Ova tema sadrži 116 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  Ljuca 8 godine ranije.

Gledanje 16 članaka - 16 do 30 (od 117 ukupno)

Gluten


  • mayya
    Član
    mayya

    Hvala ti Vlatka.
    I nisi me bas nesto umirila.
    Sad se jos vise plasim.
    Znaci li to da mora biti reakcija na gluten odmah, ako alergija ili bolest postoje?
    Mi jedemo vec dva meseca plazmu i nikako se nije odrazilo.


    mrivana
    Član
    mrivana

    Mayyo, mislim da nemas razloga za brigu, ta bolest je prilicno retka (koliko sam ja citala, u Americi po statistikama ima je jedna od 3000 osoba). Mislim da bi se posle dva meseca videlo. Inace nisam uspela iz svega sto sam citala da ukapiram, pa bih bila zahvalna da mi objasni neko ko jeste, da li je to bolest koja se DOBIJA ako prerano probas gluten, ili je to nesto sto ili imas ili nemas i manifestovace se kad god u zivotu probao gluten, a ne preporucuje se rano zbog ovoga sto je vlatka napisala o klinickom toku bolesti. Svakako necemo zuriti, nego me zanima.


    mayya
    Član
    mayya

    Evo nesto sa interneta

    Jednom stecena, CELIAKIJA traje doživotno. Veoma je ucestala. Od 1000 stanovnika dve do tri osobe boluju od celiakije. Jedini lek je BEZGLUTENSKA dijeta. Bambi ce tim osobama omoguciti da svoj jelovnik obogate i jednim slatkišem

    Poremećaj tolerancije glutena, odnosno glijadina i srodnih belančevina prisutnih u brašnu od pšenice, raži, ječma i ovasa, podrazumeva dva klinička entiteta – prolazni i trajni (celijačna bolest).

    Osnovu celijačne bolesti čini zapaljenje sluznice tankog creva uzrokovano neadekvatnim imunološkim odgovorom organizma na unos glutena.
    Prolazni oblik intolerancije glutena je relativno redak i gubi se nakon prve 2 -3 godine života, dok je celijačna bolest daleko češća i javlja se kod osoba u svim životnim dobima.

    Čajno pecivo bez glutena
    "Bambi"-jev dijetetski proizvod namenjen osobama alergičnim na gluten.
    U prvih 9 meseci života
    U uzrastu od 9-36 meseci
    Posle 3. godine života
    Forme celijačne bolesti kod odraslih
    Dijeta
    Kod većine bolesnka kako dece tako i odraslih, bolest protiče bez simptoma, dok se u slučajevima težeg oštećenja sluznice tankog creva javljaju različite tegobe od strane pribora organa za varenje, kao i drugih sistema. Dijagnoza celijačne bolesti se postavlja na osnovu kriterijuma Evropskog udruženja za dečiju gastroenterologiju i ishranu (European society o Paediatric Gastroentereology and Nutrition, 1969/1989) koji podrazumevaju nalaz karakterističnih promena pri patohistološkom pregledu sluznice tankog creva kod bolesnika na ishrani sa glutenom i njenom oporavku na eliminacionoj dijeti (1,2). Prisustvo antitela na glijadin, retikulin, endomizijum i tkivnu transglutaminazu u početnoj fazi dijagnostike i njihovo iščezavanje na ishrani bez glutena ima pomoćni, ali ne i apsolutni, dijagnostički značaj. Serološka ispitivanja se primarno koriste u donošenju odluka za biopsiju i patohistološki pregled sluznice tankog creva u sklopu otkrivanja klinički nemanifestovanih formi bolesti ili tokom provokacije tolerancije glutena, kao i u kontroli doslednosti eliminacione dijete u slučajevima gde je bolest vać verifikovana.

    Kao što je rečeno, poremećaj tolerancije glutena je najčešće neprimetan ili netipičan, dok se klinički manifestovani oblici bolesti obično javljaju detinjstvu, a ređe kasnije. Kod većine dece sa klasičnom formom simptomatske bolesti, tegobe se javljaju u uzrastu između 9-36 meseci, odnosno kod polovine do sredine druge godine života.

    Intolerancija glutena spada u grupu multifaktorijelnih oboljenja, tj. javlja se kod genetski predisponiranih osoba koje u sklopu svoje ishrane unose navedene žitarice. Celijačna bolest je retka kod obojenih, dok se kod pripadnika bele populacije sreće kod 1:300 stanovnika.

