Roditelj Portal – Trudnoća, beba, roditelj Forumi PORODICA Ishrana Porodice Fondan masa za torte i ukrasavanje

Ova tema sadrži 330 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  vele 6 godine, 10 meseci ranije.

Gledanje 16 članaka - 16 do 30 (od 331 ukupno)

Fondan masa za torte i ukrasavanje

  • lalaigedza

    MLECNI FONDAN
    (ZA PREKRIVANJE TORTI I KOLACA I PRAVLJENJE FIGURICA)

    160g secera u prahu
    160g obranog mleka u prahu
    200g kondezovanog slatkog mleka
    2 kasicice svezeg limunovog soka

    Sve sastojke pomesati i umesiti kompaktnu masu.
    Najbolje odmah rastanjiti i staviti na tortu ili kolac.

    Takodje skinuto sa chefkoch.de


    jelenaorg
    Član
    jelenaorg

    Da nema Ivane ja bi bila kulinarski ne pismena….sad saznah i sta je to FONDAN…nikad pre cula za taj naziv nisam :respekt:


    Jecca
    Član
    Jecca

    Ivana, informativno, marcipan je ovde „pâte d’amande“, ima u zelenoj, beloj i crvenoj boji. Ja bar samo te videh. U svakoj radnji koja ima ‘region’ sa „namirnicama“ za kolace : vanilin secer, orasi, bademi, boje, svecice….. To sam i ja koristila za Nininu tortu za ukras, lako se mesi. E sad kontam, a probacu za moj rodjendan da vidim koliko moze da se razvuce marcipan sam.
    A vi zene, svaka cast al ja bar jedan sastojak od svih ovih recepata necu moci naci, jer nit znam kako da kazem , nit znam gde da trazim, tako da ako meni jednom uspe ova masa….. Pisacu…. Na primer kako naci „kondenzovano slatko mleko“ molim? Ne znam naci ni slatku pavlaku!
    E bas cu ovih dana praviti neki mini kolac, samo za probu.

    Dakle Ivana, cekamo tvoju sliku torte sutra.

    lalaigedza

    Jecco,kondezovano mleko ces verovatno naci tamo gde imaju ona mleka za kafe,tj. ne drze ih u rashladnim vitrinama-bar ne ovde u Nemackoj.
    Verovatno da naziv pocinje sa Kondens- i kako se kaze mleko na francuskom Lait,latte ne znam tacno i jos da pise da je zasladjeno;ne verujem da ima neki poseban naziv.Obicno je tetraPak oko 250-300ml.


    cipelica
    Član
    cipelica

    jelenaorg – 21/1/2009 01:47

    Da nema Ivane ja bi bila kulinarski ne pismena….sad saznah i sta je to FONDAN…nikad pre cula za taj naziv nisam :respekt:

    Uh koja se prasina podigla oko FONDANTA.A u stvari to je malo secera u prahu,limunovog soka i glukoze.Nista komplikovano. :-*


    Iva&Lule
    Član
    Iva&Lule

    Jelenaorg,:ruganje: znaci za Matijin rodjendan porucujes tortu u ,,desert Cacak,, sa fondanom :ruganje:
    Ubi ja ovu zenu,mesec dana samo o fondanu drobim,dosadila i Bogu i narodu 😳

    Jecco,kupila sam ja marcipan pre dve nedelje,znam da ima i one male table kao sto si navela u beloj,zelenoj i roze boji…Ali ja sam kupovala samo ciste bele table marcipana,pa sam sama dodavala boje,plavu,crvenu,narandzastu,ljubicastu,nesto kao jako roze…
    Pre nedelju dana sam od marcipana pravila patuljke za jednu fenomenalnu tortu u obliku panja,pa kao patuljci sede na panju..Mezdjutim ovaj marcipan kad se dodaju boje toliko je tezak za oblikovanje da su moji patuljci vise licili na tri praseta :ruganje: Mnogima se svidelo,nekolicini ne,a i meni se nije svidelo i sinoc ih rasturim 🙂 Moja svekrva i muz su vidno bili tuzni,kad sma ih rasturila 🙁

    Sad sam napravila kapri tortu,na ukus ispala je fenomenalno,filovi extra,sad cekam da se sve lepo ohladi u frizideru,pa cu je premazati fondanom koji mi je poslala draga cipelica :-*
    Radicu po njenim instrukcijama,ako nesto zabrljam,oprostite mi ovo mi je prvi put 😳

