Ova tema sadrži 111 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  dialectica 6 godine, 6 meseci ranije.

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 112 ukupno)

homeschooling


 • anita75love
  Učesnik
  anita75love

  e, pa evo teme…..

  Elem, htedoh da pitam Dijalektiku, šta bi radila ako bi tvoje dete želelo da ide u školu a ti ga kućno edukuješ?

  Bi li ga upisala ipak u školu?

  Ovo je vrlo moguće jer će dete gledati kako druga deca iz ulice idu u školu a ono ne! I pitaćete kad malo odraste zašto i ono ne ide i zašto je ono drugačije?

  Ja znam da bih ja moju majku to sigurno pitala-jer sam je i pitala npr.zašto druga deca mogu da idu na rekreativnu nastavu a ja ne kad me jednom nije pustila? I zamerila sam joj…..

  Šta ćeš raditi ako ti dete zameri što ga nisis dala u klasičnu školu kasnije u životu? Klasično opravdanje jeste: "ja sam htela najbolje za tebe" ali da li je i dovoljno?

  Moje dete je malo za školu, ide u vrtić! Moja svekrva i majka su bile protiv toga jer su mislile da će one obe moći sasvim adekvatno da mi pomognu i da ga čuvaju….ali nije uopšte poenta u tome da li one mogu ili ne, da li bi dete i tako bilo zadovoljno bar neko vreme…..poenta je u onome što niko iz porodice ne može da mu pruži-a to je interakcija sa drugom decom, u grupi-ne ono jedan na jedan u ulici sa jednim ili ev.dvoje dece……različiti vaspitni modeli i različito znanje koje će dobiti!

  Ja ne mislim da sve znam, i ne treba da znam i ma koliko bila obrazovana, imala vremena i para, ne mogu mom detetu pružiti svo znanje koje bi od drugih moglo da dobije-prosto mi neće pasti na pamet!

  vo konkretno-i moja svekrva i majka su uvidele da su pogrešile! ZAšto? ZAto jer moje dete hoće u vrtić da idei noću u 9 sati!!!!! Kaže "idemo kod dece"…jedva mu objasnimo da su deca kod kuće i dasad vrtić ne radi….ima dana i kad neće u vrtić-tad ga i ne vodim….ali generalno on maltene kad dođem po njega neće da ide….to svekrvi redovno radi (meni još ne)

  Oni svakog petka kad dozvoljava vreme idu na neke aktivnosti-bili su u zoološkm vrtu, danas gledaju farmu krava…..nije išao više jer su ga tek sad i pustili da ide jer je pre bio mali za ekskurzije……ići će u pozoršte itd….. znate li koja je to razlika u odnosu na dete koje to sve nije videlo? A on ima tek 2 godine?

  Nastavak pišem dalje…..kasnije ….sad žurim…….

  :-*

  dialectica

  Eto, ipak cu da „zagrizem“ – nisam sadista, ali beba spava u rukama i nemam sta drugo da radim :). Mogu da odgovorim na pitanja, ali isto tako mogu tebi da postavim pitanja. Da ti pokazem kako:

  Sta bi radila ako bi tvoje dete zelelo da se edukuje kod kuce, a ti ga posaljes u skolu? Da li bi pristala?
  Ovo je vrlo moguce, jer nasilje u skolama je cesta pojava, a moze i da se desi da je sama edukacija nedovoljno za njega.

  Šta ćeš raditi ako ti dete zameri što ga nisi htela da ga edukujes kod kuce kasnije u životu? Klasično opravdanje jeste: „ja sam htela najbolje za tebe“ ali da li je i dovoljno?

  Malo da odgovorim i na pitanja. Mislim da dete ima pravo da ucestvuje u donesenje odluka koje su tice njega. Kad je malo, moramo da odlucimo sve za njega, i sto vise raste, sto vise ce da bude dirigent sopstvenog zivota. Ipak, svi roditelji imaju duznost da donesu odluke koje smatraju da su odgovorne, i u interesu deteta. Na primer, mislim da ne bi niko pustio svoje dete da jede iskljucivo u McDonalds-u – to nije zrela odluka. Ako moze da dokaze da je zrelo da donese odluke, mislim da je veoma bitno raditi sa detetom da se njevove odluke ostvaraju.

