Roditelj Portal – Trudnoća, beba, roditelj Forumi PORODICA Ishrana Porodice Fondan masa za torte i ukrasavanje

Ova tema sadrži 330 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  vele 6 godine, 10 meseci ranije.

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 331 ukupno)

Fondan masa za torte i ukrasavanje


  • Iva&Lule
    Član
    Iva&Lule

    Drage moje kuvarice, znane i ne znane 🙂 imam dilemu oko pravljenja fondan mase:)

    Malo sam trazila na netu i videla sam jako lepe torte pogotovu decije ukrasene i nasarane ovom masom.

    Da li je neka od vas pravila ovu masu,ukrasavala torte,koje boje su koriscene za bojenje fondana?

    Gde se kod nas kupuje glicerinski sirup? U apoteci ili u radnjama zdrave hrane?

    Interesuje me sve potanko da mi neko objasni,po nekim sajtovima sam nasla, ali malo mi sumjivo izgleda ja bi to isprobala pre rodjendana,jer ne volim u zadnji minut da se nerviram :-*

    E da ,videla sam da postoji i glazura za prelivanje torti isto od fondana i neka na drugi nacin koja se pravi ,koja je za saranje i oblikovanje?


    stancha
    Član
    stancha

    Ivana,ne znam da li si gledala na coolinarikinom sajtu,tamo ima raznih varijanti te mase za ukrasavanje,pa mozes neku da isprobas(meni je recimo delovala najjednostavnije ona gde se ratluk i secer u prahu u odnosu 1:1 mese otprilike dok ne padnes u nesvest 🙄 )
    Ja licno,nisam probala nijednu,ali i mene interesuje,i meni su torte ukrasene ovom masom cak i daleko lepse nego one klasicne-sa slagom.
    Valjda ce se javiti neka kuvarica koja je iskusna u ovim stvarima. :caos:


    Iva&Lule
    Član
    Iva&Lule

    Stancha hvala :HAG:

    Sto se tice ratluk mase to sam mesila pre tri godine muzu za rodjendan kad sam mu pravila srce,ukraseno roze ruzama 🙂

    Ali zaista mesi se do nesvesti,a ovaj fondan mi je lepsi od ratluka ratluk mi nekako mnogo sija 🙂

    Gledala sam na tom sajtu,i na Serbiancafe,ali gde cu naci kokosovu mast,i ostale sastojke,interesuje me gde se to kupuje,da narucim iz Srbije da mi se donese…Ovde cisto sumnjam da bi mi i tek tako glicerinski sirup prodali :hmm:

    Zelim neku lepu tortu za mog sincica,pa zato sam htela da isprobam ranije pravljenje te mase 🙂


    Ammy
    Član
    Ammy

    Mozes da kupis vec gotovu fondan masu, nije bas lako napraviti je. I jos je ima u svim mogucim bojama.
    To je ono sto se stavlja kao glazura na rozen tortu, videla si sigurno.
    A postoji i nesto slicno – marcipan, veoma zahvalan za pravljenje figurica za tortu samo ima malo cudan ukus.


    Iva&Lule
    Član
    Iva&Lule

    Mladenovcanko moja:HAG: a gde to ima da se kupi,jesi li vec koristila? pisi sve sto znas,malo vremena imam za porudzbinu 🙂

    lalaigedza

    FONDAN

    U serpu staviti
    1 kg secera
    u to dodati 2 kasike sirceta
    2 kasike ulja
    i malo vode.
    Ovo sve dobro uspinovati da bude otpilike da bude gustine meda.skloniti sa vatre i prohladiti.
    Kada je masa prohladjena dobro je umutiti sve dok ne pobeli i zgusne.
    NAPOMENA-muti se jako dugo…..

    Ovo je fondan masa se koristi kao glazura (za rozen tortu npr.)
    Boje i arome mozes dodavati po zelji.

