Ova tema sadrži 345 odgovora, ima 91 glas i poslednji put je ažurirana od strane  MilicaCale 7 godine, 6 meseci ranije.

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 346 ukupno)

Montenegro


 • piljari
  Član
  piljari

  Porto Montenegro


  Jedan od najvećih investicionih projekata u turizmu na čitavom Mediteranu. Mislim da će znatno izmijeniti turističku sliku Crne Gore.
  I biće interesantno čitati ovu temu kroz nekoliko godina i pratiti faze u izgradnji ovog kompleksa. Naravno,komentari,zapažanja,slike…Pa da počnemo…

  U PODGORICI PREDSTAVLJEN PROJEKAT IZGRADNJE KOMPLEKSA „PORTO MONTENEGRO“

  Prvo hotel i marine

  Podgorica – Gradnja prve faze luksuzne marine za megajahte u Tivtu počeće za tri mjeseca,(aj sa srećom) najavljeno je iz kompanije „Adriatic Marinas“
  Kompanija kanadskog magnata Pitera Manka, na mjestu tivatskog Arsenala gradi elitni nautičko-turistički kompleks „Porto Montenegro“.
  Na sinoćnoj prezentaciji razvojnog koncepta izgradnje „Porto Montenegro“, izvršni direktor „Adriatic Marinas“ Oliver Korlet kazao je da će, kada projekt bude završen, Crna Gora imati 5.000 novih radnih mjesta, uključujući i visokoplaćene pozicije, kao što su inženjeri, unutrašnji dizajneri, kapetani.
  – Naša misija je da u Crnu Goru dovedemo nautički turizam. Vjerujemo da je to važno, jer će pomoći da se Crna Gora pozicionira kao destinacija visokog turizma – kazao je Korlet.
  U prvoj fazi gradiće se hotel sa 150 soba, a u blizini marine i golf tereni.
  – Obećavamo da ćemo u Crnu Goru dovesti nekog svjetski poznatog hotelskog operatera, kakav je recimo „Four seasons“ – kazao je Korlet.
  Prva faza, koja će biti gotova za dvije godine, takođe će obuhvatiti izgradnju dijela luksuznog stambenog i maloprodajnog kompleksa, i marinu sa oko 280 vezova.
  Takođe, Vlada Crne Gore radi na tome da se u Bijeloj otvori centar za opravku tih jahti (ovo je pozitivno za JABD )- kazao je Korlet, napominjući da će sve to pomoći da Crna Gora postane centar za megajahte na Mediteranu.

  PREDSTAVLJEN NACRT STUDIJE O LOKACIJI NOVOG NAUTIČKOG CENTRA U NAJMANJEM BOKELJSKOM GRADU
  U Tivtu „niče“ najbolja marina na Mediteranu

  Tivat – Predstavnici kompanije „Adriatic Marinas“ kanadskog magnata Pitera Manka, koja u Tivtu na mjestu dosadašnjeg Arsenala gradi elitni nautičko-turistički centar „Porto Montenegro“, poručili su na preksinoćnoj završnoj tribini o nacrtu studije o lokaciji, da će za nekoliko godina u Tivtu nići najbolja marina za luksuzne megajahte na Mediteranu.
  – Ovaj projekat je važan za Tivat, Boku, Crnu Goru i sve nas. Razvijajući ovu, za crnogorske prilike sasvim novu industriju ekskluzivnog nautizma, na projektu „Porto Montenegro“ želimo da uvažimo i iskustva i uvrstimo sve prednosti bogate pomorske prošlosti Boke Kotorske. Doveli smo najbolje svjetske stručnjake da u Tivtu napravimo najbolji nautički centar na Mediteranu – kazao je preksinoć građanima izvršni direktor „Adriatic Marinasa“ Oliver Korlet.
  Naglasio je da će, kada bude završen, „Porto Montenegro“ biti matična luka za više od 800 jahti od kojih će njih oko 150 dimenzijama spadati u kategoriju mega i super-jahti.
  – Neki od tih brodova biće duži od 100 metara, a na svima će biti puno posla za posadu, mehaničare, električare, servisere, snabdjevače i mnoge druge – kazao je Korlet, dodajući da su, imajući u vidu i sve prateće hotelske, uslužne, trgovinske i ugostiteljske sadržaje „Porto Montenegra“, realne procjene da će se u narednih nekoliko godina tu otvoriti više od 2.100 novih radnih mjesta.
  Studiju o lokaciji „Porto Montenegra“ koja obuhvata površinu od 168,52 hektara od čega su 29,42 hektara na kopnu, a ostatak u moru, detaljno je predstavio Saša Karajović, direktor kotorskog „Montenecepa“ koji je obrađivač tog dokumenta.
  On je istakao da je cijeli kompleks zamišljen kao manji primorski grad u čijoj će gradnji biti iskorišćeni tradicionalni mediteranski ambijenti, materijali i dizajn, a sadržaće ekskluzivne hotelske, rezidencijalne, trgovinske i uslužne kapacitete, nautički klub, nautički muzej, te sportske terene.
  Naglasio je da se u dizajniranju „Porto Montenegra“ posebno vodi računa o ekologiji, graditeljskog i istorijskog nasljeđa Arsenala i Tivta, te konceptu održivog razvoja ekskluzivnog turizma.
  S.LUKOVIĆ

