Roditelj Portal – Trudnoća, beba, roditelj Forumi TOP Aktuelne teme Mala matura ili prijemni ispit

Ova tema sadrži 0 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  znljubica 8 godine, 8 meseci ranije.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)

Mala matura ili prijemni ispit


 • znljubica
  Član
  znljubica

  Za malu maturu je normalno polagati srpski i matematiku, jer je stvar osnovne kulture biti pismen i znati da računaš. Savakako bih dodala i istoriju, ali ne ovakvu kakvu deca sada uče, koja je prepuna datuma, godina, imena i važnih i nevažnih ličnosti. U toj istoriji nema analize značajnih događaja po logičnom redosledu: uzrok, povod, opis događaja i posledice.
  Ove godine testovi sadrže „samo“ 50 procenata poznatih zadataka, ali i to je previše. Deca uče zadatke iz zbirki napamet, tako da rezultati ovakvog ispita nisu slika stvarnog, suštinskog znanja.
  Zar nije korisnije, prepustiti srednjim školama da same odrede način bodovanja uspeha i organizuju prijemne ispite u skladu sa svojim potrebama.
  Za gimnaziju društvenog smera, dovoljno je da učenik ima solidno znanje iz matematika, ali je neophodno da ima i dobro znanje i sklonosti za jezike uopšte ili istoriju. Za gimnaziju prirodno-matematičkog smera je mnogo važniji prethodni uspeh iz matematike, fizike ili biologije nego iz srpskog jezika.
  Sve ovo ima poseban značaj za srednje stručne škole. Za medicinsku školu je najvažnije predznanje iz hemije i biologije, a te škole upisuju učenike na osnovu bodova iz srpskog i matematike, uz presudan uticaj opšteg uspeha.
  Ovakvim sistemom prijema u srednje škole, učenici se motivišu da uče sve predmete podjednako, pre svega za ocenu, a ne da razvijaju svoje sklonosti i sposobnosti. Rezultat je da na kraju osnovne škole ogromna većina „nema pojma“, u koju srednju školu želi da se upiše.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.