    Ja za figurice koristim SIROVU MARCIPAN MASU .Kod nas je imas po veeelikim marketima ili cak pojedine poslasticarnice je prodaju kao i fondan,kodje.
    Ja sam u Trsteniku kupovala u poslasticarnici sve to,bez da porucujem.Iskreno bilo mi je gubjenje vremena mutiti dugo fondan po ovom receptu gore,ali recept je odlican,stari.


    Ammy
    Član
    Ammy

    Ima ovde u prodavnici zdrave hrane da se kupi, mislim da je oko 300din jedna kutija.
    Imali su beli, roze i mislim da je bio i zeleni. Beli mozes da obojis onim prehrambenim bojama.
    Ali potrazi prvo tu kod tebe, nemoguce da nema tamo!


    Iva&Lule
    Član
    Iva&Lule

    Lalaigedza, hvala ti puno na receptu 🙂 Probacu ovih dana sigurno pa javljam kako je ispalo.Mozes li mi samo napisati kako se pravi danas za sutra recimo ili se odmah stavlja na tortu? Znaci od tog fondana se ne mogu figurice praviti?

    Ammy,ja sam ovde nasla taj beli,zeleni i roze,ali je ukus uzasan i jako je gruba masa 🙁 Ne razumem da li se to posle rukama preradjuje,mesi oklagijom?

    Mozda zvucim smesno,ali zaista nikad sa tim nisam radila i sve mi je nepoznato:(

    Svaki savet bi mi dobro dosao 🙂


    myche
    Član
    myche

    lala koliko je to malo vode?!?!
    sad ste me jako zainteresovali za taj recept!!!


    myche
    Član
    myche

    evo našla sam par recepata za fondan masu

    ećer naliti vodom i staviti da se kuva (jaka temperatura). Šećernu tečnost kuvati 2 min. dodati glicerin sirup i kuvanje nastaviti dok masa ne postane gusta tj. na površini se ne pojave uzastopni mehurići. Pri kuvanju skidati penu (nečistoću šećera), a kada je proces kuvanja završen 10-15 min,. sud staviti u drugi (veći) napunjen 10 cm hladnom vodom (staviti i nekoliko kocke leda).
    Ostaviti 3-4 min. da stoji (paziti da se na površini korica ne stvori) , uzeti drvenu kašiku i dobro mutiti dok se masa ne zgusne i postane bela. Masu izručiti u posudu od stakla ili rosvaja premazanu hladnom vodom. Površinu mase – fondana poprskati hladnom vodom i ostaviti da se potpuno stegne. Pomoću drvene kašike – špatle prebaciti fondan na dasku posutu šećerom u prahu i umesiti šećerno testo. Testo oblikovati u polu loptu, uviti u foliju za održavanje svežine i ostaviti do upotrebe u frižider da stoji. Pre uputrebe ostaviti 30 min. na sobnoj temperaturi da stoji, a zatim graviti figure, cvetove isl.
    Na 100 g šećera staviti 50 ml vode i 25 g glicerin sirupa.

    i druga verzija

    Mast zaliti vodom i sokom i staviti da se otopi (na srednjoj temperaturi). Masi dodati 1/2 količine šećera i kuvati 4-5 min. (uz mešanje). Sud sa masom prebaciti u drugi veći s hladnom vodom i uz mešanje dodati ostale polovinu šećera. Šećernu masu ohladiti (da bude mlaka), prebaciti na dasku posutu šećerom u prahu i mesiti testo dok ne postane hladno. Oblikovati polu loptu, zaviti u foliju i do upotrebe ostaviti u frižider da stoji. Pre upotrebe 30 min. ostaviti na sobnoj temperaturi da stoji.

    P. S. Po želji odvajati manje delove mase (u mlaku masu) i dodavati jestivu boju.

    U slučaju da je masa posle 30 min. stajanja na sobnoj temperaturi čvrsta, staviti je (bez folije) u mikrotalasnu na temperaturi za odmrzavanje 20 sekundi.

    P. S. Na 100 g šećera u prahu staviti 25 g kokosove masti, 2 kašičice soka od limuna i 2 kašičica vode.


    myche
    Član
    lalaigedza

    A prvo za vodu-POTREBNO JE OKO JEDNA SOLJICA VODE. Ako stavite cak malo vise -nije problem,jedino sto morate duze da kuvate.