  Jos jedno pitanje – kako nazovemo homeschooling na srpskom? Kucno obrazovanje? Obrazovanje kod kuce? Drugacije? 🙂

  anita75love – 1/10/2010 13:34

  e, pa evo teme…..

  šta bi radila ako bi tvoje dete želelo da ide u školu a ti ga kućno edukuješ?

  Bi li ga upisala ipak u školu?

  Ovo je vrlo moguće jer će dete gledati kako druga deca iz ulice idu u školu a ono ne! I pitaćete kad malo odraste zašto i ono ne ide i zašto je ono drugačije?

  Ja znam  da bih ja moju majku to sigurno pitala-jer sam je i pitala npr.zašto druga deca mogu da idu na rekreativnu nastavu a ja ne kad me jednom nije pustila? I zamerila sam joj…..

  Šta ćeš raditi ako ti dete zameri što ga nisis dala u klasičnu školu kasnije u životu? Klasično opravdanje jeste: „ja sam htela najbolje za tebe“ ali da li je i dovoljno?

  Moje dete je malo za školu, ide u vrtić! Moja svekrva i majka su bile protiv toga jer su mislile da će one obe moći sasvim adekvatno da mi pomognu i da ga čuvaju….ali nije uopšte poenta u tome da li one mogu ili ne, da li bi dete i tako bilo zadovoljno bar neko vreme…..poenta je u onome što niko iz porodice ne može da mu pruži-a to je interakcija sa drugom decom, u grupi-ne ono jedan na jedan u ulici sa jednim ili ev.dvoje dece……različiti vaspitni modeli i različito znanje koje će dobiti!

  Ja ne mislim da sve znam, i ne treba da znam i ma koliko bila obrazovana, imala vremena i para, ne mogu mom detetu pružiti svo znanje koje bi od drugih moglo da dobije-prosto mi neće pasti na pamet!

  vo konkretno-i moja svekrva i majka su uvidele da su pogrešile! ZAšto? ZAto jer moje dete hoće u vrtić da idei noću u 9 sati!!!!! Kaže „idemo kod dece“…jedva mu objasnimo da su deca kod kuće i dasad vrtić ne radi….ima dana i kad neće u vrtić-tad ga i ne vodim….ali generalno on maltene kad dođem po njega neće da ide….to svekrvi redovno radi (meni još ne)

  Oni svakog petka kad dozvoljava vreme idu na neke aktivnosti-bili su  u zoološkm vrtu, danas gledaju farmu krava…..nije išao više jer su ga tek sad i pustili da ide jer je pre bio mali za ekskurzije……ići će u pozoršte itd….. znate li koja je to razlika u odnosu na dete koje to sve nije videlo? A on ima tek 2 godine?

  Nastavak pišem dalje…..kasnije ….sad žurim…….

  :-*


  bibilins
  Član
  bibilins

  Juce smo bili kod prijatelja cija kcerka je prekjuce krenula u vrtic. Ima dve godine, ide u najnoviji, najmoderniji vrtic u gradu i ima 30 dece u grupi. Trideset dvogodisnjaka!!! Istina, imaju tri vaspitacice, ali ja ne mogu da vidim da ce tu biti mnogo prostora za neko posvecivanju decjim potrebama i njihovom razvoju (osim, opet, kolektivno…).
  Moj sin je jos jako mali, ali sam pre nekoliko dana uhvatila sebe kako razmisljam da cu ga kad bude dovoljno stasao upisati na neku borilacku vestinu, kako bi mogao da se zastiti od nasilja u skoli :neznam: . Po istrazivanjima cak dve trecine dece u skoli su imali kontakt sa nasiljem, a decaci su posebno izlozeni. Kao psiholog sam i sama ucestvovala u programima koji se bave prevencijom nasilja u skolama, ali je to sve kod nas prilicno jadno i neorganizovano, nazalost 😥 .
  Ukoliko dete moze dobiti kvalitetno obrazovanje kod kuce, ako su mu pritom omoguceni kontakti sa drugom decom ne vidim zasto bi to bio problem. A ako nekad u visim razredima pozeli da ide u redovnu skolu, ne vidim zasto i to ne bi moglo.