    U uzrastu od 9-36 meseci

    U uzrastu od 9-36 meseci poremećaj tolerancije glutena ima postepen početak i manifestuje se upornim prolivom, gubitkom apetita, povremenim povraćanjem, apatijom i razdražljivošću deteta.

    Stolice su učestalije, obilne, vodene ili kašaste i često masne. Kao posledica oskudnog unosa i loše apsorpcije hrane dolazi do zastoja ili gubitka telesne težine, uvećanja trbuha i usporenja rasta i razvoja deteta.
    Pored upadljive redukcije masnog i koštano-mišićnog tkiva, većina dece su malokrvna (anemična), a u najtežim slučajevima i otečena (edematozna). Anemija je uzrokovana nedostatkom gvožđa i drugih hranljivih materija neophodnih za normalnu produkciju crvenih krvnih zrnaca, dok su edemi posledica deficita belančevina krvi. U 5-10 % bolesnika, uglavnom sa teškom formom bolesti, nalazi se i sekundarni poremećaj tolerancije mlečnog šećera (laktoze) koji se povlači sa oporavkom bolesnika.

    U prvih 9 meseci života

    U prvih 9 meseci života bolest obično ima težak i brz klinički tok.
    U vrlo retkim ili zapuštenim slučajevima sreće se tzv. “celijačna kriza” koju karakteriše totalni krah gastrointestinalnih funkcija, teška neishranjenost, slabost odbrambenih snaga i ozbiljni poremećaj vodeno-elektrolitne i acido-bazne ravnotaže organizma.

    Posle 3. godine života

    Posle treće godine života početak i klnički tok celijačne bolesti je doista nekarakterističan u često neprimetan.
    Smetnje od strane pribora ogana za verenje, obično, nisu naglašene. Povremeno se sreće hronični proliv ili zatvor (opstipacija), dok loš apetit, anemija, zastoj u rastu i razvoju, defekt u zubnoj gleđi i promene u ličnosti deteta predstavljaju osnovu kliničke bolesti u ovoj životnoj dobi. Kod nekih bolesnika sre}u se samo laboratorijski parametri koli ukazuju na oštećenja jetre ili tegobe od strane nervog sistema (ataksija, epilepsija, depresija).

    Forme celijačne bolesti kod odraslih

    Kod onih kod kojih je bolest ostala neotkrivena ili se nisu pridržavali odgovarajuće terapijske dijete,

    Klinički manifestne forme celijačne bolesti kod odraslih su znatno blaže i često atipične.
    postoji visok rizik od razvoja karcinoma usne duplje, ždrela i jednjaka, kao i limfoma tankog creva.

    Otuda, u poznijim godinama života, ove komplikacije mogu biti prvi i jedini znak neblagovremeno otkrivene ili neadekvatno lečene celijačne bolesti.

    Dijeta

    Osnovu terapije celijačne bolesti čini eliminacija glutena iz jelovnika bolesnika.

    Prema važećim preporukama Svetske zdravstvene organzacije (World Health Organization Codex alimentarius, 1981), sadržaj glijadina u “pšeničnom brašnu bez glutena” mora biti ispod 10 mg na 100gr suve materije.
    Dijeta bez glutena mora biti do kraja dosledna i doživotna. Umesto običnog, ovi bolesnici koriste pšenično brašno bez glutana.

    Dijeta bez glutena se primenjuje i kod dece sa tzv. prolaznim oblikom intolerancije glutena. Ovaj poremećaj je znatno ređi od celijačne bolesti i obično se gubi nakon perioda odojčeta i malog deteta.


    daka
    Član
    daka

    Mayya, dok sam citala tvoj poslednji post o glutenu bas sam se zabrinula. Pa kad je najbolje poceti sa uvodjenjem glutena? vasilije ima 8mes. i jos uvek ne razmisljam o tome, ali za mes , dva…. Kada je najbolje poceti? I to sto rece za kravlje mleko, pridrzavam se toga, ali uvek mi padne na pamet kako smem da mu dam i pavljaku, kiselo mleko, jogurt sad a kravlje mleko nikako. I to mi je malo nelogicno. Pa sam mu i te mlecne proizvode do sada dala samo dvaputa sa palentom.


