Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > Deca o seksu uče iz filmova
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zanimljivosti

30.12.2008. |  719 pregleda

Deca o seksu uče iz filmova


Razgovor o seksu sa decom za većinu roditelja je tabu tema, pokazalo je istraživanje koje je sprovela britanska Kancelarija za decu, školu i porodicu. Naime, svaki peti roditelj ima poteškoća da priča sa svojom decom o ovoj, za njih neprijatnoj temi, pa kao povod za razgovor uzimaju ljubavne scene iz filmova.

Tako njih 58 odsto koristi teme koje obrađuju ljubavni filmovi kako bi prvi put sa svojom decom pričali o seksu i tako probili led.

Najbolji film za razgovor na ovu temu je ostvarenje iz 1987. godine „Tri muškarca i beba", u kojem jednog od trojice samaca, prisiljenih da se brinu o bebi koju je ostavila jedna od bivših devojaka, glumi Tom Selek. Sledi ga još jedan hit film osamdesetih „Gle ko to govori", u kojem Kirsti Eli glumi računovođu koja je zatrudnela s jednim od klijenata.

Istraživanje je pokazalo i da tri četvrtine dece u dobi od 11 do 14 godina žele da njihove mame i tate sa njima o ovoj osetljivoj temi razgovaraju otvoreno.
- Većina mladih žudi za jednostavnijim načinom razgovora s roditeljima o seksu i odrastanju, a jednostavan i delotvoran način pružaju upravo filmovi - rekla je Anita Naik, autorka ovog istraživanja.

Anketa sprovedena među 1.347 mladih u dobi od 13 do 17 godina govori da je u toj populaciji najpopularniji film za uvod u razgovore s roditeljima o seksu ovogodišnji britanski film „Angus, Thongs and Perfect Snogging". Tinejdžerima su za otvaranje diskusije omiljeni i filmovi „High School Musical" i „St Trinian"s".
- Priče kao ona u „High School Musical", pa čak i u „Titaniku" idealne su da se sa decom razgovara o pitanjima vezanim za seks. Međutim, roditeljima i tinejdžerima ne moraju samo romantični filmovi da budu povod da bi započeli razgovor. Pomoć mogu čak da pruže akcijski i naučnofantastični blokbasteri koji sadrže i priču o ljubavnim odnosima - kaže Naik.
Istraživanje je, takođe, pokazalo i da deca koja s roditeljima pričaju o seksu i odnosima kasnije stupaju u polne odnose i češće koriste kontracepciju.

Po izboru roditelja
Deset najčešće korišćenih filmova za počinjanje razgovora s decom o seksu:
1. „Tri muškarca i beba" (1987)
2. „Gle ko to govori" (1993)
3. „Angus, Thongs and Perfect Snogging" (2008)
4. „Nevestin otac" (1991)
5. „Romeo i Julija" (1996)
6. „High School Musical" (2006)
7. „Mamma Mia" (2008)
8. „Titanik" (1997)
9. „Besani u Sijetlu" (1993)
10. „St. Trinian"s" (2007)

Po izboru tinejdžera
Deset najčešće korišćenih filmova za počinjanje razgovora s roditeljima o seksu:
1. „Angus, Thongs and Perfect Snogging" (2008)
2. „Tri muškarca i beba" (1987)
3. „Romeo i Julija" (1996)
4. „Gle ko to govori" (1993)
5. „Nevestin otac" (1991)
6. „Titanik" (1997)
7. „High School Musical" (2006)
8. „Mamma Mia!" (2008)
9. „St. Trinian"s" (2007)
10. „Besani u Sijetlu" (1993)

Izvor: PRESSsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju

Facebook

Twitter

... da su u Finskoj bili zabranjeni crtani filmovi Paje Patka jer on ne nosi pantalone?
-JESTE LI ZNALI-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.