Roditelj Portal – Trudnoća, beba, roditelj Forumi PORODICA Ishrana Porodice KUVAR RODITELJ PORTAL – recepti

Ova tema sadrži 174 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  Olga Gromova 5 godine, 9 meseci ranije.

Gledanje 151 članaka - 151 do 165 (od 175 ukupno)

KUVAR RODITELJ PORTAL – recepti


  • jecaneca
    Član
    jecaneca

    Jafa kolac

    Photobucket Photobucket
    Sastojci za koru:
    2 jaja
    18 kasika secera
    18 -II- brasna
    18 -II- mleka
    18 -II- ulja
    1 prasak za pecivo
    Sastojci za 2. deo:
    150gr. secera
    200 ml vode
    3 kasike pekmeza od kajsije
    1-2 zamrznute narandze izrendane(ja sam stavila 1 celu i jednu bez kore,da ne bude gorko)

    Umutiti belanca pa dodati sve ostale sastojke i ispeci u rerni.
    Kada je pečena malo je prohladiti i preseći na pola.
    Jednu polovinu vratiti u kalup, a drugu izmrviti viljuškom i dodati 150 g ušpinovanog šećera sa 200 ml vode,
    izrendati zaleđene pomorandže i dodati pekmez od kajsije.Promesati da se sjedini.

    Sve to naneti na prvu koru. Na vrhu se stavi glazura od čokolade.


    andrea
    Član
    andrea

    Evo konacno 😳 i sam rolne.

    15 dkg brasna
    2 zumanca
    malo soli i secera
    1 kasika sirceta
    i malo mlake vode

    U prosejano brasno, dodati zumanca, so, secer, sirce i vodu i umesiti. Kada malo odstoji razviti ga na veci pravougaonik i isecemo na trake siroke oko 2.5 cm. Uvijemo svaki oko svoje ose i onda na modlu (ja koristim stabiljke od kukuruza). Namazemo svuku umucenim zumancetom i staviti na pleh (ne namazan, moze papir za pecenje a ni ne mora). Staviti u vrucu rernu. Kad se ohlade skinuti sa modli i napuniti samom ili slatkom pavlakom.
    7 belanaca mutiti mikserom pa dodati 40 dkg secera, 2 kesice vanilin secera i nastaviti mutiti na pari da se skuvaju.


    jecaneca
    Član
    jecaneca

    LJUBAVNO GNEZDO

    Photobucket

    Premazati tepsiju uljem,posuti brasnom i pokriti dno tepsije celim orasima.
    Kora:
    Umutiti 5 belanaca sa 5 kasika secera,2 kasike brasna,4 kasike dzema po zelji i
    jednim praskom za pecivo.Sipati u tepsiju preko oraha i peci na 200 stepeni,
    pa smanjiti na 180 stepeni.
    Fil:
    Od pola litre mleka odvojiti jednu casu od jogurta,a ostalo staviti da prokuva.
    U zagrejano mleko dodati 5 umucenih zumanaca sa 7 kasika secera,
    soljom mleka i 7 kasika brasna. Kuvati uz neprestano mesanje.
    Posebno umutiti 1 margarin sa 150gr. secera u prahu i
    sjediniti sa prethodnom masom kad se ohladi.
    Pecenu koru prevrnuti na tacni tako da orasi dodju prema gore i staviti fil preko.
    Po ukusu posuti kokosovim brasnom.Umutiti 2 slaga,premazati kolac i izrendati cokoladu preko.


    milenaph
    Član
    milenaph

    Mišina pita

    Potrebno je: pakovanje lisnatog testa, 250g pileceg parizera (ili sunke), pakovanje sampinjona (400g), 250g kackavalja, 5 jaja, 1 pavlaka, origano, biber, so, susam..

    Kackavalj izrendati, parizer iseci na kockice, sampinjone iseckati pa prodinstati.. Sve ovo pomesati i dodati 4 jaja, pavlaku, origana, malo bibera i soli..
    Lisnato testo rastanjiti kolika je velicina pleha, donja korica treba da ide i uz pleh.. Sipati fil, pa staviti drugu koru lisnatog testa.. Premazati jajetom i posuti susamom..

