Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > Državna porodilišta bez epidurala?!
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Opšte

01.11.2013. |  3487 pregleda

Državna porodilišta bez epidurala?!


Planirano ukidanje dopunskog rada u drzavnim zdravstvenim ustanovama podrazumeva i ukidanje placanja "epidurala" pri porodjaju.

V.d. direktorka GAK "Narodni front" Snezana Rakic objasnila je da je do sada bezbolni porodjaj ovom metodom obavljan kroz dopunski rad i da je po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, porodjaj u epiduralnoj analgeziji bio ugovoren kao vanstandardna zdravstvena usluga.

Rakic je objasnila da su u Narodnom frontu za organizovanje sluzbe i omogucavanje porodjaja tom metodom, osim dezurnog anesteziologa, morali da angazuju još jednog anesteziologa koji je bio placan novcem odnosno participacijom pacijenata.

"To je bio jedini nacin da uspete da organizujete sluzbu i da obezbedite kontinuitet davanja epiduralne anestezije tokom 24 sata. Taj drugi anesteziolog koji nije dezuran, placan je novcem kojim pacijent participira", rekla je Rakic.

Ona kaze da se postavlja pitanje ko ce rad dodatnog anesteziologa da placa ako se ukine placanje epidurala i dodaje da Ministarstvo zdravlja i Republicki fond za zdravstveno osiguranje treba da se dogovore da li ce epiduralna analgezija da se daje samo kada propiše ginekolog jer porodjaj ne napreduje.

"Sada je pitanje šta je zelja pacijenta, da li je to nešto što ce da udje u zakon. Na potezu su Ministarstvo zdravlja i RFZO kako ce porodjaj u epiduralnoj analgeziji da ugovore. Kako god da ugovore, mi cemo ispoštovati", rekla je Rakic.

Ona je dodala da je najgora opcija da epiduralna analgezija bude besplatna i da bude svima dostupna, jer ce se dešavati da trudnica dodje na porodjaj i sazna da ne moze da dobije epidural zato što je anesteziolog u operacionoj sali gde ima hitan slucaj, zato što je aparat za anesteziju zauzet ili zato što ne postoje tehnicke mogucnosti. 

Izvor: MONDOsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)

Facebook

Twitter

Košava duva, neki drugovi se klate.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.