Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > Ove nedelje stižu be-se-že vakcine
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Opšte

17.09.2012. |  480 pregleda

Ove nedelje stižu be-se-že vakcine


Rešenje za nedostatak be-se-ze vakcine protiv tuberkuloze u zdravstvenim ustanovama još se trazi. Nova zaliha vakcina protiv tetanusa, velikog kašlja, meningitisa tipa A, zaušaka i pneumokoka, treba da u zdravstvene ustanove stigne ove nedelje.

Ove nedelje u zdravstvene ustanove trebalo bi da stignu vakcine protiv tetanusa, velikog kašlja, meningitisa tipa A, zaušaka i pneumokoka. Na pojedine vakcine, poput besezea mora da se ceka, što je zabrinulo mnoge roditelje u Srbiji.

Iako se Dragana Petrovic porodila pre 15 dana, njena beba nije odmah po rodjenju primila be-se-ze vakcinu protiv tuberkuloze, a Petrovici i dalje cekaju da njihov najmladji clan primi vakcinu.

"Pri izlasku iz porodilišta rekli su mi da dete nije dobilo be-se-ze vakcinu, zato što trenutno u porodilištu nema vakcina. Zaista ne znam da li dete odmah mora da je primi. Uputili su me u dom zdravlja, gde su mi rekli da ni oni nemaju vakcinu", objašnjava Dragana Petrovic.

Aleksandar nije jedina beba u Srbiji koja ceka vakcinaciju.

"Svakodnevno stizu informacije sa teritorija koje su nadleznost Instituta da na ponekim punktovima iz dana u dan vakcine nema. Kratkorocno rešenje smo našli preraspodelom medju porodilištima, a nakon toga i medju okruzima", istice epidemiolog sa Instituta "Batut" Goranka Loncarevic.

Vec sledece nedelje ova vakcina mogla bi da se nadje u zdravstvenim ustanovama i tako se prekine nestašica vakcine.

"Ocekujemo da cemo u petak potpisati ugovor za nabavku vakcine be-se-ze, o-pe-ve protiv paralize i poslednju seriju vakcine protiv tetanusa pošto su cetiri vakcine vec nabavljene, ali isto tako molimo ustanove da se racionalno ponašaju", kaze Sanja Mirosavljevic iz Republickog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Prema njenim recima, racionalna raspodela podrazumeva da ustanove koje na zalihama imaju vakcine preraspodelom daju ustanovama koje nemaju.

Odlaganje vakcinacije za nekoliko meseci nije razlog za paniku, tvrde strucnjaci.

"Vakcina moze da se da i detetu koje je rodjeno i van porodilišta, a deca mogu biti vakcinisana do navršenih godinu dana zivota", istice doktorka Loncarevic.

Najbolja zaštita protiv tuberkuloze je be-se-ze vakcina, koja se na našim prostorima daje još od 1928. godine. 

Izvor: RTS, Pripremila Ivana Bozovicsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)

Facebook

Twitter

Prava vozačka disciplina zove se ko će duže, a ne ko će brže voziti.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.