Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > Upis u srednje škole za školsku 2007-2008. godinu
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Opšte

06.05.2007. |  38528 pregleda

Upis u srednje škole za školsku 2007-2008. godinu


Beograd - U srednjim školama u Srbiji ima 83.663 mesta za upis učenika u prvi razred, a oko 81 hiljada đaka ove godine završava osmi razred. U gimnazijama ima 17.320 mesta, četvorogodišnje obrazovne profile u srednjim stručnim školama moći će da upiše 42.068 đaka, u trogodišnjim školama slobodno je 22.444 mesta, a za decu sa posebnim potrebama predviđeno je 1.538 mesta. Za obdarene učenike u filološkoj gimnaziji ima 552 mesta, u matematičkoj 240, u muzičkim i baletskim školama 1.170, a u umetničkim školama 609 mesta za učenike prvog razreda, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević izjavio je da će kvalifikacioni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika biti održan 18 juna, a iz matematike 19. juna. Učenici se mogu prijaviti za polaganje kvalifikacionog ispita u matičnim osnovnim školama od 3. do 15. juna. Konačni rezultati kvalifikacionog ispita biće objavljeni 25. juna, 27. i 28. juna đaci će popunjavati liste želja, a 5. jula biće objavljen raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima.

Svršeni osnovci koji nameravaju da upišu neku od specijalizovanih srednjih škola (matematička, filološka gimnazija, umetničke, muzičke i baletske škole) treba da se prijave za polaganje prijemnog ispita od 21. do 27. maja, a kandidati koji žele da upišu Gimnaziju za sportiste 1. i 2. juna. Prijemni ispiti u specijalizovanim školama biće održani od 2. do 4. juna, a konačni rezultati biće objavljeni 8. juna.

Ministar prosvete Slobodan Vuksanović izjavio je da će ove godine biti otvorena odeljenja za učenike sedmog i osmog razreda sa posebnim sklonostima za matematiku u gimnazijama "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, "Svetozar Marković" u Nišu, kao i u gimnaziji u Kragujevcu. On je najavio da će Vlada na narednoj sednici proglasiti filološke gimnazije u Beogradu i Sremskim Karlovcima, kao i beogradsku Matematičku gimnaziju za škole od posebnog interesa za Republiku Srbiju i da će te obrazovne ustanove biti "pod posebnom pažnjom i dodatno finansirane od početka iduće budžetske godine". Ministar je dodao da će do kraja maja još 35 srednjih škola dobiti tehničku i stručnu opremu vrednu pet miliona evra i da će za četiri do šest godina na ovakav način biti opremljene sve srednje škole u Srbiji. Podsećamo da detaljne informacije o upisu u srednje škole učenici mogu pronaći u Konkursu koji se prodaje u knjižari Prosvetnog pregleda u Dečanskoj ulici po ceni do 190 dinara.

Polaganje kvalifikacionog ispita 300 dinara
Ministarstvo prosvete nije menjalo iznose naknada za polaganje prijemnog, odnosno kvalifikacionog ispita u odnosu na prošlu godinu, pa će učenici za polaganje kvalifikacionog ispita morati da izdvoje 300 dinara, a đaci koji konkurišu za upis u trogodišnje škole 150 dinara. Za polaganje kvalifikacionog ispita u Matematičkoj gimnaziji i odeljenjima te gimnazije đaci treba da plate do 500 dinara, a najskuplju naknadu (1.000 dinara) plaćaju kandidati koji polažu prijemni u umetničkim školama. Član republičke upisne komisije Zorica Blagojević je rekla da škole mogu da odluče da ne naplaćuju ovu naknadu.

Izvor: DANAS, V. Andrićsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju

Facebook

Twitter

Možda je nekim drugim planetama Zemlja pakao.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.