Ova tema sadrži 0 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  Genetika 6 godine ranije.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)

Kada je najbolje zatrudneti?


 • Genetika
  Član
  Genetika

  Sa genetske tačke gledišta, ne postoji precizan vremenski period kada je najbolje zatrudneti. Generalno, što mlađe to bolje, jer su greške (mutacije) jajne ćelije, pa i spermatozoida, sa starenjem verovatnije. Međutim, sa genetskog aspekta postoje dva slučaja:
  I Ako je u porodici (užoj familiji) sve normalno i ne postoji rizik za potomstvo, onda zatrudnjivanje do tridesete godine života žene je bez rizika, sve je u redu i ne treba ništa preduzimati, osim redovnih lekarskih pregleda (ultrazvuk) – eventualno ako se uvuče sumnja uraditi analize iz krvi majke. Posle tridesete, obavezno uraditi analize iz krvi majke. Ako su rezultati u redu ne preduzimati ništa, u suprotnom uraditi genetsko savetovanje, utvrditi mogući tip greške i zajedno sa stručnim timom, razmotriti amniocentezu ili biopsiju horionskih resica.
  II Ako u porodici (užoj familiji) postoji rizik (bolestan član, učestali spontani, mrtvorođena beba), tada je i pre tridesete godine života trudnice, obavezno osim redovnih ultrazvučnih pregleda, uraditi i analize iz krvi majke. Ako su ultrazvuk i rezultati analize iz krvi majke u redu, ne treba preduzimati ništa. U suprotnom, uraditi genetsko savetovanje, utvrditi mogući tip greške i zajedno sa stručnim timom, razmotriti amniocentezu ili biopsiju horionskih resica.
  Prof. dr Lj. Mihajlović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.