Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > Testiranjem do zdravog ploda
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Opšte

18.08.2006. |  36275 pregleda

Testiranjem do zdravog ploda


U Srbiji danas živi oko 2.000 dece s genetskim poremećajem, a najčešća anomalija je Daunov sindrom. Svaka trudnoća nosi određeni rizik da dete bude s hromozomskim anomalijama, ali kod starijih žena taj rizik se znatno povećava. Tako, recimo, kod žena koje su stare 20 godina, u momentu rađanja deteta, rizik da rodi dete s Daunovim sindromom je mali i svako hiljadito dete koje se rodi ima ovaj nedostatak. Kod trudnica od 40 godina, u momentu rađanja deteta, taj rizik je daleko veći, odnosno od 69 rođene dece, jedno ima ovaj hromozomski poremećaj.

- Jedini put da se uradi dijagnoza sa stepenom pouzdanosti od 99 odsto je amniocenteza, odnosno vađenje plodove vodice. Međutim, to je invazivna metoda koja nosi rizik da se izgubi trudnoća. Zbog toga su uvedene skrining testovi, kojima se otkrivaju anomalije kod ploda. Ukoliko ovi testovi pokažu da se radi o visokorizičnoj trudnoći, tek onda se trudnica upućuje na vađenje plodove vodice. Skrining metode su uvedene da bi se uradio rizik za svaku trudnoću, nezavisno od broja godina - objašnjava dr Dejan Maletić, načelnik ginekologije u KBC "Zvezdara" i dodaje da su testiranja koja otkrivaju anomalije kod deteta počela da se obavljaju u ovoj ustanovi pre tri godine.

On kaže da postoji nekoliko neinvazivnih analiza koje se rade u ovoj ustanovi. Dabl test se radi putem krvi trudnice od 15 do 20 nedelje trudnoće. Stepen pouzdanosti ove metode je 65 odsto. Posle toga dodata je još jedna analiza, takozvani tripl test, koji se radi u istom periodu trudnoće, ali je pouzdanost ovog testa od 75 do 78 odsto. Pouzdanost testiranja se povećala na 80 odsto pojavom ranog dabl testa, koji se radi do 12. nedelje trudnoće. Kasnije se na tripl test dodaje još jedan parametar, i to je takozvani kvadrupli test. Stepen pouzdanosti je 86 odsto.

- Konačni napredak je uvođenje kombinovanog testa, koji se radi prema određenim kriterijumima koje propisuje Fondacije za fertalnu medicinu iz Londona. Kombinovani test se radi od 11. do 13. nedelje i šest dana trudnoće. On podrazumeva da se uradi rani dabl test, ali se biohemijskim parametrima dodaje i jedan specifičan ekspertski ultrazvučni pregled. Radi ga posebno obučena ekipa i kvalitet njihovog rada je na stalnoj proveri. Dobijamo zbirni rezultat i pouzdanost ovog testa je 95 do 98 odsto - dodaje dr Maletić.

Ovim skrining testovima, osim Daunovog sindroma, otkrivaju se i druge hromozomske anomalije kod ploda, kao što su Edvardsov sindrom, SLO sindrom. Inicijator ovog projekta je Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj, a ideja je da cela Srbija bude pokrivena skrining testovima. Troškove testiranja sada snose trudnice, a razmatra se mogućnost da ubuduće testiranje plaća Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

- Prve godine uvođenjem testiranja u našoj ustanovi nije rođeno nijedno dete s Daunovim sindromom. U naredne dve godine od testiranih trudnica nismo imali dece s Daunovim sindromom, dok od netestiranih jesmo. Savremenim testovima za dva do tri dana uradi se i skrining i genetika i dobije se dijagnoza. Ukoliko se pokaže da plod ima hromozomsku anomaliju, sve je završeno do 12 nedelje trudnoće, tako da trudnica može, ukoliko želi, bez problema da prekine trudnoću - kaže dr Maletić.

ZA TESTIRANJE 1.200 DINARA
U KBC "Zvezdara" ultrazvučni pregled i izračunavanje hromozomskog rizika se ne naplaćuje trudnicama, dok se skrining testovi plaćaju oko 1.200 dinara. Osim KBC"Zvezdara", ova testiranja rade i GAK "Narodni front", Institut za majku i dete, ali i pojedini domovi zdravlja.

Izvor: GLAS JAVNOSTI, S. Tanasićsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju

Facebook

Twitter

... da je Carli Caplin jednom prilikom osvojio trecu nagradu na takmicenju za svog dvojnika.
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.