Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > Rupe u plavilniku o plaćanju obdaništa
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Opšte

03.10.2006. |  1301 pregleda

Rupe u plavilniku o plaćanju obdaništa


Većina roditelja ne plaća punu cenu boravka dece u vrtićima, koja iznosi 4.950 dinara, iako bi po pravilima koje je propisao grad to trebalo da čine. To im polazi za rukom zahvaljujući poslodavcima koji ne prijavljuju njihove realne prihode. Tako roditelji često "zaobilaze" Pravilnik o regresiranju troškova boravka dece u obdaništima, koji propisuje uslove i visinu učešća u troškovima.

- Dokumentacija koju roditelji prilažu proverava se metodom slučajnog uzorka, čime nikada nisu bile utvrđene nepravilnosti. Naprotiv, sva dokumenta uvek budu ispravna. Mislimo da nije problem u donetim papirima, već u tome što vlasnici preduzeća ne prijavljuju zaposlene radnike. Takođe, ne prijavljuju ni stvarno isplaćenu zaradu, što dovodi do toga da se pravi materijalni status porodice razlikuje od prihoda koji su prikazani u dokumentima. Ovo je društveni problem koji je van domena rada predškolskih ustanova - rekla je Ljiljana Lučić, gradski sekretar za socijalnu i dečju zaštitu.

Naša sagovornica kaže da se, prema Pravilniku, pravo na regresiranje troškova boravka dece odnosi na svu decu u predškolskim ustanovama u gradu.

- Najveća cena za roditelje je 50 odsto od ekonomske cene, i nju plaća 22 odsto roditelja, dok su ostali regresirani, tako da je dva odsto oslobođeno plaćanja. To su deca palih i ranjenih boraca, odnosno invalidi od prve do četvrte kategorije, deca bez roditeljskog staranja, trojke, četvorke i druga. U zavisnosti od prihoda, po članu domaćinstva, ostali roditelji učestvuju u troškovima boravka od 7 do 50 odsto - objasnila je Lučićka. - Roditelju koji ispunjava uslove za priznavanje prava na regres učešće u ceni usluga umanjuje se za 20 odsto po detetu, kada dvoje ili više dece boravi u istoj ustanovi.

Prema njenim rečima, da bi roditelji iskoristili pravo na umanjenje troškova, u obavezi su da šestomesečno donose potvrde o primanjima porodičnog domaćinstva. Takođe, potrebno je da predaju i druge papire koji su neophodni za utvrđivanje ovog prava.

Gordana Petrović, direktor Predškolske ustanove "Savski venac", kaže za Press da u ovoj ustanovi malo roditelja plaća pun iznos boravka.

- Regresna skala je podeljena u sedam kategorija. Na osnovu nje ukupno 25 odsto roditelja ne plaća vrtić, a to su raseljena lica sa Kosova, deca ometena u razvoju i druge povlašćene kategorije. U našoj ustanovi svega do 15 odsto plaća punu cenu. Kada bi više roditelja plaćalo ceo iznos, ta sredstva bi nam i te kako značila, ali treba imati razumevanja i za roditelje - priča Petrovićka. - Svesni smo da ima slučajeva gde roditelji rade za mnogo veći lični dohodak od onog koji su prijavili. Međutim, nama to ništa ne znači, jer se mi i dalje upravljamo prema regresnoj skali.

Cene
Cene vrtića u zavisnosti od mesečnog prihoda po članu domaćinstva:

  • prihod do 5.659 dinara - vrtić 694 dinara
  • od 5.659 do 6.602 - 1.190 dinara
  • od 6.602 do 7.546 - 1.487 dinara
  • od 7.546 do 9.432 - 1.983 dinara
  • od 9.432 do 11.319 - 2.776 dinara
  • od 11.309 do 13.205 - 3.767 dinara
  • više od 13.205 - 4.958 dinara
Izvor: PRESS, M. SPREMIĆsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju

Facebook

Twitter

Teško mome tati. Svi ga jašemo, a on se pravi da njie konj.
-Mitar Mitrović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.