Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > Bodovi sa male mature – privatna stvar
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Opšte

06.06.2012. |  442 pregleda

Bodovi sa male mature – privatna stvar


Rang-liste na ulaznim vratima škola su prošlost. Rezultati predstojećih prijemnih ispita i male mature više neće moći da se objavljuju javno – na sajtovima, oglasnim tablama ili ulaznim vratima škola. Učenici će moći da saznaju samo svoj uspeh posle provere znanja, odnosno roditelji će moći da pogledaju rezultate samo za svoje dete. Tu mogućnost imaće isključivo u određenoj prostoriji u školi, dok će na sajtu Ministarstva prosvete i nauke, posvećenom upisu u srednje škole www.upis.mpn.gov.rs, uz pomoć šifre, moći da pogledaju rezultate, ali tek kada budu konačni.

Namereni da se informišu o upisnom pragu, broju primljenih prvaka, smerovima u srednjim školama sa upisa prethodnih godina, mnogi uzalud pokušavaju da zavire na stranice ovog sajta. Blokiran je. Postoji, ali nije za svačije oči.

Prethodnih godina ovi podaci nisu skrivani, njihovo prikazivanje trebalo je da eliminiše eventualne sumnje u neregularnosti na upisu. Ispostavilo se da jeto u sukobu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.
– Na osnovu prijava građana i ciljane pretrage interneta, utvrđeno je da su se u toku 2011. i 2012. obrađivali podaci o ličnosti učenika osmog razreda osnovnih škola u Republici Srbiji bez zakonskog ovlašćenja. Na sajtu www.upis.mpn.gov.rs javno su publikovani izveštaji koji sadrže neke ili sve lične podatke, kao što su: šifra, ime i prezime učenika, adresa stanovanja, datumrođenja, ime roditelja, jedinstveni matični broj, ocene ušestom i sedmom razredu, broj bodova. Objavljivanje ovih podataka posredstvom veb-stranica nije dozvoljeno pre svega zato što za to ne postoji pravni osnov – objasnio je za „Politiku” Aleksandar Resanović, zamenik poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Izvor: POLITIKAsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)

Facebook

Twitter

Ne spuštajte ruke, ima još da se glasa.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.