Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Pitajte Stručnjaka >
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

upala uva koja duze traje

Od: LJILJANA

Pitanje: 
Postovana doktorka, imam cerkicu od 4 god i 10 meseci.
13.03. joj je usni doktor uspostavio dijagnozu otitis media acuta bil.p.p.dex i prepisao joj je:
Pankav 2x a 70ml na 12h po 2,5ml dnevno,
Otol H kapi za usi,
Operil P sprej za nos i
Prospan sirup.

Panklav je pila 10 dana, i na kontoli je rekao da je sve u redu i da za sedam dana dodjem na timpanometriju jer slabije cuje. Kada sam je odvela na timp. kod druge doktorke ona mi je rekla da joj je desno uvo i dalje crveno, a i grlo joj je bilo crveno i da prima Penicilin inekcije 10dana, Aerius sirup, i Prospan.

Medjutim doktor opste prakse mi je rekao da joj ne bi davao inekcije jer bi joj bilo previse i uzeo joj je bris grla koji je bio u redu a kaze da joj je grlo bilo crveno zbog virusa.

Kada sam otisla ponovo kod usne lekarke ona je rekla da je uvo u redu ali timpanometrija je bila losa, tip B i da ima sekreta u usima i prepisala mi je rastvore morske soli, Aerius sirup i dalje, Fluimucil kesice 100mg 3x1 3 nedelje, i imunotrofinu sirup.

Medjutim sad je posle duzeg vremena pocela da izbacuje slajm i da joj curi nos, ali i dalje slabije cuje. Jos uvek pije terapiju. Doktor op.prakse mi je rekao da ce verovatno morati da ide da joj stave cevcicu, a inace hrce nocu i trnutno joj je uvecan treci krajnik, ali za njega mi je rekao da nije za operaciju.

Mnogo sam zabrinuta, jer joj se sluh ne vraca a i sama pomisao na operaciju me tera na plac, da li postoji neko produvavanje usnih kanala ili da trazim uput za Institut za majku i dete, zivim inace u Sremcici.

Hvala vam unapred svaki vas savet bice mi od velike pomoci.
Pozdrav.

Odgovor: 
prvo moram da vam kazem da nisam doktorka nego doktor.
Nakon akutne upale uva, sekret u uvu moze biti prisutan jos neko vreme. Pa cak i par nedelja. Kod vaseg deteta, koliko shvatam sekret u usima je prisutan vec 2 meseca. Takodje, navodite da je i treci krajnik uvecan.

Ovo oboljenje uva, koje se naziva Sekretorna upala uva je cesto kod dece. Smo je vazno da se primeti na vreme i da se leci. Konkretno, kod vaseg deteta, ja bih pokusao sa medikamentoznom terapijom jos neko vreme (mesec dana najvise ako nema poboljsanja), a ukoliko ova terapija ne da rezultate, tj. ako je u uvu i dalje prisutan sekret, onda je indikovano operativno lecenje: ugradnja cevcica i adenoidektomija (uklanjanje treceg krajnika).

prethodna strana | vrh strane  • SLIKA 
  • CRTEŽ Facebook

Twitter

... da je ukupna masa svih mrava na svetu veca od ukupne mase ljudske populacije?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.