  GRADSKI PARK ĆE DA ZAŠTITE

  Bivši dugogodišnji gradonačelnik Tivta Mato Krstović zapitao je zbog čega su u studiju lokacije ušli i pojedini djelovi velikog Gradskog parka koji je zaštićeni spomenik prirode.
  Naglasio je da bi „zločin“ bila svaka eventualna gradnja u parku, na što je dobio odgovor da se u toj botaničkoj bašti ništa neće graditi i da će ona biti još dodatno zaštićena.
  Direktor Elektrodistribucije Miodrag Milić upozorio je da postojeća elektromreža u gradu ne može izdržati novi napor koji će nametnuti potreba snabdijevanja „Porto Montenegra“ od 23 megavata, dok arhitekta Marija Nikolić smatra da će tako dimenziniran „Porto Montenegro“, u kome će biti oko 5.000 stalnih stanovnika i gostiju, biti veliko opterećenje za infrastrukturu i prostor Tivta.
  Boris Pean iz jedriličarskog društva „Delfin“ pitao je kako će tokom izgradnje i kasnijeg rada nove marine biti štićen morski ekosistem na što je Karajović odgovorio da je „Porto Montenegro“ marina najveće moguće kategorije gdje se ništa ne prepušta slučaju“.

  KAO U DUBAIJU

  – Pored Manka, u ovaj projekat su uključeni i mnogi drugi renomirani investitori iz inostranstva zbog čega smo mi ovdje pod striktnim nadzorom u vezi sa poštovanjem najstrožih međunarodnih standarda za izgradnju objekata i zaštitu životne sredine -kazao je direktor izgradnje „Porto Montenegra“ Geri Spens. On je bio direktor izgradnje čuvenog „Palm Tree“ vještačkog ostrva i najluksuznijeg svjetskog hotela „Emirates Palace“ (Jedro) u Dubaiju, te jednog od najvećih svjetskih kazino-kompleksa u Makau.
  Spens je naglasio da će iskustva sa tih projekata i najstrože mjere u zaštiti životne sredine biti primijenjene i u „Porto Montenegru“.


  piljari
  Član
  piljari

  Crna Gora Info  Povrsina: 13.812 km
  Populacija: 662.000
  Duzina granice: 614 km
  Glavni grad: Podgorica
  Prijestonica: Cetinje
  Duzina morske obale: 293 km
  Duzina plaza: 73 km
  Najduza plaza: Ulcinjska, 1 300 m
  Najvisi vrh: Bobotov uk, planina Durmitor – 2.522m
  Najvece jezero: Skadarsko – 391 km
  Najdublji kanjon: rijeka Tara – 1 300 m
  Najveci zaliv: Boka Kotorska
  Klima: Mediteranska
  Prosjecna temp. vazduha Ljeti: 27.4 C
  Maksimalna Temp. mora: 27.1 C
  Prosjecan broj suncanih dana u godini: 240
  Kupalisna sezona: 180 dana
  More: Tamnoplavo
  Providnost mora: od 38 do 56 m
  Salinitet mora: 36 promila


