Roditelj Portal – Trudnoća, beba, roditelj Forumi PORODICA Ishrana Porodice KUVAR RODITELJ PORTAL – recepti

Ova tema sadrži 174 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  Olga Gromova 5 godine, 9 meseci ranije.

Gledanje 136 članaka - 136 do 150 (od 175 ukupno)

KUVAR RODITELJ PORTAL – recepti

  • milica-cica

    PITICA SA PILETINOM

    Potrebno:
    500g kora,
    500g pileceg mesa (kuvanog),
    1 velika pavlaka,
    2 crvene kisele paprike( ne moraju biti kisele, uglavnom one iz zimnice)
    1 kasika senfa, so.
    2 jaja, malo mleka.
    Kore iseci na trake ( na tri jednaka dela, kao za baklave).
    Piletinu I papriku samleti u blenderu. Dodati pavlaku (ostaviti malo za preliv), senf I so. Redja se na tri trake fil pa se umotava u trougao. Izmedju traka moze malo ulja da ne budu suve. Kad se poredjaju u tepsiju, prelije se sa umucenim jajetom ,pavlakom sa vrlo malo mleka. Peci.

    GUZVARA SA VISNJAMA I GRIZOM

    Potrebno:
    3 jaja,
    3 case jogurta,
    2 case secera (ja uvek stavim manje)
    1.5 case ulja,
    1 casa griza, pzp,
    500 g kora,
    visnje ( ne znam koliko, ja volim sa vise visanja pa stavim dosta)

    Preliv: 2 case secera,
    3 case vode.
    Prvo staviti jednu ravnu koru kao podlogu, pa onda guzvati kore I na svaku staviti fila I posuti visnjama. Tako dok se ne potrosi materijal. Odgore preliti ostakom fila I peci. Peceno preliti sa prelivom.


    Angel
    Član
    Angel

    OSNOVNI RECEPT ZA HLEB (JAMIE OLIVER)

    Domaci hleb je jednostavan za pripremu, upecatljiv na svakom stolu i prilagodljiv. Nije bitno pravite li ga rednovno ili samo u specijalnim prilikama- to je vas hleb koji ima svoje osobenosti.

    Sastojci:

    30gr svezeg kvasca ili 21g suvog kvasca (3 kesice od po 7g) – ja koristim suvi
    30gr meda (ili secera) – koristim beli secer
    620ml mlake vode
    500gr ostrog brasna (tip 500) – koristim integralno
    500gr krupnog brasna, a moze i obicno -ja koristim obicno tip 400 meko
    30gr soli
    jos malo brasna sa posipanje
    i ja po ukusu stavim sirovog suncokretovog semena

    Faza 1: Rastopite kvasac i med (ili secer) u pola pripremljene mlake vode.

    Faza 2: U vecu ciniju sipati pomesano brasno sa 30gr soli i ako je ikako moguce malo to zagrejati na peci ili radijatoru ali nije obavezno.

    Faza 3: Sav rastopljen kvasac sipajte u ciniju u kojoj je brasno pomesano sa solju i polako dodajte suncokretove semenke. Zatim sipajte i preostalu mlaku vodu i umesite testo rukama dok ne postane vlazno. Nekim vrstama brasna treba vise vode, zato se nemojte libiti da sami prilagodite kolicinu.

    Faza 4: Mesenje! Ovo je najlepsi deo. Samo rolajte, gnjecite i presavijajte. Mesenje poboljsava strukturu testa i glutena – treba da traje pet minuta. Ako vam se testo lepi za prste, skidajte ga brasnom i trljanjem.

    Faze 2, 3 i 4 ako zelite mozete izvesti i u multipraktiku ili mikserom, koristeci dodatak za mesenje testa.

    Faza 5: Sada brasnom pospite obe ruke i gornju povrsinu testa. Oblikujte ga ovalno i stavite u pleh za pecenje. Testo zasecite nozem – da se opusti i brze naraste.

    Faza 6: Ostavite hleb da naraste po prvi put. Cilj je da udvostruci velicinu. Ovo je verovatno najbolji trenutak da zagrejete pecnicu na 220C. Za brzo narastanje/kvasanje testa potrebno vam je toplo, vlazno mesto, zasticeno od promaje, na primer: blizina sporeta,u kredencu ili jednostavno u toploj sobi. Ako zelite da dodatno ubrzate proces, testo mozete pokriti samolepljivom folijom. Kvasanje razvija ukus brasna i treba da traje od 40 minuta do sat i po, u zavisnosti od uslova.