    jelenaorg
    Član
    jelenaorg

    Alo zene nema potrebe da se brinete sta vam je bre…Zatso ne podjete od toga a zasto bi moje dete bilo osteljivo na gluten…sta se plasite. Ja za mnoge stvari gledam na genetiku.
    Opustite se i uzivajte. Na kraju krajeva zasto bi proizvodjaci pravili hranu sa glutenom od 4-5m ???
    mislim da ne treba da ste u strahu ❗


    vlatka
    Član
    vlatka

    jelenaorg – 6/11/2007 07:02

    Alo zene nema potrebe da se brinete sta vam je bre…Zatso ne podjete od toga a zasto bi moje dete bilo osteljivo na gluten…sta se plasite. Ja za mnoge stvari gledam na genetiku.
    Opustite se i uzivajte. Na kraju krajeva zasto bi proizvodjaci pravili hranu sa glutenom od 4-5m ???
    mislim da ne treba da ste u strahu ❗

    :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:


    MamaGoca
    Član
    MamaGoca

    jelenaorg – 6/11/2007 13:02

    Alo zene nema potrebe da se brinete sta vam je bre…Zatso ne podjete od toga a zasto bi moje dete bilo osteljivo na gluten…sta se plasite. Ja za mnoge stvari gledam na genetiku.
    Opustite se i uzivajte. Na kraju krajeva zasto bi proizvodjaci pravili hranu sa glutenom od 4-5m ???
    mislim da ne treba da ste u strahu ❗

    Morala sam jelena i ja da te citiram :bravo: :bravo: za nacin na koi razmisljas ,iskreno i ja mislim da ima mnogo vise u genetici, dobro je da se edukovame,da znamo sta vise o zdravju naseg deteta ali isto tako ne treba da se tripovamo svaki put sta sme a sta nesme da se jede,da se vodi racun to svakako,no i dobro da se prati i osluskuje svoje dete i znacemo sta mu prija a sta ne.


    mayya
    Član
    mayya

    E daj Boze da je tako!

    Neko moje logicno misljenje je davati deci gluten, u normalnom periodu, pa ako se ispolji neki od negativnih pokazatelja, onda prekinuti sa davanjem.

    Hajde da se drzimo tog pravila!

    Bicu kratak: Sve vas ljubi vas Neca! Od srca!!!


    jelenaorg
    Član
    jelenaorg

    Mayyyo ako ti je tako lakse Ok ali iskreno mislim da nema potrebe upravo zbog onoga stos am rekla: ZASTO PROIZVODE HRANU SA GLUTENOM OD 4-5 meseca???
    Zaci sme ali ok . I ja sam imala strah pa sam slucajno dala kasicu sa glutenom i …….. nistaaaaa. Maki je super hvala Bogu i ne vidim razlog zasto ne bi bio.
    U gore navedenom tekstu se naj pre govori da je ovo zaista retka bolest- mislim na celijakliju.

    Zato mame udahnite duboko i samo napred i bez straha.
    Kao i siroko povijanje….mora, mora , mora ja nisam i sve je super!


    Hanan
    Član
    Hanan

    Slazem se sa Jelenom, i Muaz je nekad u 6.mj probao gluten, slučajno sam stavila u supicu malo fide…nije bilo nikakve reakcije.Pa sam onda negdje u 7.mj pocela sa plazmom, sve je hvala Bogu uredu. Sad se sjetih, dok ja nisma bila bas upućenja u to sta smije jesti, sta ne, on je sa 3 mj probao prvo voce, i to ni manje ni vise nego jagodu…necu reci da treba dati djetetu, ali haval Bogu nista se nije desilo…zato nemojte puno strahovati…ali mislim de nije uredu ni dati, prvo pa plazmu…


    mayya
    Član
    mayya

    Znam devojke, Nemus krka plazmu vec dugo. Ali se ja pitam da li se simptomi odrazavaju odmah? Plasim se da se nesto ne odrazi kasnije. Pa da bude kasno. E u tome je problem.


    Iki
    Član
    Iki

    ja sam kupila neku mlecnu kasicu u kupiji, koju sam pravis, sa ukusom jabuke, kruske i kajsije. pise od 4 meseca od nestle (alete). medjutim na kutiji nigde ne pise da li sadrzi gluten ili ne. racunam da sve sto je od 4-tog meseca ne sadrzi. ali kada ne pise… sta sada da radim, bolje da joj ne dajem tu kasicu?????


    jelenaorg
    Član
    jelenaorg

    pa nema gluten , ako je bez keska i psenice onda daj…sve je ok !


    Iki
    Član
    Iki

    ok, pa i ja mislim da nema, ali zasto nisu napisali, bas me cudi.


    jelenaorg
    Član
    jelenaorg

    Pa zato sto nema hehehehehehehehehe, a i da ima daj joj ….ili nemoj pusti mene, ja sma dala sa oko 5 m! kako hoces

Gledanje 16 članaka - 16 do 30 (od 117 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.