Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > Bebe su nezadovoljne kada su same
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zanimljivosti

30.05.2012. |  1134 pregleda

Bebe su nezadovoljne kada su same


Bebe, koje roditelji puštaju da se same uspavljuju, prvih par dana, iako manje plaču, imaju povišen nivo hormona stresa zbog toga.
Drugim rečima, dete je i dalje nezadovoljno što ga roditelji ne uspavljuju samo ćuti o tome.

Rezultati nove studije rasplamsali su debatu da li bebe treba pustiti da plaču ili ne. Stručnjak za negu dece Džina Ford tvrdi da ne treba uzimati bebu u naručje ako plače dok pokušavate da je odviknete od uspavljivanja. Drugi eksperti za negu dece Šejla Kicinger pak tvrdi da majke treba da slušaju svoje instinkte a ne da podležu utvrđenim rutinama.

Istraživači su pratili nivo hormona kod beba i njihovih majki. Većina dece starosti od četiri do deset meseci imala je probleme da uđe u rutinu i zaspi bez da ih roditelji uspavljuju.

Tokom studije, mame roditelji su ih stavljali u krevetac i ostavljali ih a istraživači su merili dužinu vremena koliko su deca plakala nakon toga. Njihove majke bile su u susednoj prostoriji i čule su plač beba ali im nije bilo dozvoljeno da uđu i uzmu ih u naručje. Nivoi kortizola mereni su prvo i treće veče.

Do treće noći, deca su plakala znatno kraće pre nego što su zaspala ali je nivo kortizola i dalje bio značajno visok. Nasuprot tome, količina kortizola kod majki je opadala što ukazuje da su se one opuštale jer bebe nisu dugo plakale.

Mana ove studije je to što je kratko trajala pa istraživači nisu mogli da utvrde da li i u kom periodu nivo hormona kreće da pada kod beba i kada ona nauči da se izbori sa odlaskom na spavanje sama.

Komentarišući ove nalaze, Sioban Frigard, koji vodi sajt za roditeljske savete kaže da roditelji ipak ne bi trebalo da odustanu od toga da ostavljaju bebe da se same uspavaju.

Izvor: DailyMail/Novi magazin, AMsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
POSLEDNJIH 5 KOMENTARA SA FORUMA
prikaži sve komentare na forumu
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)
  • Poslao  dana 01. Jun. 2012. u 01:45

Ja moju decu nisam pustala da placu jer sam smatrala da ako sam ih rodila treba da im omogucim da rastu i razvijaju se uz toplinu majke.Tako da su oni bili zadovoljne bebe.Stariji sin je sa godinu dana sam prestao da trazi da ga ljuskam za spavanje,popio mleko na flasicu i sam zaspao.Mladjeg sina sam u periodu grceva cak nosila u kenguru dok sam obavljala kucne poslove i nisam bas propala zbog toga.Ja ne bih mogla da sedim u drugoj sobi dok mi beba place do iznemoglosti i dok se uspavljuje u suzama:\(  
  • Poslao  dana 01. Jun. 2012. u 02:59

Bebironce, apsolutno potpisujem tvoje misljenje..... ima majki koje se kunu u delotvornost plakanja....i cak mislim da ta metoda deluje! Ali ja jednostavno to nikada nisam mogla..... iako sam za razliku od Bebironce malo duze uspavljivala decu od godine dana, cak malo mnogo duze.....provela gomile besanih noci....starije dete mi je ocajno spavalo do 2.5 godine, provodila sam sate u uspavljivanju.....mladje oduvek spava dobro a ja i dan danas uspavljujem obojicu..... sada to traje 10-15 minuta sto je za moje pojmove sasvim ok! Imala sam tone `zutih minuta` tokom tog perioda od 2.5 godine ali zbog toga ne zalim ni jednog jedinog sekunda-iako razumem ocajanje majki koje se odluce na takav korak-ipak ja to ne mogu, jer ne mislim da je ispravno ostaviti bebu da place duze od 3 minuta samo zato da bih ja mogla da jednostavno stavim dete u krvetac i izadjem iz sobe, jer je meni tako lakse!!!!! Prosto mislim da to nije uloga majke, i naravno da treba raditi na tome da se iznadje nacin da dete dobro spava zarad dobrobiti oboje, plac i ostavljanje nije resenje! :-\* 
  • Poslao  dana 01. Jun. 2012. u 04:14

u mojoj porodici je samo moja sestra (od nas troje, plus dvoje tetkinih) ostavljana da place i dan danas ima fobije od mraka... i ne sme da ostane nocu sama.... i slicno. Tako da ne mislim da je to neka posebno pametna ideja... ja sam savu uspavljivala u rukama danju samo do 3 meseca, kad sam shvatila da ga uspavljujem na silu, jer ne zeli da spava. Ostalo se uspavljivao na siki, lezeci, a kad je ostavio (od prve noce) lezeci pored mene (u miru i tisini :wink:). Dok je bio budan, u glavnom mi je visio na rukama, pa ga je proslo sa godinu dana. A i rodila sam ga da imam sta da mazim, da ne bi posle otimala mamama bebe da se malo pomazim. onda je neko vreme trebalo samo da ga uspavam (da lezim pored njega) a sad ga eno samog u sobici sa otvorenim vratima, tek sto nije zaspao. I to je sam potrazio da se sam uspava pre nekoliko meseci... i mirna backa! 
  • Poslao  dana 01. Jun. 2012. u 17:17

Ni ja nisam za tu varijantu ostavi da place, sin mi je bio prilicno mirna beba, cak nije voleo da se ljulja u rukama, uspavljivao se u onoj njihalici ili kasnije u kolicima. Kad je malo poraso samo smo se drzali za rukicu, sto je umelo da potraje, a od tri godine spava sam u sobici bez problema. Pa zamislite ga onako ususkano u stomaku, kad izadje, a vi ga pustite da place bespomocno. Ja to ne bih mogla nikad. Kao sto ne bih imala mira da spava odmah posle rodjena u drugoj sobi, to bi bilo mucenje i za mene i za njega. 
  • Poslao  dana 01. Jun. 2012. u 17:43

Ni ja nisam za to da se beba ostavi da place do iznemoglosti.Ja sam oba moja decaka ljuljala u rukama ili kreveticu kako su kad hteli. Mada,moram priznati da sam par puta kad nisu dugo hteli da zaspu(spava im se,a zezaju) i ostavila da malo otplacu(2,3 min),pa kad ih uzmem,malo ih ljuljnem i zaspu.I ne mislim da je to nesto strasno,jer oni nisu plakali do zacenjivanja,nego cisto da se jos malo "izmore",da lakse zaspu.:wink: Sad se uglavnom uspavljuju sami,Akija poljubim,dam mu dudu,stavim u krevetic i on zaspe. Makiju treba da lezim pored njega,pevusim i brzo se uspava. 

POSLEDNJIH 5 KOMENTARA SA FORUMA
prikaži sve komentare na forumu
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)
vrh strane

Facebook

Twitter

... da u proseku covek izgovori skoro 5.000 reci dnevno, ipak 80% od toga prica sam sa sobom?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.