Ova tema sadrži 725 odgovora, ima 94 glasa i poslednji put je ažurirana od strane  Kacia 6 godine ranije.

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 726 ukupno)

Insemenacija (IUI)


 • Mirche
  Član
  Mirche

  Intrauterina Inseminacija – IUI

  Metode vestackog ili potpomognutog (asistiranog) oplodjenja obuhvataju metode kojima se kontrolise i potpomaze ne samo oplodjenje, vec i transport spermatozoida i jajne celije, zametaka, implantacija i razvijanje trudnoce. Merilo uspesnosti svih tehnika vestackog oplodjenja je procenat oplodjenih jajnih celija, ostvarenih trudnoca i konacno zivorodjene i donesene dece. Sve metode vestacke oplodnje mogu se vrsiti u prirodnom menstrualnom ciklusu ili u ciklusu sa stimulisanom ovulacijom. Uzevsi ukupno, pojedinacni uspeh – uspeh po jednom ciklusu za bilo koju metodu asistiranog oplodjenja iznosi 12 – 45% (podaci iz literature). Zbirni uspeh kroz 4 – 6 ciklusa iznosi 45 – 75% (podaci iz literature). Trudnoce dobijene nekom od metoda vestackog oplodjenja opterecene su povisenim rizikom za spontani pobačaj i kasnije komplikacije u trudnoci, dok se kongenitalne malformacije i hromozomske anomalije javljaju sa jednakom ucestaloscu kao u spontano zacetim trudnocama.

  U tehnickom smislu, Inseminacija predstavlja najjednostavniji oblik asistiranog oplodjenja. Vremenom su razvijene razlicite modifikacije inseminacije kao sto su, cervikalna, intrauterina i intratubarna. Osim toga, inseminacija se moze izvoditi cistom spermom posle likvefakcije ili „obradjenom“ spermom, kada se upotrebljavaju razlicite laboratorijske tehnike, centrifugiranja, ispiranja medijumima i kondicioniranja spermatozoida. Iako se metoda inseminacije bira u odnosu na parametre spermograma i ostale detalje koji opterecuju neplodni par, razlike u stepenu efikasnosti razlicitih tehnika inseminacije su veoma male. Najcesce izvodjena modifikacija inseminacije je tzv. Intrauterina Inseminacija (IUI) „neobradjenom“ ili „obradjenom“ (centrifugiranje, ispiranje medijumima, kondicioniranje) spermom. Inseminacija moze biti homologa (spermom supruga) ili heterologa tzv. heteroinseminacija (spermom najcesce nepoznatog donatora) koja se obavlja samo u drzavnim ustanovama.

  IUI podrazumeva unosenje specijalno pripravljene sperme supruga ili partnera u matericu, pri cemu temeljni preduslov za inseminaciju predstavljaju prohodni jajovodi. Najcesca indikacija za inseminaciju je smanjena oplodna moc muskarca, mala ili slabija pokretljivost spermatozoida, nepovoljan kvalitet sluzi grlica materice ili prisustvo anti-spermatozoidnih antitela, kao i nepoznati uzroci steriliteta. Moze se sprovoditi u prirodnom ili stimulisanom ciklusu. Uz ciklus monitoring: ultrazvucna folikulometrija i LH timing, uspesnost ove metode iznosi 7-20% (prema razlicitim autorima). Efikasnost heteroinseminacije je znatno veca i u zavisnosti od fertilne sposobnosti zene moze da bude i veca od 50%.

  IUI moze da bude pracena odredjenim komplikacijama koje po intenzitetu i ozbiljnosti mogu da budu blage pa do veoma ozbiljnih. U blaze komplikacije spadaju bolovi (grcenje materice), mucnina, povracanje i povisena temperatura. Ozbiljnije komplikacije podrazumevaju endometritis, adneksitis, tuboovarijalni apsces(i), parametritis i peritonitis. U posebnu grupu komplikacija spadaju alergijske komplikacije pa cak i anafilakticki sok. Sve komplikacije su ucestalije i intenzivnije ukoliko se IUI izvodi „nepripremljenom“ spermom. Ucestalost i intenzitet komplikacija su znacajno manji kada se inseminacija izvodi „obradjenom“ spermom.