    A da se ne bi mucila ovde sa tortama i materijalom koji necu naci nikad..Sledeci put kad dodjem u Srbiju kupicu i sastojke,prahove,boje,ukrase,bogami i kalupe i specijalne nozeve za filovanje…Eto muz mi obecao da ce mi sve kupiti,samo da se ne nerviram 🙂

    benijeva mama

    Evo Ivana kako izgleda torta prekrivena marzipanom,ja sam isto radila prvi put.Neznam da li znas marzipan pre upotrebe treba pripremititj 100gr marzipama sa 20gr secera u prahu.Malo je dosadno i otpadnu ti ruke dok umesis kilo marzipana sa secerom,najmanje toliko treba da se prekrije jedna torta.A kasnije se lepo oblikuje.


    MissGak
    Član
    MissGak

    Do sada sam uvek kupovala gotovu smesu.Nisam primetila da ima u bojama,ali se boji obicnim bojama za hranu,samo se malo pomucim dok sve to razmesim.Licno mi se ne dopada ukus fondanta,bar tog kupovnog,presladak je,a po receptima rekla bih da je takav i ‘domaci’.


    Jecca
    Član
    Jecca

    Ivana, isti nam je problem, ovde pola stari ne mogu da nadjem, ili ih nema ili ne znam kako traziti… Zivela Srbija 🙂
    Ma obican slag nema u prahu za mucenje sa mlekom ili vodom. Sve sam pretrazila, cak iako postoji DR Etker pudizi, zelei i ostalo, slag nema, a u Srbiji ga ima…. Ok volim ja francuske kolace, torte, dosta su lagane, vocne, sa malo krema, ali brate mili ne vredi dok ne napravis neku finu konkretnu tortu po bakinom receptu!
    Konstatacija znaci da je fondan vise lep na oko.


    MissGak
    Član
    MissGak

    Francuskinje:) postoje li kod vas prodavnice sa nasim proizvodima?(ovde ih zovu ‘evropske’ ali u ovom kontekstu bas ne ide heh)
    Sledeci put iz Srbije ne vracajte se bez zaliha!


    cipelica
    Član
    cipelica

    Fondant masa za prelive torti i kolaca je masa od secera u prahu,limunovog soka i glukoze.Postoje fondanti sa drugim sastojcima,ali im je primena za izradu oblika ili pak macmeloa…
    Normalno je da je masa slatka,ali ne preterano.Bela masa koja je osnovna ima lepu sjajnu boju i da bi se sacuvao taj sjaj,mora se topiti na blagom izvoru toplote.Mikro pecnica na primer izaziva suprotan efekat-masa postaje nalik smesi za zvakace gume a i sjaj nestaje.Da bi se dobio fondant u boji,potrebno je nekoliko kapi boje za namirnice koja u sebi sadrzi prirodne sastojke.
    U ovom delu ne treba mesati i marcipan masu,jer je to nesto sasvim drugo.
    Moje iskustvo sa obe mase je dobro,ali se strogo treba pridrzavati pravila i ono sto zahteva sam recept i postupak rada sa njima.
    Marcipan na primer treba drzati na temperaturi do plus tri i tek onda pristupiti njegovoj obradi.Podloga takodje treba biti hladna a najbolje se radi sa njim na mermernoj ploci.Vrlo malo secera u prahu ,masa izmedju dva dela celofana i oklagija.Za pocetak moze posluziti i lupanje tezim tiganjem ,pa tek onda fina obrada i ravnomerna debljina mase oklagijom.
    Znam da ce ovde uskoro osvanuti slike torti sa fondantom i marcipanom,jer osim sto ste dobre kuvarice ni mase nisu toliko zahtevne koliko vam se ucinilo.


    Iva&Lule
    Član
    Iva&Lule

    Jeste cipelice,nije tesko za profesionalca puput tebe 🙂

    Eto ja nisam imala srece 🙁 dobro nadam se da mi se oprasta pa prvi put mi je,a mozda boje nisu bile dobre iako sam stavila 5-6 kapi :hmm:

    U svakom slujaju hvala tebi 🙂 retko ko bi to ucinio i poslao,a meni na leto preostaje da dobro vezbam sa fonadntom…I naravno ovde retko sta mogu naci,jer se samo cokoladne,kremaste i vocne torte preferiraju 🙁


    myche
    Član

    myche
    Član

    myche
    Član
Gledanje 16 članaka - 16 do 30 (od 331 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.