Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > Briše se granica za rađanje
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zanimljivosti

02.05.2012. |  1744 pregleda

Briše se granica za rađanje


Tvrdnja da su žene ograničene biološkim satom za rađanje, mogla bi uskoro da padne u vodu. Žene bi mogle da imaju decu i u kasnijem periodu života, jer postoji verovatnoća da imaju neograničen broj jajnih ćelija, ističu američki naučnici iz Opšte bolnice u Masačusetsu.

Oni tvrde da se iz matičnih ćelija jajnika mogu ponovo kreirati jajne ćelije u laboratoriji, kada fiziološki to nije moguće. Na ovaj način naučnici ruše dosadašnju teoriju po kojoj svaka žena ima ograničen broj jajnih ćelija koje se vremenom smanjuju, pri čemu se poslednja formira kada žena uđe u menopauzu.

Stručni tim, predvođen dr Džonatanom Tilijem, ustanovio je da matične ćelije jajnika poseduju jedinstven protein DDX4, koji je potpomognut laboratorijskim uslovima kreirao novu jajnu ćeliju.
"Ovo otkriće pomoći će u rešavanju neplodnosti žena, ali i kod bolesti jajnika. Mislim da čak vodi i do mogućnosti da stvorimo beskonačan broj jajnih ćelija. Ukoliko se istraživanje i rezultati otkrića ponovo potvrde i ustanovi da je ženska reproduktivnost obnovljiva, biće to jedno od najvećih otkrića u reproduktivnoj biologiji", oduševljeno je izjavio dr Tili.

Izvor: NOVOSTI, Ž. P.svidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju
JOŠ UVEK NEMA KOMENTARA
dodaj komentar (samo za registrovane članove foruma)

Facebook

Twitter

... da je na svetu skoro 1,2 milijarde ljudi neuhranjeno, a isto toliko ima gojaznih ljudi?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.