Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > UNICEF: Zaštitimo zlostavljanu decu
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Opšte

19.11.2013. |  2565 pregleda

UNICEF: Zaštitimo zlostavljanu decu


Beograd -- Na Medjunarodni dan prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece UNICEF pozvao da se paznja posveti milionima dece koja su zrtve nasilja, koje ostaje skriveno.

Ta medjunarodna organizacija ujedno podseca i da je u Srbiji prošle godine registrovano 3.700 dece ztava nasilja.

"Precesto se zlostavljanje dešava u senci, neotkriveno, neprijavljeno i što je još gore, prihvaceno. Svi snosimo odgovornost da ucinimo nevidljivo vidljivim", istakao je izvršni direktor UNICEF-a Entoni Lejk.

UNICEF u saopštenju podseca na svoje istrazivanje u Srbiji u okviru programa "Škola bez nasilja", prema kojem svako cetvrto dete trpi ucestalo nasilje svojih vršnjaka u školi, isto toliko trpi neki oblik nasilja nastavnika, a dve trecine mladih se izlozilo nekom riziku od nasilja i zloupotrebe na internetu.

Kada je u pitanju zdravstveni sistem Srbije, njegova uloga je, kako se navodi, stvaranje okruzenja u kome svi preuzimaju odgovornost za obezbedjivanje sredine u kojoj je svako dete zašticeno od zlostavljanja i zanemarivanja.

Do sredine 2013. godine, više od 85 odsto relevantnih zdravstvenih ustanova prijavilo je osnivanje strucnih timova za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, navodi se u saopštenju.

U toku je, uz podršku UNICEF-a, uspostavljanje sistema za pracenje podataka o zlostavljanju i zanemarivanju dece koji se registruje u zdravstvenom sistemu i znacajno ce pospešiti pracenje rada zdravstvenog sistema i osigurati preduslove za kvalitetniju intersektorsku saradnju.

Kako se navodi, Zavod za socijalnu zaštitu tokom prošle godine registrovao je 3.700 dece ztava nasilja, a skoro isto toliko bilo je svedok porodicnog nasilja, istice se u saopštenju i navodi da, iako se sistem zaštite dece menja na bolje, nasilje cesto ostaje nevidiljivo.

UNICEF je ove godine pokrenuo kampanju koja poziva i zahteva javno prepoznavanje problema i reagovanja na nasilje nad decom, uz moto "Ucinimo nevidljivo vidljivim - zaustavimo nasilje nad decom".

U kampanju se ukljucio nacionalni ambasador UNICEF-a u Srbiji Aleksandar djordjevic koji je snimio video poziv za prevenciju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece, istice se u saopštenju.

"Romi najviše diskriminisani"
Romska deca i deca sa smetnjama u razvoju najviše su od sve dece u Srbiji izlozena diskriminaciji, ukazano je u danas objavljenom izveštaju poverenice za ravnopravnost i Unicefa.

U dokumentu pod nazivom "Poseban izveštaj o diskriminaciji dece" koji su u Skupštini predstavili mladi iz citave Srbije, navodi se da je diskriminacija medju decom najviše prisutna u obrazovanju.

Prema podacima iz tog izveštaja, samo jedna trecina ucenika romske nacionalnosti završi osnovnu školu na vreme. Kao posebno porazavajuca cinjenica navodi se da samo 19 odsto dece iz romskih porodica upiše srednju školu.

Rade Sedlan iz grupe mladih koji su predstavili izveštaj o diskriminaciji dece, naveo je jedan primer diskriminacije deteta sa smetnjama u razvoju.

On je rekao da je 12 roditelja iz jedne škole u Srbiji ispisalo svoju decu iz razreda samo zato što je u to odeljenje došao jedan ucenik sa invaliditetom. U izveštaju nije navedeno ime škole niti gde se nalazi.

"Danas se svakoga od nas tice diskriminacija, iako je mozda i ne vidimo i svi mozemo njoj biti izlozeni", rekao je Sedlan.

Poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušic rekla je da izveštaj pokazuje da je diskriminacija prisutna medju decom u Srbiji i da je oni uce od roditelja.

"Potrebno je decu nauciti ne definiciji tolerancije, nego prakticnoj toleranciji", rekla je Petrušiceva na predstavljanju izveštaja o problemu diskriminacije medju decom u Srbiji, kojem je prisustvovao i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanovic.

U izveštaju o diskriminaciji medju decom u Srbiji ukazano je da je i dalje prisutna stereotipizacija uloga devojcica i decaka i da se deca od "najranijeg uzrasta uce svojim rodnim ulogama".

U izveštaju se navodi i da je upravo obrazovanje šansa za društvene promene na bolje.

Mladi koji su predstavili izveštaj apelovali su na poslanike Skupštine Srbije da donesu zakone koji bi obavezali škole da i same deluju u slucaju pojave diskriminacije, a ne da cekaju da problem postane tezi.

Na kraju izveštaja o problemu diskriminacije medju decom navedene su i preporuke za suzbijanje te pojave. 

Izvor: B92/TANJUGsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)

Facebook

Twitter

... da je nemoguce kinuti otvorenih ociju?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.