Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > Za oblik ljudskog lica odgovorni su geni
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Opšte

17.09.2012. |  834 pregleda

Za oblik ljudskog lica odgovorni su geni


Postoji verovanje da ce dete liciti na onu osobu koja trudnica pogleda u trenutku kada prvi put oseti kako se beba pomera u njenom stomaku. Medjutim, za oblik ljudskog lica odgovorni su geni, i to pet upravo otkrivenih.

Holandski naucnici su otkrili pet glavnih gena koji odredjuju oblik ljudskog lica, što predstavlja prvi ozbiljan korak na putu ka rekonstrukciji lica po genetskom kodu coveka.

Naucnici vec i sada mogu sa odredjenim stepenom verovatnoce da odrede boju kose i ociju coveka na osnovu njegovog DNK.

Glavni cilj istrazivaca je, medjutim, potpuna rekonstrukcija spoljašnjeg izgleda coveka po njegovom genetskom materijalu.

Lice je veoma slozena struktura u cijem formiranju ucestvuje veliki broj gena.

Još pre osam godina je geneticar Manfred Kajzer iz medicinskog centra Univerziteta Erasmus u Roterdamu poceo da se bavi pitanjem da li bi na osnovu analize gena koji su odgovarni za oblik nosa ili širinu cela bilo moguce sastaviti portret nosioca DNK.

Taj proces bi mogao biti slican onom kojim kriminalisticari sastavljaju fotorobot osumnjicenog iz pojedinih delova lica.

Kajzer i njegove kolege su otkrili pet osnovnih gena koji u velikom stepenu uticu na proporcije lica.
Jedan od njih, RAHZ, vec je ranije povezivan sa oblikom lica dece, dok su na druga dva ukazali radovi koji su otkrili da od njihove mutacije zavisi razvoj anomalija, kao što je zecja usna.

Preostala dva elemanta genetskog koda samostalno je otkrio Kajzerov tim.

Naucnici za sada nisu u stanju da predju obratni put, odnosno da prema otkrivenim genima rekonstruišu spoljni izgled coveka.

Autori istrazivanja, objavljenog u casopisu "PLoS Genetics", medjutim, ukazuju da je samo pitanje vremena kada ce se to desiti. 

Izvor: TANJUGsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)

Facebook

Twitter

... da pacov moze da izdrzi bez vode duze nego kamila?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.