Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > Program „bejbi frendli” na popravnom
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Opšte

09.08.2010. |  918 pregleda

Program „bejbi frendli” na popravnom


Projekat poznat po tome što je beba neposredno uz majku tokom boravka u porodilištu sprovodi se samo delimično

Projekat „bejbi frendli”, koji podrazumeva poštovanje 10 pravila u porodilištu, među kojima su pomaganje majkama da započnu dojenje u prvih pola sata posle porođaja, dojenje na zahtev bebe bez vremenski određenih intervala, potpuno izbegavanje korišćenja flašica sa cuclama i informisanje trudnica o prednostima i tehnikama dojenja, porodilišta u Srbiji ne sprovode na dovoljno dobar način. Kako je objašnjeno na okruglom stolu Udruženja „Roditelj”, ovim projektom je predviđena zabrana deljenja besplatnih uzoraka adaptiranog mleka pri otpustu porodilja jer, kako je zaključeno u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, ne postoji mlečna formula koja može da zameni majčino mleko.

Zorka Kovačević, iz Građanske inicijative „Majka hrabrost”, ističe da nisu sva porodilišta u Srbiji sertifikovana za sprovođenje programa „bejbi frendli”, iako mnogi čelnici u srpskim porodilištima pričaju da sprovode ovaj projekat.
– Neke bolnice imaju sertifikat koji govori da se kod njih radi po ovom sistemu, ali se on u suštini ne realizuje na pravi način. Mi smo obišli 11 porodilišta u Srbiji i utvrdili da gotovo nijedno ne ispunjava uslove. Postoji veliki problem oko zabluda šta zapravo znači „bejbi frendli” jer mnogi misle da je to samo stavka da dete bude 24 sata sa majkom, a prenebregavaju drugih devet ključnih stavki. Ovde je reč o individualnom pristupu majki i detetu – rekla je Kovačevićeva.

Ona ističe da je zadatak posebne radne grupe Ministarstva zdravlja, stručnjaka, nevladinih organizacija da prate šta se dešava u ovoj oblasti i da naprave akcioni plan za ponovno uvođenje i primenu ovog programa.
– Doneta je odluka da porodilište ne može da dobije akreditaciju ako ne ispuni standarde, bez obzira na to da li je ustanova sertifikovana za „bejbi frendli” ili ne. Ovaj projekat postaje standard i integrativni deo sistema, a u narednim godinama sva porodilišta će morati da ispune standarde da bi mogla da rade. U jednom vojvođanskom porodilištu, koje ima sertifikat „bejbi frendli”, uvideli smo da se ono ne poštuje, a njihov komentar je bio da ga oni primenjuju „kada to mogu, i ako mogu”. Dobro se radi u pančevačkom porodilištu, a ono koje pripada KBC „Zvezdara” u Beogradu ima veliki potencijal – dodala je Kovačevićeva.

Ovaj program su 1991. godine pokrenuli UNICEF i SZO jer svako dete ima pravo da bude hranjeno mlekom svoje majke, a predviđeno je da majka i beba budu stalno zajedno u porodilištima od momenta rođenja deteta.

Prim. dr Spaso Anđelić, pomoćnik direktora Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front”, smatra da treba raditi na poboljšanju sprovođenja „bejbi frendli” programa i otklanjanju nedostataka.
– Mi smo pre 13 ili 14 godina počeli sprovođenje ovog programa. Nedostajale su nam pedijatrijske sestre, koje bi pomagale mamama. Veliki broj porodilja traži da bude u okviru „bejbi frendlija”. Ne funkcioniše nam baš sve onako kako želimo, ali potrudićemo se da budemo što je moguće bolji – istakao je dr Anđelić.

U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da je prošle godine na poziv ministarstva urađena evaluacija ovog programa od inostranih stručnjaka u cilju unapređenja njegovog sprovođenja.
– Ocenjeno je da je do 2003. godine program bio relativno uspešno sprovođen, ali da se, nakon smanjenja podrške UNICEF-a, pokazalo se da program nije održiv. U nacionalnim milenijumskim ciljevima razvoja 2005. – 2015. godine je, između ostalog, i povećanje procenta dojene dece do šestog meseca sa 15 na 30 odsto. Za dostizanje ovog cilja neophodna je aktivnost zdravstvenog sistema, ali i čitavog društva, nevladinog sektora i medija – kažu u Ministarstvu zdravlja.