    Kada je secer spreman za sklanjanje sa sporeta?
    Metod za utvrdjivanje moze biti malo opasan(po jagodice prstica)ako sene radi kako treba,ali ja tako radim tj tako me naucili.
    Najbolje je kada ukuvan secer stavite izmedju kaziprsta i palca,pa kada pocnete da razdvajate prste mora da se pravi „konac“ od secera.
    Najbolje da malo sirupa prohladite u kasiki(ali ne previse)cisto da ne ispecete prste,ili pak da dotaknete varjacu koja je bila umocena u sirup ili same nadjite neki „sistem“ Najbitnije je da mogu da se prave „niti“ od sirupa.

    Ovaj fondan moze da stoji duze,koliko tacno nisam sigurna(kazu dugo) ali ja ga nisam cuvala vise od 10 dana .I tog desetog dana bio je potpuno isti kao i drugog.
    Kada ga ne upotrebite odmah, naravno kasnije se malo stegne,probajte da ga „omeksate“ na pari-kao kada topite cokoladu a ako tako ne ide
    najbolje onda u fondan sipajte malo vruce vode (oko pola soljice) ,
    ili cak pojedini tecni ekstrakti mogu da ga razrede.

    Iva & Lule, masa hoce da se stegne malo ali je to nedovoljno za figurice. Moja sestra je (cini mi se ) pravila neke ruze od spinovanog secera i brasna i skroba- nisam sigurna,znam d je to po nekom starom receptu.Dekoracija je bila lepa ali ukus ocajan-nisu bil jestive-tako da je to meni nesigurno za decu.
    Jer od mene „matore“ nisu bili sigurni a kamo li od dece koja mozda ne razumeju dobro neke stari. Otrovno nije ali nije ni jestivo.(bar meni)
    Tako da ti ja preporucujem marcipan,jestiv je i manje muke imas sestro.

    lalaigedza

    A ovaj glicerin sirup mislim da Natreen proizvodi. Nisam sigurna provericu,pa cu vam reci!!!


    Ammy
    Član
    Ammy

    Iva&Lule – 29/12/2008 14:21………ali je ukus uzasan i jako je gruba masa 🙁 Ne razumem da li se to posle rukama preradjuje,mesi oklagijom? Mozda zvucim smesno,ali zaista nikad sa tim nisam radila i sve mi je nepoznato:( Svaki savet bi mi dobro dosao 🙂

    Ti si to pomesala sa marcipanom, on je mozda uzasan 😆 a fondan je samo secer, kao spinovan secer i ne moze da ima neki specijalan ukus.

    E sad ja ne znam sta se radi sa marcipanom, od njega bi mogla neke figurice da napravis a verovatno moze i oklagijom da se istanji, nisam probala. Fondan treba da zagrejes malo da bi se otopio i postao meksi i takvim samo prelijes tortu.

    lalaigedza

    FONDAN

    (ZA PREKRIVANJE TORTI I KOLACA I FORMIRANJE FIGURICA)

    500g secera u prahu
    3 kasike limunovog soka
    75g biljnog margarina

    Masnocu razgrejati u serpi sa limunovim sokom i 2 kasike vode.
    Prosejavanjem dodati secer u serpu i prokuvati.
    Mesati dok bude mekano-glatko.Skloniti sa sporeta.
    Dodati preostali secer.
    Fondan izruciti na povrsinu posutu prah-secerom
    i mesiti dok se ne ohladi.
    Pri mesenju on ce postjati cvrsci i svlenkastiji.

    Dodavati boje po zelji.
    Fondan umotati celofan da bi ostao mekan.
    Ako postane previse cvrst staviti ga u mikrotalasnu na „odmrzavanje“(30%) 20-30 sekundi
    i 5 minuta mesiti.Ako je potrebno,postupak ponoviti.

    Ovaj recept je ukraden sa nemackog sajta chefkoch.de

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 331 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.