Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Pitajte Stručnjaka >
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

anemija kod bebe

Od: Senka

Pitanje: Poštovana, moja beba za 9 dana puni 6 meseci i anemična je.Hemoglobin joj je 104, a krajem juna smo lezale u bolnici, 7 dana, imala je eserihiju, i tada joj je pod temperaturom od 39,5 , hemoglobin bio samo 93. Dakle jako losa krvna slika, mada sam i ja u trudnoci bila malokrvna, pila sam gvozdje u toku dojenja.Ona je iskljucivo sisala do 4,5 meseca, a onda sam joj uvela Aptamil, i krvna slika joj se malo popravila,ali i dalje je losa. Prekjuce smo bili kod pedijatra na kontroli i ona nam je prepisala Legofer, jednom dnevno da pije po 5 ml. Ali ja bih nekako hranom prvo da probamo da sredimo krvnu sliku.,Uvela sam joj dohranu,danas pocinjem sa 3 obroka, po savetu doktorke. Recite mi sta sve beba sme da jede od namirnica koje popravljaju krvnu sliku, i obzirom na uzrast. Juce i danas sam joj davala dzigericu sa povrcem i pirincanim pahuljicama. Treba da pocnemo i sa zumancetom. Znam da je rano za dzigericu, ali doktorka mi je rekla da joj dajem. Sta vi mislite o svemu tome? Unapred hvala :)

Odgovor: Poštovana, anemija kod bebe je česta ukoliko je i majka u trudnoći bila anemična jer beba nema odakle da stvori svoje zalihe gvožđa(ovo je savet za narednu trudnoću-obavezno pre iste sredite krvnu sliku a tokom trudnoće strogo vodite računa-pijte vitamine za trudnice sa dodatkom gvožđa i pravilno se hranite)..... Trenutna vrednost hemoglobina je na donjoj granici (počinje od 105 za bebe)što znači da krvna slika ipak nije tako loša! Ukoliko i dalje dojite nastavite ali obavezno dodajte adaptirano mleko za sve kašice koje pravite, od povrća bar dva puta nedeljno koristite blitvu ili spanać, od voća breskve, kajsije, banane, često koristite i povrće i voće u kombinaciji sa šargarepom.....jaje odn.žumance bar dva puta nedeljno.....meso svaki dan, najčešće teletinu......džigericu jednom nedeljno! Ovo bi trebalo dda popravi krvnu sliku jer dete čim počne da jede neku drugu hranu osim mleka (ako to čini kako treba) obično sasvim adekvatno napreduje i ima zadovoljavajuću krvnu sliku!

prethodna strana | vrh strane  • SLIKA 
  • CRTEŽ Facebook

Twitter

... da su slonovi jedine zivotinje koje ne mogu skakati?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.