Ova tema sadrži 49 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  Dorothy 5 godine, 7 meseci ranije.

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 50 ukupno)

ideje za kvalitetan dorucak


  • lelica011
    Član
    lelica011

    Drage mame, mislim da bi bilo korisno da razmenimo ideje za dorucak ili veceru bnasih najmilijih. Koliko god da se trudim, vrtim nekoliko kombinacija u krug. Moj Marko voli palentu sa bananom, ovsene pahuljice, pavlaku, kiselo mleko, jogurt sa udrobljenim hlebom, đevrek ili kifle… Przena jaj ne voli, virsle,salame i ostale prerađevine mu ne dajem.


    malisha75
    Član
    malisha75

    Lelice, i mi imamo sličan problem. Stalno me grize savest da vrtim samo par kombinacija, ali bolje i tako pa kvalitetno. Mi ne kupujemo suhomesnate proizvode jer nemaju baš neku nutritivnu vrednost. Računam da će se toga i tako najesti u vrtiću kad jednom krene.

    Ivan voli da jede hleb. Ranije sam mu davala crni, a sada već ima puna usta zuba i lepo žvaće pa mu dajem onaj sa raznim zrnevljem. Nekada samo namažem puter ili pavlaku na hleb, a sada kad ima finog svežeg povrća, pravim mu sendviče sa krastavcima ili paradajzom, to tanko isečem i još poklopim sa nekim tvrdim sirom da može i on sam da drži i grize i da mu se ne raspada zalogaj, tj da ne curi sa strane. Voli sirne namaze. Obično uzimam Kremsi jer je najmanje slan. Zimi sam na sendvič stavljala kuvano povrće iz supe.
    Ako ne voli pržena jaja, probaj da mu skuvaš, isečeš tanko i poslažeš na sendvič, ili mu skuvaj meko i pomešaj sa hlebom. Ni Ivan nije voleo jaja, ali sad ih jede kad mm ponekad vikendom pravi kajganu sa lukom i paprikom baburom, i pod uslovom da svi zajedno sedimo i to jedemo.
    E, da, jako voli griz! Ja ga često pravim sa jajetom. Skuvam običan griz, dodam malo šećera i jedno celo prethodno umućeno jaje i kuvam još malo da se i to jaje skuva. Ja to jedem ceo život a retko od koga sam čula da je uopšte probao tu kombinaciju. Eto, možeš i tako da mu uvališ jaje :). Ponekad mu u običan griz dodam rendanu jabuku i cimet.
    Često jede kornfleks sa jogurtom. Uskoro planiram da počnem da mu dodajem suvo voće i druge žitarice u to, tj da pravim musli, ali sad još uvek ispitujem da li dovoljno dobro žvaće. Nekad mu kornfleks dam sa čokoladnim mlekom, tj sa mlekom u koje dodam kakao i malo šećera.
    Inače ne voli baš slatko, ali nedavno sam ja doručkovala hleb sa puterom i medom pa je i on poželeo da proba. Ali, ako mu to spremim za doručak, pojede samo par zalogaja.
    Jede i lešnik čokolino. Ne mislim da je to baš nešto super, iako i ja volim da ga jedem. To mi je nekako sredstvo za gojenje pa mu dam onih dana kada jako slabo jede, da se ja malo smirim i pomislim da se malo natovio.
    Toliko od mene za sada. Pozdrav

    Administratori bi mogli da premeste ovu temu u Ishranu dece.


    simona78
    Član
    simona78

    Tema bi trebalo da se prebaci u Ishranu, malisha je u pravu, ali inace je ODLICNA zamisao da razmijenimo iskustva.

    Ja muku mucim sa doruckom i vecerom, posto moja S. ne voli citav niz namirnica koje su uobicajene za ova dva obroka, znaci ne voli: jaje (ni kuvano, ni przeno), palentu, poparu, griz, sireve (sirni namaz prodje jednom u 15 dana mozda), nikakve salame (za to i ne zalim mnogo), tako da sam potpuno bez ideja. Nekad je voljela puter i marmeladu, sad ni to nece 🙁

    Svega 2-3 kombinacije dolaze u obzir za dorucak, a to su: pahuljice (obavezno cokoladne :() sa mlijekom, przenice i virsle (znam da nijesu kvalitetne, ali sta da radim). Ponekad joj podvalim parce sira u toplom sendvicu, ali onda trazi kecap (a od njega dobije pelenski osip, pa mi je pedijatar rekao da ga izbjegavamo, isti slucaj i sa cveklom :(). Jedino je dobro sto uz ove kombinacije jede iskljucivo integralni tost ili crni hljeb sa sjemenkama.