    Moze i da se zamrzne ovako, pa kad treba samo izvadite i stavite u rerun (zaledjeno u hladnu rernu (tj.jos nezagrejanu) ili ako je odledjeno u zagrejanu)

    pre pokrivanja drugom korom..

    i spremna za rernu (samo sam je ja stavila u zamrzivac, jer mi treba tek za neki dan)


    jecaneca
    Član
    jecaneca

    TRUFFLES

    Photobucket

    250 gr. secera
    200 ml vode
    250 gr. mlevenih orasa
    100 gr. otopljene cokolade
    75 gr. mlevenog keksa
    cokolada u prahu za posipanje

    Secer i vodu rastopite.Kad prokuva kuvati jos 7-8 minuta. Dodajte orase,
    rastopljenu cokoladu i mleveni keks. Izmesati, zatim ohladiti.
    Praviti nepravilne kuglice i uvaljati ih u cokoladu u prahu.


    Lula
    Član
    Lula

    Već duže vreme pokušavam da vam postavim sliku mog slavskog žita. Ukoliko mi je ovog puta uspelo postaviću još nešto i pridružiću vam se i na ovoj temi.


    Lula
    Član
    Lula

    Moj slavski kolač

    salata „Susamica“

    slana torta od pohovanih paprika

    kiflice, piroške i kajzerice

    i dve dekoracije


    Iva&Lule
    Član
    Iva&Lule

    Blanquette De Veau (francuski specijalitet)

    Potrebni sastojci:

    – 1kg teleceg mesa
    – 1 crni luk (ili 7-8 manjih kao na slici)
    – 30-40 gr putera
    – 1-2 case pavlake
    – so, biber
    – 1/3 flase belog vina
    – jedno zumance

    Nacin pripreme:

    Proprziti seckano meso na puteru da porumeni sa sitno seckanim lukom. Naliti sa trecinom flase belog vina dodati isto toliko vode i ostaviti da se kuva dok meso ne odmekne skroz, naravno posoliti (ili vegetom) i biber.
    Kad se skuva u vodi uvri skoro do te mere da pokrije jedva meso, smanjiti vatru skroz i dodati pavlaku, izmesati sve to i iskljuciti vatru. Izmesati u to jedno zumance. Sos bi trebalo da bude ni previse tecan ni previse gust.
    Kao prilog sluziti pirinac ili kuvani krompir.


    Iva&Lule
    Član
    Iva&Lule

    Boeuf Bourguignon( bugarska govedina)

    700gr govedjeg mesa seckanog na kockice ,marinirati 12 h u mesavini crnog vina,sargarepe(2 kom), crnog luka(1 velika glavica), celera ( jedan prut),zacina lolber,timijan,seckani persun.Nakon 12h procediti marnadu,ali sacuvati vino u kom je meso mariniralo.Izdvojiti meso i malo ga prosusiti kuhinjskim papirom,zaciniti solju i biberom,melirati(posuti brasnom meso i protresti),proprziti na vrelom ulju vrlo kratko.Na istom ulju proprziti povrce iz marinade.Odliti visak masnoce i dodati 4-5 kasika paradaj pirea,zaliti vinom u kom se mariniralo meso,dodati malo govedjeg temlejca i u sve to vratiti meso,kuvati poklopljeno na laganoj vatri dok meso ne postane mekano.Za to vreme 2-3h kuvanja,iseckati crni luk na deblja rebarca,proprziti na vrlo malo ulja i vrlo kratko i dodati oko 250 gr. sampinjona iz konzerve.Zatim pola sata pre kraja kuvanja dodati luk i sampinjone u lonac sa mesom.Servirati uz kuvani krompir,njoke,testeninu…


    Iva&Lule
    Član
    Iva&Lule

    Salata sa flambiniranim shkampima

    200 gr. Skampi ociscenih
    maslinovo ulje
    2 kas. Vegete
    mleveni sareni biber i gruba morska sol
    4 kasike Balsamico sirce
    1/2 dcl Konjaka
    zelena salata(bilo koja vrsta)

    Na tanjure slozite rezanu salatu.
    Kuvane skampe posipati sa Vegetom, mjevenim sarenim biberom, preliti maslinovim uljem i proprziti u tiganju sa svake strane sve skupa oko 3/4 minuta, dodati balsamico sirce, promesati i ostaviti 1 minut na vatri..
    Poloziti vruce na salatu, posoliti morskom solju, flambirati sa vrucim konjakom i odmah posluzite.