  anita75love
  Učesnik
  anita75love

  Ja bih homeschooling nazvala obrazovanje kod kuće….
  DA, dozvolila bih mom detetu a ostane kod kuće ali bih intenzivno radila na tome da ga privolim da ide u školu….na silu ne treba ništa ali generalno mislim da nije dobro da deca budu samo kod kuće. I ma koliko se družila sa drugom decom to je jednostavno nedovoljno-deca u školi ipak borave po 5-6 sati!
  Takođe mislim da ako bi ono izjavilo takvu želju da sam ja negde debelo pogrešila u formiranju njegove vizije sveta koji ga okružuje….mislim da nije u redu da dete neželi da ide u školu i da to odbija po svaku cenu! Takvo dete ima problem i njega treba rešavati….naravno ne silom-nekad je bolje popustiti ali ne i ignorisati problem!
  Možda nije bilo baš najjasnije ali nisam imala vremena da ispravim….moje dete često hoće da ostane i duže u vrtiću….od onog momenta kad dođemo po njega….onda mi kaže ovako: mama, hajde da idemo kod dece i da se igramo zajedno!
  JA se slažem sa Bibilins u vezi grupa od po 30-toro dece i moj komentar na tu temu je u delu vesti i ispisivanja dece iz vrtića …..moje dete ide u privatni sa oko 6-toro dece u proseku. To je druga priča-zato oni i idu svake nedelje na izlete, imaju engleski, organizuju kurseve prlivanja (on je za to još mali ali bih ga dala čim napuni 4 godine koliko je minimalna starost za to-ako ne bude želeo da ide, sačekaću 5,6…nebitno koliko godina….druge aktivnosti-gimnastiku, borilačke veštine, ples, muziku…i oni mi nisu tražili novac da ga pošto poto tamo ubace već su rekli da ako i kad bude pokazao neko interesovanje oni će mi reći….
  Znači dete može svemu da prisustvuje i da gleda ali ako hoće da učestvuje onda to roditelj i plati naravno….a ne upisuju se deca negde jer roditelj ima fiks ideju da mu dete trenira npr tenis bez ibzira na to šta dete želi! I taj mi se pristup sviđa!
  Ali poenta je da se sa decom radi i to na način na koji ni jedna od baba (a obe ih cenim) ne bi ni mogle ni znale…..to su organizovani rogrami prilagođeni deci tog uzrasta!
  Konkretno-za njegov drugi rođendan sam dobila od vaspitačice pismo o njemu-kako ga oni vide…..i prvo sam se smejala! Ja moje dete uopšte nisam gledala tim očima-ja sam majka a oni nisu! I ja uopšte nisam neobjektivna u smislu ružičastih naočara-ispalo je da sam prekritična! …..Oni su otkrili kod njega neke sposobnosti a ja eto kao majka nisam…..kada sam primenila to što su oni rekli da on voli da radi i da za to ima strpljenja bila sam pozitivno iznenađena (ja zamalo ne crkoh od smeha pre toga jer po mom tadašnjem mišljenju on nije imao živaca da sedi duže od 10 sec nizašta-i bila sam u pravu, za sve osim za te 2 aktivnosti!). Svi ukućani su mislili da su oni to napisali ne bi li „podilazili“ roditeljima u smislu da je njihovo dete genijalac…..ALI
