Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Pitajte Stručnjaka >
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

beba neće mleko

Od: Visnja

Pitanje: Javljam se ponovo u vezi pitanja za bebu sto ne pije mleko. Ona je prvih mesec dana sisala,zatim je pila adaptirano mleko,a kada smo presli na kasice sa 6 meseci,prestala je da pije mleko samo iz flasice.Razgovarala sam sa vise pedijatara i rekli su da je to normalno kad se predje na kasice.Ona unosi mleko u vidu mlecnih kasica i u svaki slani obrok stavljam ili jogurt ili sir,pavlaku...Sto se ticee toga je ok. Ona ne zamenjuje mleko cajem,jednostavno voli da ga pije,pokusala sam je odvici,tako sto joj dam vodu,cak sam probala par puta i mleko,ali se ne da prevariti. Moje je pitanje bilo samo da li je ta kolicina caja dobra za nju( opet mislim da je bolje caj nego sok).

Odgovor: Poštovana, ja ne mislim da je u redu da dete mlađe od godine dana uopšte ne pije mleko pa makar ga unosilo i putem kašica (naravno da je mnogo bolje ikako nego nikako)i nemam pojma odakle pedijatrima taj stav.....ono što je činjenica je da poneka deca već sa 2-3 godine ne piju mleko, odn.ne unose ga više nikako. Uzrast kašica prerastu pa mlečni proizvodi potpuno nedostaju u ishrani. Vaše dete je na putu da postane jedno od te dece! Priupitajte te pedijatre kako onda oni misle da obezbede 800 mg kalcijuma detetu koje ne unosi ni gram mleka! To se generalno može ali me jako zanima da li oni to znaju i zanima me kako misle da na taj način ishrane privole malo dete! Ne bi baš bilo u redu da se pije tolika količina čaja-sve što je previše je štetno! Čajevi kao takvi imaju jako mnogo tanina, oni jesu generalno korisni ali ne u preteranoj količini-znači šolja, dve šaja je ok, sve preko toga je previše! Mogli bi ste detetu da dajete i prirodno ceđene sokove, oni su veliki zvor vitamina i minerala, koje čaj ne sadrži. A ako ne kupujete gotove onda nema ni dodatog šećera. Pokušajte nekako da vratite mleko detetu, počnite sa gutljajem, dva pa polako povećavajte količinu. Nudite 100 puta na dan ako treba......Neka deca radije piju jogurt, probajte i sa njim.Ali nemojte odustajat, isplatiće se na duge staze. Ako postepeno ne ide, jednostavno budite malo čvršći-ako neće mleko neće dobiti ništa-probajte tako jedan dan, sva je prilika da će popustiti! Prethodno se uverite kako podnosi mleko odn.da li joj smeta-pratite njene reakcije jer je moguće dadete slabije toleriše laktozu pa ga zato odbija! Ako to nije slučaj onda nema prepreke da dete pije mleko. I nemojte misliti da ne treba da je terate. Jake kosti se grade do 30-te godine, posle je kasno! A najviše kalcijuma treba u najmlađem uzrastu, ono što se sada propusti kasnije se teško nadomešta. Međutim što je dete starije to je tvrdoglavije i ako vam je to već sada teško da je naterate da pije mleko zamislite kako će vam biti kad bude imala 3 godine! Ne verujte mnogo u te priče da je normalno da dete ne pije mleko kad pređe na kašice-to nikakve veze nema!Evo npr. moje dete normalno jede, ima 2 godine i pije oko 500-800 ml mleka na dan!A isto smo prošli faze mlečnih kašica! Vaše dete pije toliko tečnosti jer joj treba zato što tečnost ne unosi kroz mleko odn.nema izvora druge tečnosti osim čaja i vode!

prethodna strana | vrh strane  • SLIKA 
  • CRTEŽ Facebook

Twitter

Ne mozemo živeti bez drugih ljudi. Jedni nam stvaraju, drugi rešavaju probleme.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.