  Priprema pacijenata za inseminaciju podrazumeva uradjen spermogram sa spermokulturom i u bakterioloskom smislu uredan vaginalni i cervikalni bris, HSG koji pokazuje prohodnost jajovoda, povoljni parametri folikulometrije, nepostojanje zapaljenjskih procesa materice i adneksa, brijanje i apstinencija od jela i pica u trajanju od najmanje 5 sati. Posle inseminacije obicno se preventivno daju antibiotici, po potrebi kortikosteroidi, analgetici i antiemetici. Citotek aplikovan u zadnji forniks vagine posle inseminacije moze poboljsati aspiracione pokrete materice i prokrvljenost endometrijuma, sto je u osnovi funkcija prostaglandina iz sperme.

  Teoretski, inseminacija predstavlja metodu sa dubokom i snaznom medicinskom logikom. Mehanizmi koji bi mogli biti ukljuceni u objasnjenje efikasnosti inseminacije su skracivanje puta (za oko 10 cm) koji spermatozoidi moraju proci u prirodnim uslovima. U slucajevima manjeg broja spermatozoida i njihove slabije pokretljivosti ovo bi zaista mogao biti snazan argument u korist inseminacije. Osim toga, inseminacijom se „preskace“ vagina i grlic, ciji sekreti mogu biti „neprijateljski“ iskomponovani prema spermatozoidima, bilo da se radi o „kiseloj“ vagini, cervikalnim infekcijama ili prisustvu antitela. Manipulacije spermom kao sto su, ispiranje i kondicioniranje takodje mogu osloboditi spermatozoide „nekvalitetne“ semene tecnosti, antitela, toksina bakterija i sl. Postoji jos nekoliko manje vaznih argumenata koji pruzaju snaznu teoretsku podrsku inseminaciji. Medjutim, veliki broj ginekologa prakticara se slaze u misljenju da efikasnost inseminacije nije velika i da je u velikom neskladu sa navedenim, teoretskim razlozima koji inseminaciji daju snaznu medicinsku logiku. Za objasnjenje „neocekivane (ne)efikasnosti“ inseminacije verovatno su odgovorni mehanizmi koji nam jos nisu dovoljno jasni i cinjenica da oplodjenje nije jednostavni „sudar“ jajne celije i spermatozoida ili mehanicko prodiranje spermatozoida u jajnu celiju. Oplodjenje je mnogo vise od toga i predstavlja neku vrstu lancane ili kaskadne reakcije izmedju spermatozoida i prateceg kompleksa jajne celije, kao i same jajne celije. Sustinu ovog procesa predstavlja niz receptorskih reakcija spermatozoida i zone pelucide (omotac jajne celije), kao i spermatozoida i jajne celije, koje su verovatno jako kompromitovane kod pacijenata koji spadaju u kategoriju „pogodnih“ za inseminaciju, a to su najcesce pacijenti sa oligospermijom, hipospermijom i astenospermijom. Jednostavnijim recima receno, pre samog oplodjenja spermatozoid mora da se „predstavi“ zoni pelucidi i jajnoj celiji, odnosno da svojim receptorima „otkljuca“ i zonu pelucidu i jajnu celiju. Da stvar bude jos komplikovanija, i nakon prodiranja u jajnu celiju spermatozoid prolazi dodatene „testove“, koji se opet baziraju na interakciji komplementarnih molekula. Svaka greska ili izostanak neke od navedenih faza, oplodjenje cine nemogucim ili neuspesnim. Ovo bi moglo biti objasnjenje za diskrepancu izmedju velike medicinske logike i niskog stepena efikasnosti inseminacije.