    E da, ono sto bi vam mogla biti ideja za kvalitetan dorucak ili veceru (a nekim cudom to cak i moja S. voli) su bruskete. Ja ih pravim od integralnog tosta, prelijem ga maslinovim uljem, bijelim lukom i bosiljkom, bacim na to parce sira i sjeckani paradajz i zapecem malo u rerni.


    pulinka
    Član
    pulinka

    Moram reći da sam ovde pročitala neke skroz originalne ideje-banana i palenta, nikad mi ne bi palo na pamet da kombinujem; griz i umućeno jaje, isto nikad ni čula za tu kombinaciju, a kamoli jela!
    I moram da pitam-ja sam seljanka-Simona78, šta su bruskete? Meni zvuči kao neki fini topli sendvič?
    Malisha75, jako mi se sviđaju tvoje ideje za doručak. Inače, ako se bojiš da neće dobro žvakati suvo voće i žitarice, ne znam jesi li probala da ga potopiš prvo u vodu? Ja stavim određenu količinu u neku posudicu, nalijem vode da pokrije i ostavim preko noći u frižideru. Ujutru je voće skroz meko, ja ga sitno iseckam jer moja devojčica ima samo sekutiće, a žitarice-obično ovsene pahuljice, još dodatno prokuvam.
    Mi smo do nedavno vrteli za doručak isključivo kombinacije žitarice-voće, znači pšenični ili pirinčani griz (nekad sa dodatkom griza za palentu), ili ovsene pahuljice, ili kuvano proso ili kinoa i umešam u to bilo koje voće, suvo ili sveže-recimo rendanu jabuku i suvo grožđe, suve šljive i sl. Proso i kinoa lepo idu sa kajsijama, breskvama i šljivama, a pirinčani griz obožava sa bananama ili višnjama-deo višanja iscedim u sok,a deo pojede u komadima. Za stariju decu pretpostavljam da bi ovo više bila užina ili neka laka večera…
    Palenta nam je isto omiljeni doručak, ja umešam u nju komad putera dok je vruća, malo bosiljka ili origana ili mlevenog kima, nekad dodam u nju i komadiće mesa i povrća, mada mi je ta hranljivija kombinacija više za ručak.
    Od nedavno eksperimentišemo sa doručkom-jako voli prženice, ili kako ovde kažu moče-ja ih pravim tako što iseckam hleb na komadiće, natopim u umućeno jaje i pržim na teflonskom tiganju sa minimalno ulja-znam da teflon nije baš najbolji izbor, ali stvarno mrzim preterano masne prženice-dete obožava takve komadiće, uvek počisti sve sa tanjira.
    Sviđaju joj se i domaće pogačice sa mladim sirom, one najjednostavnije-samo sir, margarin i brašno, ne treba čak ni prašak za pecivo.
    Sutra ću probati da joj serviram i kajganu, verovatno sa paradajzom-baš me zanima kako će proći-za sad voli jaja.
    Hleb voli, ali ga dajem za užinu, jer je mrzi da ga pojede dovoljno za obrok, i ne sviđa joj se sa puterom ili sirom.
    Imate li neke ideje za obroke sa mladim sirom za dete od 14 meseci, a da nije popara ili sendvič? Ne mogu baš svaki dan da joj mesim pogačice…MIslim da ću probati sa projom, ali ni to baš nije posao za svaki dan…
    Simona78, a kako stoji sa voćem i povrćem-pretpostavljam da ih jede za užinu, ali možda da probaš da joj daš i za doručak neku svežu povrćnu salaticu uz prženice recimo, možda joj se otvori apetit-ja volim onu sa seckanim krastavcima, jogurtom i belim lukom :). Ili da joj ubaciš u pahuljice i neko suvo voće ili neke semenkice, suncokret, lešnik, kikiriki ako nije alergična? Da li bi jela domaću paštetu kao namaz-iseckaš sitno pileće belo meso, dodaš kuvano jaje, pavlaku i ulje, može i sitno seckan luk, aleva paprika, začini po ukusu? Meni je mama često pravila takvu kombinaciju, ali sa sardinama iz konzerve, međutim, sadašnje sardine iz konzerve ne mogu ni ja odrasla da jede, koliko mi zaudaraju, i ne dajem ih detetu, a baš sam tužna zbog toga :(.


