Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Pitajte Stručnjaka >
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Provera sluha na rodjenju

Od: Vesna M.

Pitanje: 
Imam bebu od dva meseca koja je prevremeno rodjena. Radjen joj je TOEA test sluha u dva navrata i rezultat je da ni levo ni desno uho nije proslo. Beba je rodjena u 33/34. nedelji.

Molila bih Vas da mi predocite koliko je ozbiljno to sto beba na poslednjoj kontroli (kada je bila stara mesec dana) ne cuje ni na jedno uvo. Da li je razvoj sluha zavrsen, tj. kada se zavrsava? U komunikaciji sa bebom mi se cini da ona cuje moj glas i reaguje na njega. Mogu li nekako da stimulisem njen sluh sem svojim govorom, zveckama, muzikom?

Odgovor: 
TOAE je skrining metoda kojom jos u porodilistu proveravamo sluh deteta, tj. sluzi nam za rano otkrivanje urodjene gluvoce i nagluvosti.

Kao i svaka metoda, pa ni ova nije savrsena, sto znaci da u koliko pri prvom merenju OAE (otoakustickih emisija) nalaz nije bio dobar, ne znaci da je dete gluvo, ali postoji mogucnost da jeste, te zato je potrebno voditi dete na naredne zakazane preglede kako bi se definitivno ustanovilo da li dete cuje ili ne.

Merenje sluha jos u porodilistu se radi upravo kako bi se urodjena gluvoca otkrila na vreme, jer se danas ranim otkrivanjem i ranim lecenjem moze omoguciti i gluvo rodjenoj deci da cuju.

prethodna strana | vrh strane  • SLIKA 
  • CRTEŽ Facebook

Twitter

Tucite decu dok vam ne priznaju zašto ih tučete.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.