  majcekzmajcek

  Imam 28 a mm 27 u braku smo dve ipo godine i bezuspesno pokusavali da dobijemo bebu pa smo na kraju se odlucili da uradimo inseminaciju po preporuci doktora jer je sad navodno i kod mene i kod mm sve super, a imali smo problem tj. ja sam imala, a on je bio sledeci. Desni jajovod nemam jer je izvadjen 2004 prilikom operacije cista na jajniku, a drugi je bio 100% zapusen pa sam u Novembru uradila laparaskopiju i rasila moju muku tako sto su mi ga otpusili , skinuli neku cistu kao i gomilu priraslica kojke su bile po citavoj trbusnoj duplji. Rezultati MM su super uvek bili i bogu hvala jos uvek su. Pre nedelju dana tacnije u sredu i cetvrtak mi je radjena inseminacija pa me interesuju neke stvari. Prva je: Osecam blage bolove u donjem delu stomaka tj. u predelu jajnika otprilike kao kad treba da dobijem pa da li je to ynak da cu dobiti i da inseminacija nije uspela ili nesto drugo moye biti u pitanju? Drugo: Kada bih najranije mogla da vadim krv za betu hcg? Da li je neka od vas imala slicne probleme kao i ja pa da moze da mi odgovori ili da zna sta bi taj bol mogao znaciti. Molim Vas za brz odgovor i unapred hvala. 😛 😛


  jecac
  Član
  jecac

  I ja imam 28 godina. Suprug takodje. Meni je u 8.2 radjena inseminacija i cekam. hCG moze da se radi vec 10-og dana od inseminacije ali ja ga nisam radila. Bojim se rezultata. Bolovi ne moraju nista da znace. Meni je ovo cetvrta inseminacija i svaki put sam imala razlicite reakcije. Drzim ti palceve.


  bubica
  Član
  bubica

  MajčekZmajček, Jeco…izvinite , ja tek sad čitam…kako je bilo?
  Mislim jeli vam uspela ta inseminacija? Jeste li se testirale, i jeli bilo uspešno?
  Jao, toliko sam bila zaokupljena svojim problemima, da zvučim kao da sam s Marsa pala direktno na forum…Javite se i napišite dokle ste stigle…
  Želim vam samo uspeha i sreće u tome…Vi ste hrabre žene… :HAG: :HAG: :HAG: :HAG: :HAG: :HAG: :HAG:


  jecac
  Član
  jecac

  Moja nazalost nije uspela. Sledece srede idem na sledecu.


  leptiric
  Član
  leptiric

  sta je inseminacija?
  bas me zanima kakav je to postupak.


  bubica
  Član
  bubica

  Jeco…baš mi je žao…sledeći put će upaliti, ko pokušava, taj će i uspeti…A zašto se ti malo više ne družiš sa nama? 😯 ja tebe tek sad ovde vidim, kad sam zašla u ovo ćoše…Ima ovde interesantnih tema, dobrih osoba, volela bih da se malo više družiš sa nama, a ne samo da vrtiš taj jedan film u glavi…. :-* :-* :-*

  Leptirić, ima ovde osoba s iksustvom koje će ti objasniti,,,ali laičiki to je oplodjenje veštačkim putem…Jeco, objasni joj, ti ti znaš… :love:
  glavu gore…i u naše jato…. :love:


  jecac
  Član
  jecac

  U frontu to izgleda ovako: 3,4 dana ides na uz radi pracenja folikula. Kada on naraste do dimenzija 24, 25, onda dobijas jednu ampulu pregnyla. Suprug da uzorak sperme koju dr obradi i vrati ti je u spricu. Legnes na sto, otvori te spekulumom i sadrzaj iz sprica ubaci direktno u matericu. Prekrsti ti noge i lezis oko pola sata na stolu.


  jecac
  Član
  jecac

  Ja sam skoro naisla na ovaj forum i videla zanimljive teme. Od tada sam dosta vremena provela u Beogradu kod rodjaka koji nemaju racunar. Od ponedeljka sam opet tamo.


