Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > Poražavajuće mali broj mama doji bebe
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Opšte

03.08.2012. |  670 pregleda

Poražavajuće mali broj mama doji bebe


Ispitivanja iz 2010. godine pokazuju da je broj dece koja su do šest meseci hranjena isključivo majčinim mlekom, pao na 11 procenata

Udruženje „Roditelj” organizovaće u nedelju, u 18 sati, na Zemunskom keju (kod Letnje pozornice na šetalištu), manifestaciju pod nazivom „Dojite s ponosom”. To će biti samo jedna od aktivnosti koju će ova organizacija sprovesti u toku ove nedelje, a povodom obeležavanja Svetske nedelje dojenja. Okupiće se majke i trudnice, biće deljen edukativni materijal, a predstavnici Instituta za neonatologiju će građane upoznati sa projektom podrške razvoju Prve banke humanog mleka u Srbiji, koja je osnovana u našoj zemlji 2009. godine, kako bi se obezbedila najprirodnija i najzdravija ishrana za bebe čije majke nisu u mogućnosti da doje.

Cilj svih dešavanja je da se još jednom skrene pažnja javnosti na značaj dojenja kao najboljeg načina ishrane beba, angažovanjem i povezivanjem svih sektora koji mogu da pruže podršku dojenju: majkama, budućim majkama, njihovim porodicama, zdravstvenim radnicima, medijima...

Prema istraživanjima stručnjaka Fonda UN za decu (Unicef), sprovedenih 2005. godine, u Srbiji je dojeno tek 23 odsto beba do četiri meseca, dok je samo 15 odsto žena dojilo decu do šest meseci.

Ispitivanja koja su urađena 2010. godine pokazala su da je broj dece koja su isključivo dojena do šest meseci pao na 11 procenata.

U Udruženju „Roditelj” napominju da su rezultati istraživanja iz 2009. godine, koja su realizovana u okviru inicijative „Bolnica – prijatelj beba”, pokazali da nijedno porodilište u Srbiji ne zadovoljava standarde ovog programa i potvrdilo da je procenat dojenja beba u Srbiji poražavajuće nizak.
– Ciljevi Svetske nedelje dojenja ove godine su da se sumiraju saznanja i dostignuća u vezi sa ishranom odojčadi i dece iz proteklih 20 godina, da se proceni status primene Globalne strategije za ishranu mališana svuda u svetu, da se proslave uspesi i dostignuća na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou, da se prikaže globalno ono što je urađeno na nacionalnom nivou, da se pozove na akciju u cilju popunjavanja preostalih praznina u programima podrške dojenju i ishrani odojčadi i male dece... – naglašavaju u Udruženju „Roditelj”.

Svetska nedelja dojenja na globalnom planu biće obeležena od 1. do 7. avgusta u više od 150 zemalja sveta pod sloganom „Razumeti prošlost – planirati budućnost”.

Ove godine će istovremeno biti obeleženo i 10. godina primene Globalne strategije za ishranu odojčadi i male dece, koju su usvojile Svetska zdravstvena organizacija i Unicef.

Efikasno sprovođenje ove strategije je suštinski važno za povećanje procenta dojenja dece, naročito u prvih šest meseci života.

Nacionalna nedelja dojenja se u našoj zemlji obeležava prve nedelje oktobra, a samo dve godine pošto se Srbija uključila i u obeležavanje ove svetske manifestacije, Udruženje „Roditelj” je dobilo srebrnu medalju za aktivnosti u Svetskoj nedelji dojenja 2008.

Izvor: POLITIKA, D. D. K.svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)

Facebook

Twitter

... da je lubenica povrce a paradajz voce?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.