    Faza 7: Dobro, testo je udvostrucilo velicinu i vreme je da ga opet mesimo. Gnjecite i lupajte testo da izbacite sav vazduh iz njega. To traje oko minut.

    Faza 8: Oblikujte hleb onako kako zelite – ovalan, pljosnat, izduzen ili bilo kakav drugi oblik – i ostavite na toplo mesto da kvasa po drugi put, dok ponovo ne udvostruci velicinu.

    Vazno je da sada ne izgubite samopouzdanje. Ako smatrate da hleb nije dovoljno narastao, ostavite ga jos malo-proverite da li je na toplom i da nema promaje.

    Faza 9: Sada je vreme da ispecete hleb, Pazite da, posle napornog rada i truda sve ne upropastite. Posto vazduh sada treba da ostane u vekni, nemojte je lupkati. Pazljivo je stavite u rernu i nemojte lupati vratancima. Pecite 20-25 minuta ili dok ne vidite da je pecen.
    Mozete da proverite da li je pecen tako sto cete ga kucnuti odozgo. Ako zvuci suplje, pecen je, ako ne, vratite ga u pecnicu na jos neko vreme.

    Faza 10: Izvadite hleb da se ohladi.


    pahuljica
    Član
    pahuljica

    Proja

    200gr kukuruznog brašna
    100gr sojinog brašna
    100gr pšeničnog brašna
    100gr sira
    3 jaja
    80ml ulja
    750ml mleka
    prašak za pecivo
    so

    U suvom stanju izmešati sve vrste brašna, prašak za pecivo i so.
    Dodati jaja, mleko, ulje i sir i dobro izmešati. Sipati u pleh, prko papira za pečenje. Peći na 200C oko pola sata.


    rainbow
    Član
    rainbow

    1,5 šoljica ulja (malo veća od one za crnu kafu) 2 šoljice mlevenih oraha
    3 šoljice kisele vode
    4,5 šoljice brašna
    4,5 šoljice šećera
    2 šoljice rendanih jabuka (oko 2 jabuke)
    1 kesica cimeta
    1 prašak za pecivo Priprema
    Sve sastojke sjediniti i peći na temperaturi 200°C, a zatim smanjiti na 150°C. Vruće premazati džemom od kajsija i posuti mlevenim orasima.
    Prijatno!


    pahuljica
    Član
    pahuljica

    PASULJ SA KISELIM MLEKOM

    500gr pasulja
    400ml kiselog mleka
    1 kašika aleve paprike
    4 čena belog luka (može i više)
    ulje
    biber
    so

    Skuvati pasulj, procediti ga i propržiti na zagrejanom ulju. Dodati alevu papriku, so i biber. U kiselo mleko dodati sitno iseckani beli luk. Pasulj prebaciti u vatrostalnu posudu i preliti kiselim mlekom.
    Zapeći u zagrejanoj rerni.


    pahuljica
    Član
    pahuljica

    PICA PIROŠKA

    Testo
    4 čaše brašna
    1/2 čaše ulja
    2 čaše jogurta
    prašak za pecivo
    so
    jaje za premazivanje
    Mera je čaša od jogurta.

    Fil
    150gr kačkavalja
    150gr šunke
    10-ak maslina
    kečap
    origano

    Od navedenih sastojaka zamesiti testo, napraviti kuglice pa ih oklagijom rastanjiti. Testo premazati kečapom, posuti iseckanim kačkavaljem, iseckanom šunkom, iseckanim maslinama i origanom. Urolati i stavljati u pleh preko papira za pečenje. Piroške premazati umućenim jajetom i peći u zagrejanoj pećnici.


    pahuljica
    Član
    pahuljica

    ŠTAPIĆI SA KIMOM

    250gr margarina
    2 žumanceta
    6 kašika mleka
    1 kašičica soli
    1/2 kg brašna
    1 prašak za pecivo

    Umutiti žumanca i margarin, dodati mleko, so, brašno i prašak za pecivo. Zamesiti testo, rastanjiti oklagijom do debljine prsta i iseći štapiće. Premazati ih žumancetom, posuti kimom i peći u zagrejanoj pećnici na 200C.


    andrea
    Član
    andrea

    PILECE MESO SA KNEDLAMA

    Celo vreme se dinsta na slaboj vatri, ja ne ringli okrenem na 1.5 jacine.
    Na velikom teflonskom tiganju istopiti maslac ili margarin i na njemu propržiti jedan crni luk i 3-4 čena belog luka sve sitno iseckano. Dodati pileće meso iseckano na kockice, so, biber, začine po želji i zaliti pilećim bujonom. Poklopiti i pustiti da se krčka dok meso ne omekša. Posle dodati povrće (ako smrznuto prethodno obariti a ako sveže prethodno skuvati, može u supi) i bujon ako je puno isparilo.

