Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > Izborne predmete biraju - škole!
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Opšte

08.05.2013. |  3121 pregleda

Izborne predmete biraju - škole!


Umesto djaka i roditelja kao što je predvidjeno zakonom, u vecini slucajeva, fakultativnu nastavu odredjuju same obrazovne ustanove.

Zakonska odredba da ucenici i roditelji sami biraju izborne predmete sa liste ponudjenih, samo je mrtvo slovo na papiru. Iako su škole u obavezi da ponude najmanje tri izborna predmeta od kojih se bira jedan, u vecini obrazovnih ustanova se ucenicima vec od prvog razreda namece izborni predmet. Nadlezni u školama kazu da je to zbog nedostatka nastavnog kadra.

U vecini škola roditeljima se na pocetku školske godine ponude, uglavnom, dva izborna predmeta uz "preporuku" ucitelja koji treba da izaberu. Obrazlozenje je da ce onaj drugi slušati u sledecem razredu. Najviše djaka "bira" - "cuvare prirode", "Lepo pisanje" ili "Ruke u testu", a casove drze roditelji.

- To je kršenje zakona, ali vecina roditelja cuti jer ne zeli da se zameri uciteljima, plašeci se da ce deca imati problema - kaze Ivana Ilic, majka cija devojcica ide u prvi razred.

KAKO PRONAcI NASTAVNIKA ŠAHA
- Ne mozemo ponuditi deci izborne predmete koje zelimo, zbog nedostatka nastavnog kadra - kaze Natalija Matic, direktorka OŠ "Veselin Masleša". - To se, pre svega, odnosi na šah, jer nastavnik koji bi to radio mora ispunjavati visoke kriterijume. Naši djaci biraju izmedju "cuvara prirode", "Lepog pisanja" i "Narodne tradicije".

- Ima i onih koji ne znaju da imaju pravo izbora medju tri predmeta, kao ni to šta tacno deca uce iz kog predmeta. Vecina njih je u zabludi za "Ruke u testu", jer misli da ima veze sa testom, a deca izucavaju pojave u prirodi i otkrivaju svet koji ih okruzuje.

Fakultativni izborni predmeti uvedeni su pre desetak godina, ali je cinjenica da su izgubili smisao, jer je ideja bila da ih ucenici sami biraju u skladu sa svojim interesovanjima sa liste koje ponudi škola.

LEPO PISANjE, RUKE U TESTU...

U osnovnoj školi djaci imaju obavezne predmete (srpski jezik i knjizevnost, matematika, priroda i društvo, fizika...). Postoje i obavezni izborni - veronauka i gradjansko, kao i izabrani izborni - Ruke u testu, cuvari prirode, Lepo pisanje, Šah, Narodna tradicija, a u starijim razredima Crtanje, slikanje i vajanje, Racunarstvo i informatika. 

Izvor: NOVOSTI, B. BORISAVLJEVIcsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)

Facebook

Twitter

... da komarci imaju zube?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.