  Moje dete je sa 2 godine i manje, strpljivo je sedelo i igralo se sa plastelinom po pola sata! Svako ko ima dete od 24 meseca zna koliko je to dugačak period za njih……u stanju je bio da se igra sa bojicama takođe po pola sata-meni je delovalo da ako mu ih dam-obojiće sve zidove-ali nije! Vrlo je poslušan po tom pitanju jer ga to zanima! I to su otkrili u vrtiću-niko od petoro ljudi u porodici sa kojima se moje dete redovno viđa to nije uočio i ja sam zahvalna jer je neko znao da mi to kaže……predložiću im da im to bude i praksa-da svakih 6 meseci daju roditeljima viđenje njihove dece i njihovih sposobnosti u svakom smislu-ja sam ubeđena da će se svih 100% roditelja iznenaditi.
  Deca imaju jedno ponašanje u kući ali sasvim drugo kad su van roditeljskog doma i to je normalno!
  Ne kažem da dete ne treba da boravi i sa babama i dedama-naprotiv! Ali mora da se druži i sa svojim vršnjacima! Pre neki dan dete mi je reklo da mu nije bilo lepo u vrtiću-jer mu jedna devojčica nije dala da vozi auto koji je on hteo!
  E, na te stvari mora dase navikne i mora da nauči da ih sam i reši! To je socijalizacija….mora da nauči da će biti ljudi koji će ga voleti, onih koji neće i da se sa time nosi!
  Moje dete obožava svoju vaspitačicu-noćas je zvao u snu!…nešto je sanjao !
  Mislim da ima ogromne razlike izmeđ deteta koje sedi kod kuće i onog koji ne sedi!
  Ne kažem da se usve škole iste i svi vrtići-ja zato štekam pare za privatnu školu jer sam videla koliko se privatno drugačije radi sa decom ako izaberete pravu! Danas je moje dete ceo dan pričalo o kravama koje je video-njemu je to važno…..a koliko dvogoišnjaka danas u gradu vidi kravu? I da li ja kao majka baš mogu da stignem da ga vodim na farme (iako mi imamo i macu i papagaje npr)…i da li ću se toga setiti, da bi to bilo dobro za njegovo viđenje sveta?….a oni su to imali u programu. Tema je bila: divlje i domaće životinje!
  Isto tako ne kažem da nema razlike između one dečice koja moraju da ustaju u 5 i da po ceo dan borave u kolektivu i ne vide roditelje po ceo dan- i to je loše…..najbolja je sredina! Ko god to može da priušti, treba težiti ka tome na bilo koji način i iz kuće dati detetu najbolje, od rodbine takođe ali ga i ne zatvarati u kuću i dati mu priliku da se sam nauči od malih nogu na samostalnost, na izazov, jednostavno da se osamostali!