  piljari
  Član
  piljari
  BUDVANSKE PLAŽE
  Raskoš lijepih plaža posutih sitnim i krupnim pijeskom, a negdje oblim šljunkom, otvoreno i plavo more, čisto kao suza, jeste jedinstvena prirodna i turistička atrakcija južnog Jadrana.
  Budvanska rivijera ima šesnaest zvaničnih pješčanih plaža dužine 10.280 m, površine 283.440 kvadratnih metara na kojima u jednom trenutku komforno može da se smijesti oko 50.000 kupača. Po kvalitetu pijeska se svrstavaju u plaže prve kategorije. Vjekovna igra morskih talasa i obale stvorila je jedinstven raspored ovalnih zaliva sa žalom. Ta neponovljiva ljepota stalnih promjena omogućila je dvojako uživanje na prekrasnim plažama ili strmim liticama.

  Jaz
  Plaža Jaz je jedna od tri najveće plaže na crnogorskom primorju. Duga je 1200 m a udaljena je od Budve 2.5 km u pravcu Tivta. U zaledju plaže nalazi se Mrčevo polje, sa obije strane je zaštićena brdima Grbalj i Straža. Kroz nju protiče sezonska rijeka Drenovstica.
  Plaža Jaz je šljunkovita i na obali i u vodi a u dubini je pijesak. Ova plaža je idealna za autokampere jer se u zaledju njenog većeg dijela, koji je obrastao mediteranskom vegetacijom, nalazi autokamp kapaciteta 2000 mijesta.

  Površina: 22500 m2

  __________________________________________________ _______________

  Mogren
  Mogren se sastoji od dvije plaže duge 350 m koje su spojene tunelom i protežu se od rta Mogren do Vidikovca hotela Avala. Izvanredan pijesak na kopnu i u vodi i osunčanost čine ove dvije plaže najatraktivnijim na crnogorskom primorju. Plaža Mogren je od juna 2004 g. nosilac "Plave zastavice" koja je simbol sigurnosti i čistoce kupalista. Udaljena je oko 150 m od Starog grada i do njih vodi betonska staza. Plaže su dobile ime po španskom moreplovcu Mogriniju koji se iskrcao na jednu od njih nakon brodoloma.

  Površina: 4500 m2

  __________________________________________________ _______________

  Slovenska plaža
  Ime ovoj plaži su dali Česi koji su 1935 g. ljetovali u Budvi, a ona se proteže od gradske luke do hotela Park i duga je 1600 m. Slovenska plaža je šljunkovita u vodi i na obali, a u njenom zaledju se nalazi istoimeni hotelski kompleks apartmantskog tipa prepun mediteranskog rastinja, kao i veliki broj plažnih barova gdje možete uživati pijuckajući neko hladno piće. U sklopu plaže postoji nekoliko sportskih terena za vaterpolo, odbojku, tenis, bungee jumping, mali fudbal, boćanje i dr.

  Površina: 24800 m2

  __________________

  __________________
  w

  piljari
  Član
  piljari
  Sveti Nikola
  Nezaobilazan dio u Budvi je svakako ostrvo Sveti Nikola, udaljeno od grada nešto manje od 1 km i do njega možete stici brodićima koji svakodnevno voze sa svih budvanskih plaža. Sastoji se od tri pjeskovite plaže ukupne dužine 840 m i obraslo je raznovrsnim mediteranskim rastinjem. Obale ostrva se strmo spuštaju u more, na kojima se nalazi nekoliko uvala koje su idealne za romantične posjetioce. Najljepše plaže na ostrvu su na njegovom južnom dijelu do kojih se dolazi isključivo barkama.

  Površina: 2700 m2

  __________________________________________________ _______________

  Bečići
  Plaža u Bečićima je, dužine 1800 m, od strane medjunarodnih eksperata u Parizu proglašena najljepšom prirodnom plažom na Mediteranu. Budući da predstavljaju spomenike prirode, plaže budvanske rivijere su pod posebnim režimom zaštite. Bečićka plaža je pjeskovita i na kopnu i u moru i u njenoj neposrednij blizini se nalazi širok spektar turističkih sadržaja. Sve je podredjeno željama mnogobrojnih turista koji, uz netaknute krasote prirode ovog kraja, uživaju u blagodetima Mediterana koji nudi neponovljiv doživljaj.