    nakica
    Član
    nakica

    simona78, probaj sa kajmakom, ako ne voli sireve, mozda ce joj se svideti, pa napravis neku poparu mozda…


    nakica
    Član
    nakica

    mozda mozes , posto voli cokoladne pahuljice, da u njih ubacis umuceno jaje i malo samo stavis na sporet?


    simona78
    Član
    simona78

    Pulinka, nakice, hvala na savjetima :cvecko:

    Nakice, ne voli ni kajmak 🙁 A jaje u cokoladne pahiljice… ne znam kako bi to bilo…

    Pulinka, bruskete su poznate u mediteranskoj kuhinji, to je ustvari prepecen tost koji se namaze sa malo maslinovog ulja i bosiljka, ko voli super je da se doda i izmrvljen bijeli luk, a onda preko paradajz (ja ga iscekam na sitne kockice). Ja pravim malo „bogatiju“ verziju 🙂 pa dodam i jedno parce edamera jer ovako samog nece da ga jede. Evo bas smo to sada klopali za dorucak 🙂 Ima i jos bogatija verzija sa tunom i maslinama.

    Super ti je ideja za domacu pastetu od piletine, bas cu da probam i to! U pahuljice sam probala da joj dodam sjeckane ljesnike, kikiriki, ali nije joj se dopalo, pa planiram da probam opet za koju sedmicu, mozda promijeni misljenje 🙂


    pulinka
    Član
    pulinka

    Nema na čemu, Simona, drago mi je ako bar neka ideja upali :).
    I hvala za objašnjenje za bruskete, sad bar znam kako se zove ono što sam ranije češće sebi pravila za doručak 🙂 -(više ne stižem ni to…)-ja sam to zvala samo „mediteranski doručak“, a evo konačno da znam i pravo ime :). Sačekaću da moja devojčica dobije još koji zubić, pa ću i njoj ponuditi bruskete.


    Animsaj
    Član
    Animsaj

    -kasa od razi (ima u idei da se kupi) sa cedjenom pomorandzom i medom

    -kuvano jaje, izgnjeceno pa pomesano sa puterom/margarinom, namazano na hleb

    -palenta

    -palacinka

    -milupa kasica sa zitaricama

    -griz od pirinca ili psenice (ova poslednja 2 su vecera uglavnom)

    e sad pitanje, ranije nije htela da jede proso i kinou, pa bih joj sad ponovo dala da probam. recite mi tacno kako spremate, da li prethodno meljete semenke ili kuvate pa im tako date, sa vocem ili kako vec?

    bruskete su super ideja, kad dobije jos zuba (ima 3 sa12m) davacu joj i to! inace ne tolerise laktozu pa sam malo ogranicena sa mlecnim proizvodima


    njamiii
    Član
    njamiii

    Super tema. Mi se bas mucimo sa time, jer mali i nije neka izjelica, pa sve nesto izvoljeva. Ne dajemo mu nikakve preradjevine, nista iz konzerve, ni suhomesnato, trudimo se da mu ishrana bude sto „prirodnija“. Ubacimo mu ponekad kupovni vocni jogurt, kesten pire, zito sa slagom, ali trudimo se da izbegavamo koliko god je moguce nepotrebne secere, konzervanse, vestacke arome itd.

    Animsaj, izvore gvozdja, kao sto su jaja, meso ne treba kombinovati sa mlecnim proizvodima, tj. treba izbegavati, jer kalcijum smanjuje apsorpciju gvozdja u znacajnoj meri. Mi smo imali problem sa jajima jer je zumance hteo samo smuckano sa sirom ili jogurtom da jede, a ja sam baaas izbegavala da mu przim, zdravije mi je da jede bareno, medjutim na kraju sam popustila.

    Simona, moje dete jaja nece da jede ni kuvana, ni kajganu, ni na oko, jedini nacin na koji hoce jeste kada razbijem jaje direkt u tiganj, pa onda brzo izmesam koliko uspem dok se prze


    simona78
    Član
    simona78

    njamiii – 30/6/2010 12:06

    Simona, moje dete jaja nece da jede ni kuvana, ni kajganu, ni na oko, jedini nacin na koji hoce jeste kada razbijem jaje direkt u tiganj, pa onda brzo izmesam koliko uspem dok se prze

    Ovo nijesam nikad probala, bas cu da pokusam i tako, thx 🙂

    MilicaCale

    Kvalitetne ideje nemam (mi smo jednolicni: palenta, popara, musli ili ukrade nesto od nas). ali, mogu da kazem sledece: posle prvog rodjendana im se periodicno menja ukus, tako da, ne ocajavajte. Dajte im da jedu sta trenutno zele, za nekoliko meseci to nece hteti ni da okuse, a obozavace nesto sto do tada nisu hteli ni da pomirisu.


    pulinka
    Član
    pulinka

    Animsaj – 30/6/2010 08:08
    e sad pitanje, ranije nije htela da jede proso i kinou, pa bih joj sad ponovo dala da probam. recite mi tacno kako spremate, da li prethodno meljete semenke ili kuvate pa im tako date, sa vocem ili kako vec?