  :-*


  ana26
  Član
  ana26

  Ima puno mama blogera iz SAD, Australije, i drugih zemalja gde je homeschooling moguc. Ono sto sam naucila citajuci ove blogove je da postoje tri razloga zasto ljudi skoluju decu kod kuce:

  1. udaljenost skole od kuce (ruralni krajevi npr. Australije)
  2. zato sto smatraju da niko ne moze nauciti njihovo dete bolje od njih samih
  3. zato sto je obrazovanje u skolama, namenjeno deci prosecne inteligencije, neadekvatno za mnogu decu. Istina, u mnogim zemljama postoje skole za ovakvu decu (u CG ne), ali ni one se ne orijentisu na afinitete svakog ucenika pojedinacno.

  ja bih zelela da na nasim prostorima posttoji ova mogucnost. ne znam sta bih izabrala, ali mislim da svako treba da proba sta mu odgovara, a to je osnovno ljudsko pravo, da bez nametanja misljenja drzave, obrazujete svoje dete.

  dialectica

  Anita, drago mi je da si nasla resenje za tvoje dete koje lepo funkcionise, i da si zadovoljna. Ja sam takodje zadovoljna sa nasim organizacijom do sada.

  Eto, opet se pojavi ona recenica zbog koje sam na onoj drugoj temi opisala da stalno idemo na razne izlete – „nije dobro da deca budu samo kod kuće“. Nije sporno da nije dobro da deca bude samo kod kuce. Ne mislim da se iko „navije“ za takvu situaciju :).

  A, zaista? Ti bi pristala da tvoje dete ne ide u skolu samo jer ne zeli, iako je to u Srbiji protiv zakona?


  katarina
  Član
  katarina

  i ja sam apsolutno za!!!A zasto…Moj muz ima takav posao da je po god dana odsutan..dok se njegovim kolegama pridruzuje porodica (recimo kolega iz Engleske;Kanade…)gde je dozvoljen ovaj program,ja moram biti kuci sama sa detetom..zar ne bi bilo bolje da smo svi zajedno neg ovako ..ali Nemacka je protiv sto je zalosno!


  nakica
  Član
  nakica

  Ne znam, ali ja nesto ne shvatam…koliki je % roditelja koji imaju DOVOLJNO znanja da ga prenesu deci? Koliko je % roditelja koji UMEJU da prenesu znanje deci? Koliki je % roditelja koji imaju DOVOLJNO vremena za to? Zar ne treba da budu dovoljno dobri pedagozi da bi adekvatno preneli znanje? Licno, verujem da bih to mogla, ali ne bih imala kada, jer radim…Za to vreme dok radimo mm i ja, ne bih imala gde dete, kao sto vecina roditelja nema…ne bih imala novca da platim nekoga da to radi umesto mene…itd…Mislim da razumete sta hocu da kaze…Ovo je Srbija- nema dovoljno novca, vremena, mogucnosti…Sve to funkcionise, ali u bogatijim zemljama, gde je jedna plata dovoljna, pa drugi roditelj moze da se posveti detetu…


  bibilins
  Član
  bibilins

  Nakice, razumem sta hoces da kazes. Ja mislim da mm i ja takodje ne bismo uspeli do kraja. alimislim da je bitno da to u nasem zakonu postoji kao opcija, kao mogucnost.
  A sto se tice kvaliteta predavaca i usvajanja znanja, ja mislim da ta deca u odredjenim intervalima polazu testove po kojima bivaju ocenjeni i da onda na osnovu tih ocena upisuju srednju skolu itd. Onda valjda ti testovi sluze kao procena uspesnosti u savladavanju gradiva.