  Površina: 99000 m2

  __________________________________________________ _______________

  Kamenovo
  Plaža Kamenovo je duga oko 330 m i nalazi se izmedju Bečića i Pržnog. Ona je jedna u nizu manjih pjeskovitih plaža na budvanskoj rivijeri. U vodi se takodje nalazi pijesak koji joj daje veličanstvenu tirkiznu boju.

  Površina: 10500 m2

  __________________________________________________ ______________

  Kraljičina plaža
  U neposrednoj blizini Svetog Stefana, na udaljenosti od oko 500 m, nalazi se jedna od najljepših plaža na Mediteranu. Sačinjena je od sitnog pijeska i na kopnu i u moru. Okrenuta je ka zapadu tako da omogućava boravak na njoj do kasnih popodnevnih časova. Ukoliko ostanete do kasno uživaćete u veličanstvenim prizorima zalaska sunca. To je mala plaža, dužine 200m, udobno smještena ispred ljetnje rezidencije kralja Aleksandra Karadjordjevića, koja je dobila ime po tome što je bila omiljeno ljetovaliste kraljice Marije Karadjordjević.

  Površina: 1950 m2

  __________________________________________________ _____________

  naravno da ne zaboravimo :Miločer,Sveti Stefan,Drobni pijesak ,Perazića do ,Petrovačka,Lučice,Buljarica.

  __________________

  piljari
  Član
  piljari

  Perast  piljari
  Član
  piljari
  IZLETIŠTA

  U pogledu izletničkog turizma Herceg Novi je destinacija sa izvanrednim mogućnostima i prednostima, koje ovaj vid turizma pruža. Program izleta obuhvata uže i šire područje.

  ŽANJIC

  je atraktivna uvala, južno od naselja Rose, udaljena 3,8 morskih milja od Herceg Novog, okružena starim maslinjacima. Velika plaža od bijelih oblutaka, okrenuta u pravcu sjever – jug i zaštićena od vjetrova Rtom Arza, duga je blizu 300 m, a široka 10-15 m. Ljeti, kada je najpopularnije izletište turista na hercegnovskoj rivijeri, prima blizu 1000 kupača. Žanjic je ubjedljivo najpopularnije izletište ne samo turista, već i gradjana Herceg Novog.

  PLAVA ŠPILJA

  je jedna od najatraktivnijih u nizu pećina koje se nalaze na poluostrvu Luštica, smještena izmedju uvale Zlatna luka i Rta Mokra gora. Udaljena je od Herceg Novog 5,7 nm. Ima dva otvora pod uglom od 45 stepeni, visina od nivoa mora do vrha tavanice je 9 m, a dubina 3 – 4 m. Svoj naziv je dobila po neobično plavoj boji koja nastaje tokom vedrih dana, refleksijom sunčevih zraka koji se odbijaju od njenu površinu. Posjeta ovoj pećini obavezan je dio programa izletničkih tura kroz Bokokotorski zaliv, a u nju se može ući običnom barkom ili manjim brodićima.

  MIRIŠTE

  je mala uvala, skoro nerazdvojni dio uvale Žanjic. Smještena je izmedu uvale Žanjic i Rta Arza, a ispred uvale se nalazi školj-otočić MALA GOSPA, sa renoviranom srednjevjekovnom Bogorodičinom crkvom. Na samom Rtu se nalazi tvrdjava koju su prvi put izgradili Rimljani da bi kontrolisali ulaz u Bokokotorski zaliv.

  OSTRVO MAMULA

  na pomorskim kartama je poznato pod nazivom Lastavica, dok je svoje opšteprihvaćeno ime Mamula dobilo po austrijskom generalu Lazaru Mamuli, koji ga je utvrdio sredinom 19. vijeka. Mamula je nenaseljeno ostrvo na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, udaljeno od Herceg Novog 3,4 nm. Kružnog je oblika, prečnika 200 m, obraslo niskom vegetacijom, sa plažom i pristaništem na sjevernoj strani. U vrijeme oba svjetska rata na ovom ostrvu je bio zatvor i kao znak sjećanja na taj period postavljena je spomen ploča. Za oživljavanje i turisticku valorizaciju ovog izuzetno atraktivnog ostrva napravljeno je nekoliko projekata, ali nijedan nije do sada realizovan.
  Mamula je i dalje napušteno ostrvo, ali i omiljeno ljetno izletište.

