Beba Dodaj RODITELJ PORTAL u favorite DODAJ U FAVORITE Beba uvelicaj umanji             :: Početna > Vesti > Zablude o trudnicama
Roditelj Portal - Izbor

Roditelj Portal - Email Registracija
Trudnoca Email Registracija

Zanimljivosti

26.06.2009. |  1859 pregleda

Zablude o trudnicama


Trudnoća je često vanredno stanje za ženu, ali i porodicu koja, naravno, želi da sve prođe na najbolji mogući način. Trudnica obično dobija brojne „proverene" savete, a o trudnoći i trudnicama iznosi se puno legendi i zabluda, pa smo razjasnili pet najčešćih.

Trudnica bi trebalo da jede za dvoje
Ovo je najčešća zabluda, a uz nju obično idu i saveti tipa: „trebalo bi malo da se ugojiš jer će ti biti potrebna snaga za brigu o detetu" ili „bolje je da se malo udebljaš ako planiraš dugo da dojiš jer će te dete sasušiti".

Istina je da je biće koje se razvija u vama toliko sitno da bi trudnica trebalo da unese oko 300 kalorija dnevno više nego pre trudnoće, i to tek od drugog tromesečja. Trudnica bi zapravo trebalo da dobije na težini onoliko koliko su zajedno teški plodova voda i posteljica (11-13 kg), a sve preko toga se u telu skladišti kao salo.

U trudnoći izbegavajte vežbanje
Fizička vežba je korisna i nužna u svim razdobljima života, pa i u trudnoći. Naravno, to važi samo za zdrave trudnice i trudnoće koje teku normalno. . Najbolji oblici fizičke aktivnosti za trudnice su pilates, plivanje i posebne trudničke vežbe, koje održavaju zdravlje i kondiciju, ali i pripremaju telo za porođaj.

Kako je u toku period vrućina, važno je znati da je kod vežbanja u toku trudnoće ključno da se puls i telesna temperatura značajno ne podignu. Neophodno je da trudnica vežba u laganoj odeći i da pazi da vežbe ne budu previše zahtevne i neprijatne.

Trudnica bi trebalo da izbaci hranu koja izaziva alergije
Morski i orašasti plodovi, jagode, jaja, mleko i mlečni proizvodi kod nekih ljudi izazivaju alergije, međutim, to nema nikakve veze s nerođenim detetom. Ukoliko trudnica nije ni na šta alergična, trebalo bi da se hrani što raznolikije i pravilnije i ne treba da izbegava pomenute namirnice. Stručnjaci upozoravaju da deca najčešće dobijaju alergije jer počinju da jedu čvrstu hranu prerano. Hrana koja najčešće izaziva alergije deci se daje mnogo kasnije (na primer orašasti i morski plodovi - tek između druge i četvrte godine života).

Seks treba smanjiti, pa ukinuti
Dete koje se razvija u vama nema pojma o moralnim načelima niti zbog seksa oseća bilo kakvu neprijatnost. Hormoni koji se oslobađaju tokom i posle seksa korisni su, pa tako i tokom trudnoće u njemu možete da uživate koliko želite. To u praksi obično znači da parovi početkom trudnoće češće nego obično upražnjavaju seks jer su opušteniji (nema potrebe za zaštitom i srećni su zbog deteta). Pred kraj trudnoće većina žena ne oseća potrebu za seksom, a nije lako naći ni položaj u kojem je prijatno.

Kafa, čaj i alkohol ne smetaju trudnoći
Uobičajeni stav je da napici poput alkohola ili kafe mogu da se piju u trudnoći, pod uslovom da se ne preteruje s količinama. Međutim, istraživanja su pokazala da bi na alkohol žene trebalo da zaborave čak i tokom priprema za trudnoću. Ukoliko se ipak desi da nazdravite u nekoj specijalnoj prilici, to neće uticati na plod. Ipak, pravilo je da alkohol u trudnoći sme da se pije veoma retko i u najmanjim količinama jer u suprotnom štetno utiče na razvoj ploda.

Kafu bi trebalo smanjiti na jednu šolju dnevno ili piti onu bez kofeina. Beli i zeleni čaj dobar su izvor antioksidanasa, ali ne preterujte zbog teina, koji je sličan kofeinu. Pijte prirodne sokove, a izbacite one sa šećerom i gazirane.

Izvor: PRESSsvidja vam se stranica?

prethodna strana | vrh strane odštampaj |  bukmarkuj | pošalji prijatelju

Facebook

Twitter

Bolje je biti nevaspitan nego loše vaspitan.
-Duško Radović-
  Prijatelji Portala:
Blenderi Srbija
Sling Marama
Pitanja i Odgovori


2005 © Copyright RoditeljPortal
Sva prava zadržana.