Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > U Srbiji 1.500 manje prvaka
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Opšte

02.04.2013. |  2667 pregleda

U Srbiji 1.500 manje prvaka


U ponedeljak u Srbiji zvanicno poceo upis u prvi razred osnovne škole. Generacija siromašnija za 1.500 dece.

Upis prvaka poceo je u ponedeljak, a procenjuje se da ce u prvi razred da krene oko 71.500 djaka. U odnosu na prošlu godinu, to je 1.500 prvaka manje. Zbog sve malobrojnijih generacija, škole se bore da privuku što više dece - sekcijama, sportovima, dodatnim stranim jezicima, produzenim boravkom...

I u ponedeljak, prvog dana upisa, vrata škola bila su širom otvorena za buduce prvake. Zakazivana su testiranja kod psihologa i pedagoga.

- Interesovanje je veliko, pa je vec prvog dana 50 dece prijavljeno za testiranje - kaze Dejan Stankovic, direktor OŠ ”Sveti Sava” u Beogradu. - Kod nas se upisuju i deca sa drugih opština, jer svi idu u prvu smenu, imamo produzeni boravak, razne sportove, sekcije, deca fakultativno uce ruski, italijanski, a uvodimo i nemacki...

Prvake su u ponedeljak docekivali i u beogradskoj OŠ ”Vlada Aksentijevic”. Prema recima direktorke Slobodanke Matkovic, roditelji biraju njihovu školu zbog kvalitetnog nastavnog kadra, dobrih uslova rada, a najbolja reklama su uspesi na takmicenjima i dobri rezultati na maloj maturi.

Ove jeseni prvi put u školske klupe ce da sednu mališani rodjeni izmedju marta 2006. i februara 2007.

Da bi i zvanicno bili upisani u prvi razred, potreban je izvod iz maticne knjige rodjenih, potvrda o prebivalištu, dokazi o zdravstvenom pregledu i da je dete pohadjalo pripremni predškolski program.

Zvanicno, upis bi trebalo da bude završen do kraja maja, ali škole primaju buduce djake i do prvog septembra, pa i kasnije, ako su objektivno bili spreceni da se upišu. Kazne za roditelje koji ne upišu prvake iznose izmedju 5.000 i 25.000 dinara.

BEZ NORME 50 UcITELJA

Zbog sve manjeg broja dece, od septembra ce biti i veci broj delimicnih ili potpunih tehnoloških viškova. Ukoliko se u jedno odeljenje upisuje po 30 prvaka, a bice 1.500 dece manje - to znaci da ce 50 ucitelja ostati bez norme. 

Izvor: NOVOSTI, D. S. - I. M. svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)

Facebook

Twitter

Ne pretičite pametnije od sebe.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.