Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > Obavezne vakcinacije dece
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Opšte

25.10.2008. |  6143 pregleda

Obavezne vakcinacije dece


Vakcinacija najmlađih je besplatna zakonska obaveza. Obavezna vakcinacija u našoj zemlji sprovodi se protiv tuberkuloze, dečje paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja, morbila, zaušaka, rubeole, hepatitisa A i B. Vakcinacije se sprovode određenim rasporedom, dok se vakcina protiv tuberkuloze dobija već u porodilištu. Deca koja nisu vakcinisana dan nakon rođenja, vakcinu bi morala dobiti do navršenih 12 meseci. Revakcinacija je u desetoj godini, a zatim se dobija Hep-B, vakcina protiv akutnog hepatitisa B. Ova vakcina se daje u četiri doze. Beba prvu vakcinu dobija još u porodilištu ili s napunjenih mesec dana, drugu s dva meseca, treću sa šest, a poslednju, prema indikacijama, kad napuni godinu dana.

Vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja daje se u tri doze, prva kad beba napuni dva meseca, druga sa tri i po i treća s pet bebinih meseci. Razmak između vakcina ne sme biti kraći od meseca dana, obično se praktikuje šest nedelja zbog vakcine protiv dečje paralize kod koje mora biti najmanji razmak između vakcina šest nedelja. Revakcinacija prve doze se daje u bebinom uzrastu od sedamnaestog do 24. meseca, druga sa sedam godina, a treća i poslednja sa 14 godina. Zatim je tu i polio vakcina protiv dečje paralize. Beba prvu polio vakcinu dobija kad napuni dva meseca. Ova vakcina daje se zajedno sa DTP vakcinom u tri doze, tako da beba prima drugu dozu s napunjenih tri i po, a treću s pet meseci. Revakcinacija je od 17. do 24. meseca. HiB je vakcina koja sprečava smrtonosnu bakteriju hemofilus influence i prva se dobija s dva meseca starosti. MMR vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeole beba treba da primi pre prvog rođendana, a najkasnije u uzrastu do 15 meseci. Revakcinacija je u sedmoj godini, pre upisa u prvi razred osnovne škole.

Izvor: GRADJANSKI LIST, Lj. Nasvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju

Facebook

Twitter

... da je nemoguce kinuti otvorenih ociju?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.