Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > Za decu 1,4 milijarda dinara
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Opšte

18.04.2012. |  575 pregleda

Za decu 1,4 milijarda dinara


DEČJI i roditeljski dodaci se još samo ovoga meseca isplaćuju po starom obračunu, a aprilski čekovi biće deblji za 2,67 odsto, koliko je "pojela" inflacija u proteklih šest meseci. I mada u Ministarstvu rada i socijalne politike ne spore da su i uvećanja i iznosi ovih naknada simbolični, ukupna izdvajanja su - pozamašna.

Tako će, računaju u Sektoru za zaštitu porodice, samo tokom isplate u četvrtak, s njihovog računa na adrese skoro 460.000 mališana otići 1,4 milijarde dinara. Toliko novca je, recimo, država izdvojila za predsedničke izbore.
- Na dečju zaštitu u ovoj godini Ministarstvo će potrošiti više novca nego lane, pa će samo na isplatu roditeljskih i dečjih dodataka do kraja godine otići oko 16 milijardi dinara - kažu u Ministarstvu rada i socijalne politike. A toliko je novca, primera radi, namenjeno za ministarstva KiM, omladine i sporta, kulture - zajedno!

S druge strane, broj mališana koji dobijaju novac nije se značajno promenio u odnosu na prošlu godinu. U prva tri meseca 2012. roditeljski dodatak dobijalo je 1.585 mališana manje nego u prvom kvartalu prošle godine, a dečje dodatke 3.044 mališana više nego u istom periodu 2011.
- U prva tri meseca ove godine roditeljske dodatke dobijalo je 63.123 dece, a dečje 394.268 dečaka i devojčica u 208.531 porodici - kaže Zoran Martinović, državni sekretar u ovom resoru. - Za roditeljske je trošeno 469 miliona dinara mesečno, a za dečje čak 913 miliona dinara. Tako je, samo u prvom kvartalu ove godine podeljeno 4,1 milijarda dinara, što je za skoro 500 miliona više nego u prvom tromesečju prošle godine.

Martinović objašnjava da roditeljski dodatak mogu da ostvare majke za prvo, drugo, treće i četvrto dete, pod uslovom da se o njemu neposrednu brinu, da su naše državljanke i da imaju zdravstveno osiguranje. Ovo pravo je dostupno gotovo svima, a ograničenja su minimalna.
- Dečji dodatak, koji trenutno iznosi 2.221, a uvećani 2.887 dinara, teže se dobija, a većina uslova odnosi se na imovinsko stanje. Jer, ovaj dodatak je namenjen porodicama koje ne mogu same da se izdržavaju. Tako se ova novčana pomoć isplaćuje roditeljima u porodici koja ima mesečne prihode ispod određenog iznosa, a taj je cenzus trenutno 7.106 dinara - zaključuje Martinović.

KRATKI ROKOVI
RODITELjI koji podnose zahtev za ostvarivanje prava na dečje i roditeljske dodatke imaju prigovore na kratke rokove koji su im dati, ali i na ogromnu papirologiju. Neophodna dokumentacija se sastoji od 15 različitih obrazaca. Porodice koje traže dečji dodatak ne mogu da imaju ni ušteđevinu, ni nekretnine, pa čak ni garažu veću od 20 kvadrata.

Izvor: NOVOSTI, B. STJELjAsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)

Facebook

Twitter

Bolje je biti nevaspitan nego loše vaspitan.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.