  bubica
  Član
  bubica

  OK Jeco…verovatno imaš svoj ritam života i svoje razloge za i protiv, kada budeš imala vremena, izvoli se družiti sa nama…U medjuvremenu ti želim puno sreće…i javi se. :-*


  jecac
  Član
  jecac

  Zaboravila sam da napisem da inseminacija nije uopste bolna.Jedini problem je sto je mali procenat uspesnosti. Meni je uspela druga ali se iz neznam kog razloga zavrsila spontanim pobacajem.


  jecac
  Član
  jecac

  Ja sam uvek raspolozena za druzenje samo je problem slobodno vreme. Otkad sam krenula na sva ova ispitivanja samo jurim. Prvo uputi pa komisija pa produzenje bolovanja… Katastrofa. Tek ovako kasno uvece uspem da sednem uz racunar. Hvala na podrsci.


  bubica
  Član
  bubica

  Pa i to malo vremena što imaš, rastereti glavu, napiši neku poruku, pročitaj nešto drugačije, upoznajmo se…tu smo i za dobro i za zlo.
  a postupak si odlično objasnila, bravo… :bravo:


  kika
  Član
  kika

  MOJA ZAOVA JE ISLA NA DVE INSEMENACIJE, KAZE DA UOPSTE NIJE BOLNO, ALI JE MALO NEPRIJATNO ALI TO NIJE NISTA NEPRIJATNIJE OD BILO KOG GIN PREGLEDA. SADA SE S JESENI SPREMAJU ZA VESTACKU.
  MISLIM DA BETA HCG MOZE DA SE RADI 14 DANA OD OPLODNJE I DA TREBA DA JE VECI OD 5 ONDA UKAZUJE NA TRUDNOCU.
  JA OVOG MESECA RADILA NEKOLIKO PUTA URIN TEST, SVAKI NEGATIVAN, ALI SVE SAM RADILA DOSTA PRE OCEKIVANE MENSTRUACIJE ZATO STO SAM UMISLILA DA SAM PLODNA ODMAH PO CIKLUSU, PA KAO , AKO JESAM USPELA USPELA SAM PRVIH DANA, A I ZATO STO SAM OCAJNO NESTRPLJIVA … 🙄 🙄 ONDA 25.DANA UVECE PRIMETIM CRVENI TRAG NA VESU, PA SE IPLACEM, ALI U TOKU NOCI, UJUTRU, TAJ TRAG JE BIO SVE SMESNIJI…..SLEDECI DAN, I NOC, I EVO JUTROS, NEMAM NISTA, A STOMAK ME POVREMENO BOLI, A SUTRA MI JE 28. DAN….. ETO KAKO SAM JA :uzid: :uzid: :uzid:
  JA SAM SA IVOM IMALA 31, 32, 33 DAN NEKO BLEDUNJAVO KRVARENJE, ALI TADA SAM VEC 28 DANA IMALA I POZITIVAN URIN TEST, PA SAM ZNALA DA JE TO KRVARENJE NORMALNO, SAMO AKO OSTANE TAKO MALO I BLEDO, I HVALA BOGU , BILO JE OK.
  SADA MI OSTAJE SAMO DA CEKAM. :hmm: :hmm: :hmm: :hmm:


  jecac
  Član
  jecac

  Najpouzdanije ti je da u nekoj laboratoriji proveris betu iz krvi. Moze da se proverava posle desetog dana trudnoce. Proveri na vreme da bi navreme sprecila pobacaj ako je doslo do trudnoce. Ja sam dozivela spontani posle druge inseminacije i to samo zato sto nisam imala normalnog lekara ovde. Kada se pojavilo blago krvarenje ja sam otisla kod njega a on je rekao da nezna sta da mi radi.Ja sam radila betu 16. dan posle inseminacije i bila je 118,97.

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 726 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.