  ORJEN

  Orjen je najviša planina na Jadranu (1.895 m), površine je 403,9 km2. Osnovne klimatske karakteristike ove planine su: ogromna količina padavina i dugotrajan snježni pokrivač. Crkvice su, sa prosječno blizu 5000 mm godišnje, mjesto sa najvećom količinom padavina u Evropi, a snijeg deblji od 30 cm održava se i 30 – 120 dana u toku godine. Četiri su osnovna područja ove planine: ZUBAČKI UBLI, VRBANJSKO PODRUČJE (sa najboljim, donekle i afirmisanim skijaškim terenima SUBRE, sa pansionom "ALPINA", CRKVIČKO PODRUČJE i podrucje BIJELE GORE (sa najdužim snježnim pokrivačem). Pored speleološke privlačnosti koje ima ova planina, Orjen je posebno privlačan po mnogim endemičnim biljnim vrstama, a nije slucajno nazvan "vjekovnim medjašem", jer je poznat i po mnogim istorijskim privlačnostima, o čemu i danas svjedoče ostaci austrougarskih fortifikacionih objekata.
  Čak tamo davne 1895. godine najviši vrh Orjena ZUBAČKI KABAO je imao kvalitetnu pješačku stazu (VAREŠANINOVA STAZA). U novije vrijeme Orjen je poznat po velikom broju obilježenih i neobilježenih pješačkih staza koje, savjetujemo, ipak nije preporučljivo koristiti bez vodiča.

  __________________

  piljari
  Član
  piljari

  Kolasin zimi


  Ella
  Član
  Ella

  Piljari, stavi svoje neke slike ako imas, mislim sto si ti slikala 😉

  Evo stavicu ja par slika Budve i plaze okolo Budve…

  Budva

  Po meni, jedna od najlepsih plaza u CG… Plocice

  Trsteno

  Budva Stari Grad

  Stara Crnogorska biblioteka, Budva

  Budva, Stari Grad

  Herceg Novi

  :caos:


  hippeia
  Član
  hippeia

  Sve je to Piljari divno i krasno, ali gdje je tu voda?
  Kad misle da rješavaju to vodosnabdijevanje, pa zar im to nije najvažnija stvar ?!
  Ljetos smo bili 20 dana u Budvi i imali vode 1h dnevno, taman da nahvatamo u posude, strašno!!! Nisam mogla uopšte da uključim mašinu, a tuširali se iz flaša. U BUDVI, prestonici crnogorskog turizma!!!
  Budva je ljetos užasno smrdila, a mi se vratili bolesni, sa gastroenteritisima i drugim čudima! Užas!
  Šteta što tako divan potencijal kakav ima Crna Gora, koriste pogrešni ljudi 🙄

  A slike su zaista prelijepe, imam u kompu gomilu slika Budve i Boke, pa ću postaviti. Ako zaboravimo na tu vodu, dole je stvarno raj!!!


  piljari
  Član
  piljari

  :kucam: ELLA slike su prelepe ali imam jednu zamerku ,nisi trebala ti da budes na slikama jer si nam zasenila lepote Crne Gore:anene:


  piljari
  Član
  piljari

  hippeia – 5/2/2008 15:23 Sve je to Piljari divno i krasno, ali gdje je tu voda? Kad misle da rješavaju to vodosnabdijevanje, pa zar im to nije najvažnija stvar ?! Ljetos smo bili 20 dana u Budvi i imali vode 1h dnevno, taman da nahvatamo u posude, strašno!!! Nisam mogla uopšte da uključim mašinu, a tuširali se iz flaša. U BUDVI, prestonici crnogorskog turizma!!! Budva je ljetos užasno smrdila, a mi se vratili bolesni, sa gastroenteritisima i drugim čudima! Užas! Šteta što tako divan potencijal kakav ima Crna Gora, koriste pogrešni ljudi 🙄 A slike su zaista prelijepe, imam u kompu gomilu slika Budve i Boke, pa ću postaviti. Ako zaboravimo na tu vodu, dole je stvarno raj!!!

