Ova tema sadrži 39 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  Aiko 8 godine, 11 meseci ranije.

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 40 ukupno)

MED


 • Beca
  Član
  Beca

  Sta mislite kada ga treba poceti davati?
  Misljenja su zaista svakojaka.
  Znam da se do godinu dana nikako ne preporucuje,cak i zabranjuje zbog moguceg prisustva bakterija botulinuma koje su veoma opasne za bebe tog uzrasta.
  Vidim da ima mnogo vrsta bebi hrane sa medom ili je med jedan od sastojaka.
  Ja ga ne planiram jos uvoditi, ali hajde da ga spomenemo i cujemo iskustva.


  hippeia
  Član
  hippeia

  Mi s pune dvije godine još nismo okusili med i ne namjeravamo do pune tri. Atopičari smo, pa moramo paziti na potencijalne alergene.


  Dorothy
  Član
  Dorothy

  Ni mi nismo još uveli med u ishranu, ne znam ni kada ćemo. Ali koristimo Nestle žitarice sa dodatkom meda i to voli i potpuno su OK, mislim nema neke alergijske reakcije.


  zvjezdica
  Član
  zvjezdica

  Dorothy – 7/7/2008 11:17

  Ni mi nismo još uveli med u ishranu, ne znam ni kada ćemo. Ali koristimo Nestle žitarice sa dodatkom meda i to voli i potpuno su OK, mislim nema neke alergijske reakcije.

  kad ste uveli te zitarice.jesul one o 6 ili 8 mjseci


  Dorothy
  Član
  Dorothy

  Nije mi sada kutija pri ruci da proverim, mislim da su od 6 meseci, ali mi smo počeli da ih ručkamo sa otprilike 9-10 meseci. Napisaću kad vidim tačno od koliko su meseci.


  hippeia
  Član
  hippeia

  I Ksenija jede Milupino kinder-flakes, to su izmiješane tri vrste pahuljica-čokoladne, sa cimetom i sa medom! Eto vidiš, zaboravila sam da su te pahuljice s medom. Ali to je proizvedeno od kontrolisanih sirovina, dakle pasterizovani med (valjda), a probala je i medenjake u kojima ima meda. Dakle ipak je probala med (kao dodatak), ali još uvijek nije probala čist med!
  Ove pahuljice su za djecu od godinu dana pa naviše! Do tada, nikad nije jela ništa što u sebi sadrži med!


  Beca
  Član
  Beca

  Ma da i ja sam mislila da joj dam nesto sto ima med kao dodatak,ali bez obzira na preporuku proizvodjaca ne bih pre godinu dana, a vidim niste ni vi.
  Cist med, uglavnom kazu ne pre dve ili tri godine ako postoji rizk od alergije. :neznam:

  Bojana I Anja

  I mi imamo pune dve godine i jos ga nismo probali a ni necemo uskoro.


  ZZ
  Član
  ZZ

  ја сам га давала деци после првог рођендана..жао би ми било да сам им ускратила једну тако здраву намирницу..


  Misteri
  Član
  Misteri

  Ja sam počela Teoni davati med, čini mi se, kada je imala oko 1,5 godinu, a sada joj redovno dajem Api sirup (med sa propolisom i drugim sastojcima za podizanje imuniteta). Ne bi preporučila da se daje bebama mlađim od godinu dana jer je, između ostalog, težak i za probavu.
  Takoeđ, primjetila sam da se mnoge mame prilikom uvođenja novih namirnica u ishranu svojih beba rukovode sa preporukom na ambalaži. Mislim da je to velika greška jer proizvođači hrane mnoge proizvode etiketiraju kao dozvoljene za određeni uzrast bebe, iako to nisu. Npr, lično sam vidjela bebi kašicu od šumskog voća na kojoj je ladno pisalo da se može daveti bebama od navršena 4. mjeseca starosti 😯 😯


  Fokica
  Član
  Fokica

  Mi smo probali med sa 15 meseci.


  Beca
  Član
  Beca

  Mistery, apsolutno se slazem sa tobom.
  Tacno je da postoje vocne kasice sa jagodama, sumskim vocem ili cak od sestog cini mi se kao spagete koje sadrze jaja.
  Obavezno citajte etikete, na njima su precizno naznaceni svi sastojci koji se cak i u tragovima nalaze, a mogu da budu alergeni.


  Ella
  Član
  Ella

  Stella ima 15 meseci i jos nismo uveli med. Ovde lekari u FR preporucuju da se saceka sa medom do prve godine. Sto se tice prve godine bebinog zivota: NIKAKO uvesti med tad. Med predstavlja zdrastveni rizik za manje bebe, jer moze izazvati botulizam ( zatvor, slab apetit, itd). Takodje moze dovesti do upale pluce i dehidracije. Znaci med u prvoj godini: nikako! E sad posle prve god, sve je individualno. Ja nesto previse ne zurim da joj dam med odmah. Ali vec posle godine i po, probacemo po malo 😉


  Ammy
  Član
  Ammy

  Mislim da nema potrebe da se toliko plašite meda, pogotovo mame dece starije od 12 meseci.
  Ja bih uvek dala jedan glas više prirodnim namirnicama nego onima iz kutije, ma ko da ih pravi i ma šta pisalo na njima,
  a to sve zato što smatram da su, konkretno o medu, priče o njegovoj štetnosti pre 12.meseca po meni, neosnovane.
  Volela bih da znam da li je neko dete iz vaše okoline obolelo od botulizma zbog meda?
  To se desilo 1976.godine u Severnoj Americi. Istraživanjem do 1991.godine je pronađeno da oko 800 beba ime botulizam, a one nisu bile starije od 9 meseci. Tada se nije znalo šta je uzrok botulizmu pa je med proglašen kao jedan od faktora rizika, jer je utvrđeno da je maksimalno 15% ispitane količine meda kontaminirano sporama botulizma. Ali dodatnim ispitivanjima je utvrđeno da to ne predtavlja nikakvu opasnost zbog dovoljne kiselosti i količine šećera u medu, koji ne dozvoljavaju lučenje toksina i razmnožavanje bacila.
  Napominju da do danas nije pronađen ni jedan jedini čvrst dokaz da su spore botulizma iz meda izazvale tzv. infantilni botulizam kod beba.
  Zato se, čisto radi prevencije med ne savetuje do navršenih godinu dana.

  P.S. Za mame starije dece koje daju deci med savetujem samo čist, bagremov med (sa sertifikatom o ispravnosti, ako nemate nikog proverenog ko bi vam dao takav med) do kraja druge godine.


  hippeia
  Član
  hippeia

  Kaype sve si u pravu, ali ako vjerovatnoća ipak postoji, makar ona bila i neznatna-zašto izazivati sudbinu. Elem, botulizam i nije jedini razlog (botulizam je veoma teško trovanje i za odrasle, a kamoli za djecu, sa nerijetko fatalnim ishodima), u krajnjem slučaju postoji pasterizovani med gdje nema opasnosti od trovanja. Međutim med je bogat potencijalnim alergenima i zbog toga se ne preporučuje djeci ispod jedne godine, a kod atopičara je starosna granica još viša.
  Ksenija je kao beba imala ekcem, a i mm i ja imamo atopsku konstituciju, znači ni jedno moje dijete (ako Bog da, pa ih budem imala još) neće probati med do pune 3 godine!

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 40 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.