    Ja natopim proso i kinou u zrnu-ne meljem ih- u hladnu vodu i ostavim preko noći da odstoji u frižideru (u principu može da se ostavi samo 2-4 sata, a i ne mora-ovako su mekše i svarljivije, i brže kuvane). Odlijem tu hladnu vodu, saspem proso ili kinou u običnu cediljku za čaj ili supu (onu sa sitnim okcima) i operem te žitarice pod mlazom vrele vode. Pranje vrelom vodom radim zato što ove dve žitarice imaju u omotaču semenke saponine, slično kao mahunarke-pasulj itd., a saponini otežavaju varenje. Vrela voda dosta dobro uklanja saponine-videćeš da se i proso i kinoa pomalo peni pod vrućom vodom-znak da se saponini ispiraju. ( Mogla bih da radim isto kao kad se kuva pasulj, stavim u šerpu sa vodom da proključaju, pa bacim tu vodu i nalijem drugu, ali ovaj način sa cediljkom mi je lakši i brži jer kuvam relativno malu količinu žitarica, pa da se ne zezam sa tim duplim čekanjem da proključa.).
    Kad isperem pod vrelom vodom, sipam žitarice u šerpu, nalijem vodom-obično treba oko triput više vode nego što ima žitarica, i ostavim da se kuva oko 20 minuta za proso i 30-40 za kinou-proso treba da bude skroz raskuvano, kao minijaturne kokice, a kinoa se raspadne na gomilu belih „crvića“-izgleda malo čudno čak i za moje pojmove. Pošto sve radim dosta odokativno, dolijem vode u toku kuvanja ako vidim da je isparila, ali ne previše, podesim da pri kraju kuvanja u šerpi ostane vrlo malo vode-kada se šporet isključi, žitarice još dodatno upiju to malo preostale vode.
    Zapravo kuvam ih potpuno isto kao što kuvam pirinač za običan ručak.
    Proso dajem obično sa nekim voćem, jer proso ima dosta gvožđa a C vitamin iz voća poboljšava apsorpciju gvožđa u toku varenja. Meni je lepo sa breskvom ili kajsijom ili suvim grožđem i rendanom jabukom, ili sa šljivom. Dok sam imala kupina u zamrzivaču, davala sam i sa kupinama. Kinoa isto lepo ide sa svim ovim voćem.
    Nekad dajem kinou ili proso i za ručak- samo ubacim proso ili kinou u „supicu“ u kojoj kuvam meso i povrće-onda ga obično ne natapam celu noć nego samo kuvam 15-20min. duže, da se dobro raskuva. Ako rešim da jedan dan jedemo ručak bez mesa, onda kuvam samo kašu od kinoe ili prosa i seckanog povrća-dodam u nju često komadić putera ili nekad malo maslinovog ulja.
    Kad je već kuvano, izgnječim još dodatno viljuškom.


    Animsaj
    Član
    Animsaj

    hvala za detaljno objasnjenje!

    po tvome se kuva dosta dugo kao integralni pirinac!
    ja sam imala skroz drugu informaciju, tako da nije ni cudo sto nije htela da jede! (u sustini pranje pre kuvanja ali dosta krace kuvanje)

    kuvacu ponovo ovih dana!!


    lelica011
    Član
    lelica011

    A gde nabavljate proso i kinou? Nisam bas pristalica kupovine zitarica iz otvorenih rafova u prodavnicama „Zdrave hrane“. Nisam sigurna koliko su sveze. Ima li negde da se kupe u zatvorenim pakovanjima?
    I jedan savet za pripremu ovsene kase. Naime, moje cedo nije htelo ni da je okusi posle klasične pripreme(držanja u vodi). Onda sam primenila savet nutricioniste: Ovsene pahuljice kuvam 10 minuta, zatim ih ispasiram u blenderu, dodam jogurt, kiselo mleko ili pavlaku…..i moj Marko je oduševljen:)
    Često ih kombinujem sa ječmenim ili ražanim pahuljicama, što je takođe preporuka jer se tako povećava nutritivna vrednost.

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 50 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.