Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > Otvoren "Klub mama dojilja"
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Opšte

07.06.2012. |  578 pregleda

Otvoren "Klub mama dojilja"


U Beogradu je otvoren prvi "Klub mama dojilja" u kojem će trudnice i majke imati priliku da saznaju sve o dojenju, razmenjuju iskustva i učestvuju u besplatnim radionicama iz domena pedijatrije.

Posebna pažnja biće posvećena prirodnoj ishrani odojčadi, imajući u vidu da u Srbiji samo petnaest odsto majki doji svoju decu, dok je u razvijenim zemljama taj procenat i do 35 odsto, navodi se u saopštenju Centra za edukaciju roditelja ""Porodično gnezdo"".

Kako se ističe, dojenje je veoma bitno i za stvaranje emocionalne povezanosti majke i deteta u najranijem uzrastu.

Majkama se savetuje isključivo dojenje beba do uzrasta od šest meseci, a kasnije uz dodavanje nemlečne hrane do kraja prve godine.
"Pravilna ishrana u tom periodu je programiranje zdravlja populacije i preventiva ozbiljnih metaboličkih bolesti adultnog doba", ocenila je načelnica Odeljenja za majke dojilje Instituta za neonatologiju doktorka Slavica Simić.

Simić je ukazala da su se u prošlosti često i lako donosile odluke o prekidanju dojenja odojčadi i ishrani adaptiranim kravljim mlekom - industrijskim zamenama majčinog mleka.

To je, prema njenim rečima, dovelo do značajnog povećanja stope oboljevanja dece, kao što su poremećaj lipidnog statusa, gojaznost, hipertenzija i dijabetes.

Koordinator "Kluba mama dojilja" i osnivač Centra za edukaciju roditelja Nada Lazić je ukazala da će buduće i mlade majke u Klub imati priliku da se druže, razmenjuju iskustva i razreše nedoumice koje imaju o dojenju.

Centar ""Porodično gnezdo"" je, kako je podsetila, pre jedanaest godina pokrenuo i ""Školu roditeljstva"" koja pomažem budućim roditeljima da nauče kako da se odnose prema deci.

Izvor: Tanjugsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)

Facebook

Twitter

... da komarci imaju zube?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.