    Knedle napraviti od

    40g maslaca
    175g brašna
    kk praška za pecivo
    175ml mleka
    seckan peršun po želji

    Umesiti brašno, prašak za pecivo i maslac da se dobije smesa slična prezli pa dodati mleko da bi se dobila srednje gusta lepljiva smeša. I peršun po želji.

    U varivo pažljivo spustiti kašikom oblikovane knedle da se ne dodiruju, poklopiti i kuvati 15tak minuta bez dizanja poklopca da bi knedle bile lagane i prozračne.
    Jelo služiti iz tiganja u kom se kuvalo.


    andrea
    Član
    andrea

    Ajde neka bude „SELJACKI KROMPIR“ 8)

    Rebarca i krmenadle posoliti poredjati na tepsiju za pecenje. Staviti i par glavica crnog luka i (ja stavljam gomilu) belog luka. Preko staviti krompir isecen malo deblje i toliko da prekrije meso tako da uopste ne viri. Zaliti sa malo ulja.
    Kad se krompir pripece, zacrveni izvaditi meso gore (trebalo bi da je vec mekano) i staviti kulen. Svez ili ne nebitno. Neka se meso pripece sa jedne i druge strane i finito :>


    Iva&Lule
    Član
    Iva&Lule

    Jelo od patlidzana i tikvica

    Potrebno je:

    2 srednja patlidzana

    4-5 tikvica

    5 kasika maslinovog ulja

    3 paradajza(oljustiti im kozicu)

    1 mala glavica crnog luka,2 cesnja belog luka

    200gr mocarele

    bosiljak,origano,biber,so

    50-100gr rendanog parmezana

    Patlidzan i tikvice iseci na kolutove,posoliti ih i ostaviti da stoje pola sata.Zatim iscediti sok i na ugrejanom ulju proprziti tikvice i patlidzan…Patlidzan odmah pokupi maslinovo ulje,ali uz redovno mesanje da postepeno omeksaju patlidzan i tikvice,najbolje na teflonskom tiganju spremati…Kad je povrce malo omeksalo,izvaditi iz tiganja i u isti proprziti seckanu glavicu crnog i dva cena seckanog belog luka…Malo kasnije dodati 3 paradajza oguljena i sitno iseckana,lepo uprziti sa lukom i na kraju dodati zacine so,biber,origano i bosiljak…Vatrostalnu tepsiju podmazati sa dve kapi masl.ulja i redjati kao na slici red patlizana,tikvica,patlizan,tikvice do kraja…Zatim izmedju kasikom rasporediti uprzeni paradajz sa lukom i mocarelu…Posuti rendanim parmezanom i pecu u predhodno zagrejanoj rerni na 200C 30 minuta…




    jecaneca
    Član
    jecaneca

    ZRNA KAFE

    Photobucket

    Potrebno je:
    250gr. secera
    1 kafena soljica vode(0,75ml)
    125gr. margarina
    100gr. mlevenih oraha
    100gr. mlevenog keksa
    80gr. cokolade
    1-2 kasicice mlevene kafe
    Za glazuru:
    100gr. cokolade
    3 kasike ulja

    Skuvati sirup od secera i malo vode,kuvati 3-4 minuta.Pomeriti sa ringle pa dodati prvo margarin,mesati dok se ne rastopi.
    Zatim dodati mlevene orahe,keks,cokoladu i kafu,sve izjednaciti.Kad se smesa ohladi,oblikovati male kuglice i u svaku utisnuti
    cackalicom otisak po sredini,da se dobije oblik zrna kafe.Dobro rashladiti i spustati u glazuru od rastopljene cokolade,vaditi kasicicom,
    ponovo prevuci cackalicom otisak na istom mestu i staviti na celofan dok se glazura ne stegne.
    Gotova zrna kafe poredjati u papirne korpice.