  anita75love
  Učesnik
  anita75love

  Dialektica, ja bih mogla to da izvedem (homeschooling) kad bih htela ili kad bi to bilo neophodno jer je mm strani državljanin i na toj osnovi bih verovatno i uspela……ja lako mogu da dobijem strano državljanstvo za dete i da kažem da mi odvojeno živimo i kao takvi tra-la-la dete ne može da pohađa ovde školu jer ja želim da se školuje po tom drugom programu…..
  Ali kao što rekoh ja bih to uradila samo na par meseci maximum, dok ne rešim razloge koji bi doveli jedno npr.sedmogodišnje dete u stanje da odbija da ide u školu! To može biti po meni ili mišljenje roditelja (znači to ne bi bio slučaj) ili strah od vršnjaka ili profesora……za to postoji mogućnost promene škole kao prva solucija-možda je škola stvarno naopaka i on se tamo nije snašao ali to ne znači da neće i u nekoj drugoj…..ali kao promenimo 3 škole i dete i dalje ima noćne more i plače svako jutro (što po meni nije normalno) onda znači da mi imamo problem sa velikim P….i to hitan!
  Ja zaista mislim da nije prirodno ako vi detetu pričate kako je škola lepa, ako vidi da u okolini svi idu u školu…pa ako malo i pripretite…..da on i dalje tako reaguje…..onda je to stvar dublje prirode i zahteva stručnu pomoć! I mi bi smo je potražili, za to vreme bih pokušala dok ne vidim šta je uzrok, da ga izvučem iz škole kako ne bih pogoršala situaciju ali samo iz tog razloga-ne iz nekog drugog.
  Jedna je stvar ako dete ne obožava baš školu-tu ne bih dozvolila da bude po njegovom a sasvim druga ako dete ima traumu iz nekog razloga….e, sad po meni i to što dete ne voli školu je uglavnom zasluga roditelja u bilo kom smislu!
  Mm npr. nije voleo školu, mrzeo je svaki renutak tamo (za razliku od mene)-a zašto-jer su ga njegovi roditelji odveli u inostranstvo-odvojili od njegovog društva a on to nije hteo….pri tom su ga naterali da govori strani jezik i da ga nauči za manje od godinu dana što je bio strašan pritisak na sedmogodišnje dete i još su od njega tražili da bude dobar đak! Po principu sve smo ti pružili tvoje je samo da imaš petice! I pošto je to bio zaista veliki stres za njega posledica je bila da je on zamrzeo školu jer je sve to doživljavao kao teror!
  Znači mržnja prema školi je bila krivica roditelja a ne deteta, ponekad može biti i do profesora ili druge dece ali mislim da je uticaj roditelja ipak presudan! Profesori se mogu ili promeniti ili se može detetu objasniti da ga ne mogu svi u životu voleti, društvo isto tako….a na roditeljima je da nađu pravi način da stvore pozitivne emocije prema školi.
  S druge strane-ja ne znam kako neko misli da kod dece stvori osećaj za obavezu ako dete uči kod kuće…..? Onda nema razlike između vikenda i radnih dana, praznika i raspusta i dana kad se ide u školu:
  Kako će to dete sutra ići na posao, imati neke radne navike, gde je tu poštovanje autoriteta-važno je i tome se naučiti, ne može se celog života raditi šta i kako vam padne na pamet?…..ipak je obaveza svako jutro ustati u tačno određeno vreme, stići na vreme )naučiti da se organizuješ tako), napisati domaći u odr.roku jer je neki nastavnik tako rekao!
  Sve su to važne lekcije koje ako vi opušteno radite sa detetom-ono ne dobije. Tu nije poenta ni samo u znanju-čovek gomilu stavti nauči i sam, tokom života jer ga interesuju-ali radne navike i disciplina se stiču obavezama!
  Po meni ako vi školujete dete kod kuće sami, onda nema veze da li je to baš u 9 ili 11, ili popodne….danas vam se ne radi pa nećete ali ćete zato sutra raditi više….škola nije hobi ni slobodna aktivnost pa da se može i ne mora!
  I tome dete isto mora da se nauči……

  :-*


  nakica
  Član
  nakica

  Bibilins, mislim da si u pravu, trebalo bi da postoji u zakonu i ta mogucnost, ali znamo da u Srbiji ne prolaze takvi zakoni koji odgovaraju manjini, a verovatno bi, zbog gore navedenih problema, ti roditelji bili u velikoj manjini…Da li je ispravno reci- u velikoj manjini? Izgleda da je i meni potrebno jos malo obrazovanja iz srpskog jezika i knjizevnosti! 🙂

  dialectica

  nakica – 1/10/2010 22:23

  Ne znam, ali ja nesto ne shvatam…koliki je % roditelja koji imaju DOVOLJNO znanja da ga prenesu deci? Koliko je % roditelja koji UMEJU da prenesu znanje deci? Koliki je % roditelja koji imaju DOVOLJNO vremena za to? Zar ne treba da budu dovoljno dobri pedagozi da bi adekvatno preneli znanje? Licno, verujem da bih to mogla, ali ne bih imala kada, jer radim…Za to vreme dok radimo mm i ja, ne bih imala gde dete, kao sto vecina roditelja nema…ne bih imala novca da platim nekoga da to radi umesto mene…itd…Mislim da razumete sta hocu da kaze…Ovo je Srbija- nema dovoljno novca, vremena, mogucnosti…Sve to funkcionise, ali u bogatijim zemljama, gde je jedna plata dovoljna, pa drugi roditelj moze da se posveti detetu…

  Potpuno se slazem. Ali, da li to znaci da ne treba niko da ima ta mogucnost zakosnki, iako su sve druge uslove uredne? Mogucnost homeschooling postoji cak i u Crnoj Gori, pa sto ne u Srbiji?

