i dok postoji povišena temperatura.

Izvor infekcije je sekret iz nosa i ždrela obolele osobe, mada se izlučuje i urinom. Prenosi se kapljičnim putem ili direktnim kontaktom sa obolelom osobom. Zbog toga što su zauške zarazne i lako se prenose, neophodno je zaraženog izdvojiti u posebnu prostoriju, odnosno izbegavati kontakt ukoliko se nisu preležale zauške.

Inkubacija (period od ulaska virusa u organizam do obolevanja) je dugačka i iznosi 14 do 20 dana, tj. najčešće oko tri nedelje, a bolesnik je zarazan nedelju dana pre pojave kliničkih manifestacija bolesti. Otok iza ili ispod ušiju jeste siguran i najverniji pokazatelj da osoba ima zauške. Bolest počinje naglo, sa jezom, drhtavicom, groznicom, malaksalošću, glavoboljom. Posle dan-dva javlja se otežano žvakanje i bol u uhu, a zatim otiče pljuvačna žlezda, a otok može biti različite veličine, elastičan je, čvrst i napet. Žlezda je umereno osetljiva ili bezbolna, a koža je nepromenjene boje. Kasniji simptomi, koji se javljaju zavisno od toga koja je vrsta zaušaka u pitanju, jesu iznenadni skok temperature, glavobolja i povraćanje. Otok dostiže maksimum trećeg dana bolesti, a znaci zapaljenja i otok se povlače za pet do sedam dana, tako da cela bolest, ako nema komplikacija, traje oko 15 dana. U slučajevima kada je otok previše velik spušta se na predeo vrata.

Zauške mogu da se ispolje na različite načine, te razlikujemo više vrsti:
Mumps meningitis (zapaljenje moždanica): Najčešće se javlja četvrtog dana od prvih simptoma, sa ponovnim, naglim skokom temperature koji je praćen glavoboljom, uznemirenošću i iznemoglošću. Glavobolja se postepeno pojačava, zatim počinje povraćanje, a u predelu vrata javlja se ukočenost. Bolest traje tri do četiri dana, a zatim dolazi do postepenog pada temperature i povlačenja meningealnih znakova.

Meningoencefalitis (zapaljenje mozga): Na svu sreću, ova vrsta zauški je retka. Međutim, kada do nje ipak dođe, kod obolele osobe se javlja psihički i fizički nemir, a nekada i paraliza moždanih živaca i grčevi. Posle preležane bolesti ostaju psihičke posledice, gluvoća ili gluvonemost ako je dete malo, pa se ovaj oblik zaušaka smatra najtežim. Leči se bolnički, u terapiji se koriste lekovi protiv temperature i bolova i sedativi. Nekada se uključuju i antibiotici.

Mumps orchitis (zapaljenje testisa): Javlja se samo kod mladića u pubertetu ili odraslih muškaraca, naročito ako bolesnik nije ležao od početka bolesti. Prvi simptomi su veoma burni, sa naglim porastom temperature, bolovima u testisima. Bol je jak i može da se širi prema stomaku ili krstima. Testisi su uvećani dva do tri puta, a sve traje četiri do pet dana, nakon čega se tegobe stišavaju. U terapiji se koriste kortikosteroidi.

Zauške kod žena mogu da uzrokuju zapaljenje jajnika. Javlja se desetak dana od početka bolesti. Manifestuje se bolom u donjem delu trbuha, a ponekad mogu izostati i menstruacije. Lakše je oboljenje, te ne zahteva posebni tretman.

Simptomi:
Glavobolja, povišena temperatura, povraćanje, malaksalost, otežano žvakanje, otok iza ili ispod ušiju, bol u uhu

Lečenje:
1. Zbog mogućih komplikacija važno je da se ostane u krevetu
2. Uglavnom se uzimaju lekovi protiv bolova i temperature
3. Kod eventualnih komplikacija daju se kortikosteroidi

Izvor: PRESS, Jelena Miloševićsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)izaberite ocenu:
  Odličan
  Dobar
  Prosečan
  Nedovoljan
  Loš
   
Ocenilo:    1 korisnika
Ocena:    5.00 (odlican)


Facebook

Twitter

Treba početi s inicijalima. Dok se ne vidi sta će biti.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.