Izvor: POLITIKA, D. Davidov-Kesarsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
POSLEDNJIH 4 KOMENTARA SA FORUMA
prikaži sve komentare na forumu
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)
  • Poslao MALISHA75 dana 11. Aug. 2010. u 05:42

RoditeljPortal - 9/8/2010 20:27 U Ministarstvu zdravlja objasnjavaju da je prosle godine na poziv ministarstva uradjena evaluacija ovog programa od inostranih strucnjaka u cilju unapredjenja njegovog sprovodjenja. ? Ocenjeno je da je do 2003. godine program bio relativno uspesno sprovodjen, ali da se, nakon smanjenja podrske UNICEF-a, pokazalo se da program nije odrziv. U nacionalnim milenijumskim ciljevima razvoja 2005. ? 2015. godine je, izmedju ostalog, i povecanje procenta dojene dece do sestog meseca sa 15 na 30 odsto. Za dostizanje ovog cilja neophodna je aktivnost zdravstvenog sistema, ali i citavog drustva, nevladinog sektora i medija ? kazu u Ministarstvu zdravlja. Izvor: POLITIKA, D. Davidov-Kesar
 Još jedan smuljan tekst. Nigde nije jasno rečeno da su nakon te posete inostranih stručnjaka i evaluacije, apsolutno sva porodilišta u Srbiji koja su ikada imala sertifikat Baby Friendly, isti izgubila!!! Znači, trenutno ni jedno jedino porodilište u Srbiji nije Baby Friendly, tj nema taj sertifikat, a da li se trude da ga povrate, hm, pokazaće vreme i iskustvo porodilja.  
  • Poslao PULINKA dana 11. Aug. 2010. u 11:16

malisha75 - 10/8/2010 21:42  Još jedan smuljan tekst. Nigde nije jasno rečeno da su nakon te posete inostranih stručnjaka i evaluacije, apsolutno sva porodilišta u Srbiji koja su ikada imala sertifikat Baby Friendly, isti izgubila!!! Znači, trenutno ni jedno jedino porodilište u Srbiji nije Baby Friendly, tj nema taj sertifikat, a da li se trude da ga povrate, hm, pokazaće vreme i iskustvo porodilja.
Nadam se da to ne znači da će porodilišta da ukinu 24h boravak majke sa bebom, kad su već izgubili sertifikat. Pretpostavljam da neće, ipak im je ovako lakše-majke sve rade. Ali i to mi je neuporedivo bolje nego da me razdvoje od deteta. 
  • Poslao LEKII dana 11. Aug. 2010. u 17:41

Mislim da i dalje svi sprovode program, makar i bez sertifikata. I slazem se sa Malishom, u tekstu se ne kaze da su porodilista u srbiji dobila vrlo nepovoljnu ocenu sto se baby friendly programa tice. Na sajtu udruženja Roditelj su još januara pisali o tome, ali kod nas se situacija teško menja. Mada nada poslednja umire :) , možda sada, posle sedam-osam meseci od procene, ipak misle ozbiljno Evo linka ko želi da pročita http://www.roditelj.org/2010/01/28/bejbi-frendli-u-srbiji-ne-postoji/  
  • Poslao BIBILINS dana 11. Aug. 2010. u 22:32

Zatvorenici imaju pravo na posete.Pacijenti nakon teskih operacija imaju pravo na posete, Pacijenti na psihijatrijskim odelenjima imaju pravo na posete. Pacijenti na infektivnim odelenjima imaju pravo na posete.  Majke i bebe u Srbiji nemaju pravo na posete.  

POSLEDNJIH 4 KOMENTARA SA FORUMA
prikaži sve komentare na forumu
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)
vrh strane

Facebook

Twitter

Nerad drži govor radu.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.