  Slazem se sa tobom mada mislim da su to problemi koji postoje svuda,mada sve ove investicije ce neminovno dovesti do resavanja problema o kojima ti pricas a koji su evidentni ,ali pazi ako neko ulaze 200,300,miliona u hotel taj ce sigurno resiti problem i sa vodom i sa svom drugom infrastrukturom konkretno ja u zadnjih 9 god, zivim u Baru zivim na 4-om spratu i zadnjih godinu,dve nemam problema sa vodom sto je bilo ezamislivo pre par godina cak i za ljude koji zive na prizemlju,no ovde pricamo o prirodnim lepotama nisam ja zastitnik Crne Gore a mogu izneti niz primera kada su ljudi letovali u Grcku.Tursku,Kipar…..( da ne pominjem Bugarsku) a posle se kleli da tamo nikad vise nece otici .

  jedna lepa misao kaze "nije vazno gde si nego sa kime si"


  Ella
  Član
  Ella

  piljari – 5/2/2008 15:24 :kucam: ELLA slike su prelepe ali imam jednu zamerku ,nisi trebala ti da budes na slikama jer si nam zasenila lepote Crne Gore:anene:

  sorry 😳


  mima80
  Član
  mima80

  Pre 6 godina sam sa koleginicama sa faksa krajem maja, pocetkom juna isle u Petrovac. Naravno, turista nije bilo i ja sam bila fascinirana lepotom ovog gradica, plaza. Tad sam shvatila da je crnogorsko primorje predivno, ali ja kad vidim sve one turiste leti, pa kad nemas gde peskir da stavis, pa plivanje sa plasticnim kesama,muka me uhvati. Ne volim guzvu, ne volim da mi skacu poglavi na plazi, mnogo me nervira problem sa vodom, Crnogorci su cesto vrlo neljubazni, a o tome sto samo sto vazduh ne prodaju necu ni da komentarisem. Smestaj je preskup, jednostavno mislim da je sve nekako precenjeno. Ja sam od crnogorskog primorja davno odustala, i sve vise sumnjam da cu ga ponovo posetiti.


  hippeia
  Član
  hippeia

  mima80 – 5/2/2008 20:57

  Pre 6 godina sam sa koleginicama sa faksa krajem maja, pocetkom juna isle u Petrovac. Naravno, turista nije bilo i ja sam bila fascinirana lepotom ovog gradica, plaza. Tad sam shvatila da je crnogorsko primorje predivno, ali ja kad vidim sve one turiste leti, pa kad nemas gde peskir da stavis, pa plivanje sa plasticnim kesama,muka me uhvati. Ne volim guzvu, ne volim da mi skacu poglavi na plazi, mnogo me nervira problem sa vodom, Crnogorci su cesto vrlo neljubazni, a o tome sto samo sto vazduh ne prodaju necu ni da komentarisem. Smestaj je preskup, jednostavno mislim da je sve nekako precenjeno. Ja sam od crnogorskog primorja davno odustala, i sve vise sumnjam da cu ga ponovo posetiti.

  :bravo: Potpisujem!!!
  Stvarno je prelijepo otići van sezone! MM i ja baš često idemo dole na vikende, a najljepše je zimi, kad je malo tmurno ali bez kiše, šetati pored mora, mmmm koja romantikaaaa, nigdje žive duše, sam nas dvoje:love: ! A u sezoni, nemam riječi. Voda, parking-najveći su i nerješiv problem! Najveći je biser crnogorskog turizma što u Budvi gosti hotela plaćaju hotelski parking! Strašno!!!


  kika
  Član
  kika

  PILJARI DIVNO, ISTOVREMNO SMO BILE LOKAL PATRIOTE, SAMO SU MOJE SLIKE SKROMNIJE ALI JA VOLIM SABAC, IZVOLI SVRATI NA MOJU TEMU, I MI SMO GOSTOLJUBIVI :love:

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 346 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.