Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > Danas je Svetski dan deteta
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Opšte

20.11.2013. |  2821 pregleda

Danas je Svetski dan detetaBeograd -- Danas se obelezava Svetski dan deteta, a svako drugo dete u Srbiji do 14 godina dozivelo je neki oblika nasilja u podorici ili u školi.

Organizacija Prijatelji dece Srbije podseca drzavne, nevladine institucije, organizacije, pojedince da deca u Srbiji i dalje zive u atmosferi porasta siromaštva i nasilja, pada kvaliteta obrazovanja, zdravstvene zaštite i manjka sadrzaja koji podsticu zdrav razvoj, kreativnost, stvaralaštvo, toleranciju...

Svako drugo dete u uzrastu do 14 godina dozivelo je neki oblik nasilja u porodici ili u školi, a 13,7 odsto je siromašno, podseca organizacija Prijatelji dece Srbije.

Iako su sprovedene znacajne sistemske reforme u decijoj zaštiti, zdravstvenoj zaštiti, inkluzivnom obrazovanju i osnovnom obrazovanju i vaspitanju - one nisu dovoljne i u praksi se ne sprovode dosledno.

Takodje, dostupnost obrazovnih, sportskih, igrovnih i kreativnih sadrzaja sve više je komercijalizovana, pa samim tim sve manje dece ima priliku da se dodatno obrazuje i razvija.

Kako se navodi, svako peto dete u Srbiji pre škole nema ni jednu knjigu, a 20. novembar Svetski dan deteta je prilika da se podsetimo i da zajedno ucinimo što više za jedno dete, za svu decu, za društvo u celini.

"Našoj deci pripada i treba podrška u fizickom, mentalnom, duhovnom, moralnom i društvenom razvoju, igra, obrazovanje, kultura, umetnost", poruceno je u saopštenju.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Pet godina kasnije, 20. novembra 1959. UN su usvojile Deklaraciju o pravima deteta, a tacno 30 godina potom i Konvenciju o pravima deteta, koju je Srbija prihvatila.

Svetski dan deteta obelezava se s ciljem da se skrene paznja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvaznije probleme sa kojima se deca suocavaju.

U Srbiji su prava deteta poslednjih godina dobila mnogo vecu vidljivost i u radu organa javne vlasti se sve više poštuju, iako to nije dovoljno, porucio je zaštitnik gradjana Saša Jankovic povodom sutrašnjeg Svetskog dana deteta.

On navodi da su prava deteta ravnopravna i podjednako vazna kao i sva druga ljudska prava, a da deca cija se prava poštuju postaju odrasle osobe koje uvazavaju prava drugih. 

Izvor: B92/TANJUGsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)

Facebook

Twitter

... da je nemoguce kinuti otvorenih ociju?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.