Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Pitajte Stručnjaka >
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

19 meseci, dete priča na samo-sebi-razumljivom jeziku?

Od: Aleksandra

Pitanje: Postovani, moja kćerka ima punih 19 meseci. Ali ona neće da priča. Za sada izgovara samo nekoliko reči ( oko 10-12) i ništa više. Puno gleda TV, pa možda misli i da ne treba da priča. Priča na nekom svom jeziku, non-stop priča, ali je niko ništa ne razume. Sama se igra, priča sa kockicama, ali opet na svom jeziku. Zanima me kad dete normalno progovori i imam li razloga za brigu? Unapred hvala.

Odgovor: Poštovana, razvoj govora Vaše kćerke pokazuje odstupanja od uobičajenog razvoja govora. Dete ne progovara u jednom trenutku, pa odjednom sklapa složene rečenice. Noramalan razvoj ide preko nekoliko glasova, pa reči pa 2 složnih fraza, i tako dalje. Bilo bi vrlo korisno za dete da ne odlažete posetu logopedu. Prilikom pregleda, logoped će Vam reći da li je potrebno da uradite neka dalja medicinska ispitivanja, odrediće Vam program za stimulaciju govorno-jezičkog razvoja, i daće Vam konkretna uputstva kako da ih se pridržavate u kućnim uslovima. Manje gledanja TV programa je svakako jedna od ključnih stavki u slučaju kao kod Vaše kćerke.

prethodna strana | vrh strane  • SLIKA 
  • CRTEŽ Facebook

Twitter

Ko živi teško, duže živi.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.