    Iva&Lule
    Član
    Iva&Lule

    Gratinirano(zapeceno) povrce

    4-5 krompira
    3 paradajza
    2 srednje tikvica
    2 dcl neutralne pavlake za kuvanje
    2 jaja
    1/2 dcl mleka
    so
    50 gr.narendanog sira
    1 kasika parmezana
    1 kasika prezli
    malo putera

    Krompire skuvati sa ljuskom,ohladiti i narezati na kolutove.Tikvice i paradajz takode
    narezati na tanke kolutive i posolit.Nizu vatrostalnu posudu podmazati uljem.Narezano povrce i skuvane krumpire sloziti u slojevima u tako da se medusobno prekrivaju ,krompir-tikvica-paradajz-krompir…
    Jaja umutiti penasto,dodatii mleko i neutralnu pavlaku, sve dobro sjedinito.Preliti ravnomerno po povrcu, posuti narendanim sirom.
    Pomesati kasiku parmezana i kasiku prezli,te posuti po povrcu.Puter nareziti na listice i rasporedite po povrsini povrca.
    5.Peci u zagrijanoj rerni 220st. da se povrce zapece i dobije zlatno zutu boju.


    Iva&Lule
    Član
    Iva&Lule

    Endivija/Cikorija u shunci sa beshamelom i ementalerom

    8 kom. endivije
    8 listova sunke
    60gr putera
    700ml mleka
    muskatni orsacic
    8 sup.kasika brasna za besamel (moze i gotov besamel iz kesice koji se skuva u 500ml mleka)
    150gr. ementalera
    so

    Endivije staviti u kljucalu vodu da se kuvaju 10 minuta,sa kockom secera i kriskom hleba(kako bi povuklo eventualnu gorcinu,ako su endivije vece onda su i gorke)Skuvane endivije vaditi resetkastom kasikom i dobro procediti.Posoliti ih po ukusu,umotati svaku endiviju u sunku,poredjati u vatrostalnu tepsiju.Ako koristite gotov beshamel samo ga skuvate u mleku i prelijete preko endivije,ako ne onda na 60gr rastopljenog putera,dodati 8 kasika brasna,mesati da pozuti i naliti sa 700ml mleka dok ne dobije zeljenu gustinu,na kraju dodati vrlo malo muskatnog orashcica.
    Endivije staviti u rernu 30 minuta da se pecu,na kraju pecenja posuti rendanim ementalerom i ostaviti jos par minuta u rerni da se sir istopi.Endivije jesti sa sosom od beshamela i soka koje su endivije ispustile prilikom pecenja.


    Iva&Lule
    Član
    Iva&Lule

    Flan nature( kolac od pudinga)

    4 kesice pudinga od vanile

    2l mleka

    300gr secera

    2 jaja

    2 kasike brasna

    U provrelo zasecereno mleko dodati umucen puding sa malo hladnog mleka sa dva jaja umucena i to mesati sa varjacom na laganoj vatri(kako se sprema puding) dok se ne zgusne.
    U pleh podmazan malo masnocom posuti dve kasike brasna i lepo rasporediti( to ce izgledati posle kao korica) izruciti i staviti u renu da se pece na 200°oko 30 min…mozda i vice dok se ne zapece i dobije braonkastu boju odozgo.Kolac dobro ohladiti pre secenja.


    Iva&Lule
    Član
    Iva&Lule

    Integrajne pene u sosu od grogonzole i parmezana

    400 gr integralne pene testenine(moze i obicne)

    250gr grogonzole

    2 kasike parmezana sitno rendanog

    2 male soljice neutralne pavlake sa kuvanje

    so,biber

    Testeninu skuvati u slanoj vodi.Na pari rastopiti seckani puter i grogonzolu uz stalno mesanje,kada se lepo rastopi dodati dve soljice neutralne pavlake i kuvati jos 2-3 minuta.Na kraju dodati dve kasike parmezana,malo soli i bibera po zelji.Sluziti toplo.


    Lula
    Član
    Lula

    MUSAKA OD BROKOLIJA

    SASTOJCI

    srednja glavica brokolija
    300 gr mlevenog junećeg mesa
    šaka kuvanog pirinča
    glavica crnog luka
    1 kisela pavlaka (može kiselo mleko, jogurt)
    1 jaje
    peršun
    so, začini, biber

    PRIPREMA

    Skuvati brokoli u slanoj vodi, ocediti ga. Propržiti crni luk i meso pa dodati bareni pirinač. Skloniti sa vatre i kada se malo prohladi umešati jaje, seckani peršun, so po ukusu, biber, začin. U podmazanu činiju redjati brokoli (iskidati na cvetiće), nadev od mesa, pa opet brokoli. Zaliti pavlakom i peći u rerni na 180 stepeni.

Gledanje 151 članaka - 151 do 165 (od 175 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.