    jecaneca
    Član
    jecaneca

    KESTEN TORTA
    Photobucket

    Sastojci kora:
    300gr. mlevenog keksa
    100gr. putera
    soka po potrebi
    Sastojci krem:
    500gr. kesten pirea bez secera
    2 slaga
    2 dcl mleka
    100gr. secera u prahu
    100gr. suvog grozdja
    2 vanil secera
    10 kapi ekstrakta ruma
    slag za ukras

    Umutiti slag, dodati kesten i mutiti mikserom,dodati secer u prahu,ekstrakt ruma i vanil secer.
    Sve pomesati i na kraju dodati suvo grozdje. Staviti u frizider da se hladi.
    U rastopljen puter umesati keks,dodati soka. Dobijenu smesu staviti u kalup.Koru premazati smesom od kesten pirea.
    Tortu ostaviti u frizider nekolio sati da se stegne i na kraju premazati slagom.


    jecaneca
    Član
    jecaneca

    SNIKERS KUGLICE

    Photobucket

    Sastojci:
    150gr. bele cokolade
    50gr.margarina
    400gr. seckanog kikirikija (100gr. za valjanje 😕 )

    Otopiti lagano cokoladu i margarin,potom dodati seckani kikiriki- 300gr.
    Malo ohladiti,praviti kuglice,valjati u seckani kikiriki i stavljati u papirne korpice.


    nacafaca
    Član
    nacafaca

    MRAMORNI KUGLOF

    Potrebno je :

    125 gr puter Usa margarinom je skroz drugi i ne tako dobar ukus)

    5 jaja

    350 gr secera

    1 vanilin secer

    375gr brasna

    1 prasak za pecivo

    mleka po potrebi

    5-6 kacika supenih kakaa

    Umutiti omeksali puter dobro pa dodati polako secer i vanilin secer,mutiti par minuta pa dodavati 1 po jedno jaje,dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo (bice gusto pa se naizmenicno dadaje brasno i po malo mleka da se dobrije odgovarajuca masa kao za obican patispanj za kolace),nauljiti modlu i posauti malo brasna (ja spremam u silikonskoj koja se kod mene pokazala kao mnogo bolje od metalne) pa uliti polovinu mase a u ostatak dodati kakao i opet malo mleka ako je masa gusta a i da bi se razbile grumuljice od kakaa pa preliti preko bele mase i na kraju malo kasikom sarati kroz masu,staviti da se pece u vec zagrejanu rernu (fora je bas da se ne pece puno i ne na jakoj vatri,ja pecem na 120C odprilike 40 min i obavezno ga poklopim odozgore poklopcem od serpe),kada se izvadi iz rerne opstaviti ga malo da se prohladi pa prevfrnuti na tacnu!


    andrea
    Član
    andrea


    SVADBENI KOLAC

    1 kg brasna
    6 kasika secera
    1 kasicica soli
    3 jaja
    5 dkg kvasac
    1/2 litre mleka
    1 kasika ulja
    20 dkg suvih grozdjica (pola belih pola crnih)
    2 kasike kakaa
    kora od jednog limuna
    25 dkg margarina

    Od brasna, soli, lim.kore, jaja, kvasca, mlakog mleka umesiti testo. kad je lepo i kompaktno umeseno dodati ulje i jos malo mesiti. Razdeliti ga na dva dela. u jedan deo dodati kakao izmesan sa malo vode. Iz svakog dela napraviti 3 manja malcice ih razviti (debljina 2 prsta, ma samo toliko da se moze namazati margarinom) Margarin umutiti mikserom i namazati svako testo i ostaviti da stoji pola sata. E sad dolazi najtezi deo testo treba razvuci ili kako se to vec kaze. Staviti na sredinu stola pa prstima razvlaciti okolo da bude velicine stola. Treba ga razvuci sto tanje i posipati grozdjicama. Urolati i isplesti pletenicu od belog i crnog testa. staviti na dublji nauljeni pleh i ostaviti da stoji 2-3 sata. Rernu zagrejati na 200- 250 i peci 20-25 min. U malo toplog mleka rastopiti nesto secera i to naneti cetkicom na vruc kolac. Seci kad se malo ohladi.

Gledanje 136 članaka - 136 do 150 (od 175 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.