  Dobro, mogu i da odgovorim na to pitanje. Drzavi nije ideja palo na pamet do sada? Drzava se brine da bi takva mogucnost dovela do stanje da Romi, a i neki Srbi na selu, ne skolouju decu uopste nego ih koriste kao radna snaga? Drzava zeli skolom da kontrolise da le je deci sve u redu, od zdravstvenog stanja, do znanja?

  Sve je to opravdano. Medjutim, za mene su gradjanske slobode veoma bitne. Nemam nista protiv toga da dete polaze neke ispite ili nam dolazi drzavni inspektor, ali hocu da imam mogucnost da skolujem svoju decu kako mislim da je najbolje. Postoje mnogo razloga zasto neko zeli da se odlucuje za homeschooling, a uvek je kombinacija faktora.

  Anita, zakoni vaze za Srbe kao i za strance, tako da je nemoguce „vaditi se“ po tom pitanju. Mi smo takodje stranci, a obe zemlje podrzavaju mogucnost homeschooling – uprkos tome ne postoji zakonsko pravo. Da li to znaci da ce ministarstvo prosteve da nas goni ako ipak edukujemo decu kod kuce? Ko zna. Mozda ne, mozda da. Steta, jako volim Srbiju, a htela bih da ostanem ovde!

  dialectica

  I da komentarisem na tezu da je mrznja prema skoli krivica roditelja. Ne slazem se, uopste.

  Kao dete, ja vam izuzetno mrzela skolu, a ostalo je tako sveeee do fakulteta. Volela sam svojhe drugarice i drugove, ali samu skolu ne. Poahadala sam tri razlicite osnovne skole. Prva (drzavna) bila je najgore. Osecala sam se grozno, bilo mi je strasno dosadno, i nisam mogla da sedim u kulpi i slusam ono sto vec znam vise sata. Druga skola bila je mnogo bolje (privatna) a treca je bila odlicna skola, ali i dalje mi je bilo dosadno. Da ne pisem sve detalje jer ce i vama biti dosando 🙂 ali je sve to bilo zbog nedovoljnog nivoa skole. A majka se samo mucila da nadje skolu gde ce mi biti super, zaista se maksimalno trudila, sve probala, a zaista mogu da kazem d krivica ne spada na nju, uopste. E onda, na fakultetu, odjednom se od studenata ocekivalo da rasmisle svojim glavama i da zaista ucestvuju u svom obrazovanju. Onda mi je postalo veoma zanimljivo, a pitala sam se sta sam radila u skoli toliko dugo :> .

  dialectica

  Izvinjavam se na greske u pisanje, imam bebu u krilu 🙂

  dialectica

  nakica – 1/10/2010 23:27

  Bibilins, mislim da si u pravu, trebalo bi da postoji u zakonu i ta mogucnost, ali znamo da u Srbiji ne prolaze takvi zakoni koji odgovaraju manjini, a verovatno bi, zbog gore navedenih problema, ti roditelji bili u velikoj manjini…Da li je ispravno reci- u velikoj manjini? Izgleda da je i meni potrebno jos malo obrazovanja iz srpskog jezika i knjizevnosti! 🙂

  Mislis da Srbija i dalje ima stav da zakoni postoje samo u interesu najvece vecine? Mozda. Praksa nije bas takva (gledaj samo na ulogu Miskovica u sistemu – ako on nije najmanja manjina, onda sta je? :)). Ali mozda po pitanju zakona, mozda da. Steta. Ovo nije vise drzava diktatura preletarijata (komunizam), a Tito je davno umro. 😈

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 112 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.