Roditelj Portal – Trudnoća, beba, roditelj Forumi PORODICA Roditelj Advokat Nadoknada za nezaposlene trudnice

Ova tema sadrži 59 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  nona 6 godine, 11 meseci ranije.

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 60 ukupno)

Nadoknada za nezaposlene trudnice

 • crvena sonja

  Cula sam da trudnice koje su na zavodu za zaposljavanje imaju pravo na neku nadoknadu.
  Da li iko zna nesto o tome?


  ivy
  Član
  ivy

  koliko se ja secam iz skolice,bedna cifra je u pitanju…nemoj me drzati za rec,mozda je ta trudnica mnogo pogresila ali rekla je da je to 800dinara mesecno. pitaj u skolici…

  skorpijamaya

  Ranije nisu imale nikakvu nadoknadu,jedino ako je sad nešto uvedeno..a i zavisi koji je region Bgd,NS..u pitanju,
  treba se tačno raspitati…


  Bambina.
  Član
  Bambina.

  Mozda je najbolje precizno pitati na zavodu za zaposljavanje.

  crvena sonja

  Pitala sam na zavodu za zaposljavanje ali oni kao neznaju nista o tome,a cula sam da je postojalo.
  Meni konkretno treba za Novi Sad,hvala u svakom slucaju.


  kaja
  Član
  kaja

  Jao, kako nisam ranije videla ovu temu, pa da ti pomognem!!!

  Ovako: kad sam ostala bez posla, malo pre porođaja (istekao mi pripravnički ugovor), prijavila sam se na biro i odnela prosek tri poslednje mesečne plate. Kad sam se porodila, odnela sam izvod iz matične knjige rođenih za dete i to je dovoljno da dokažeš da si se porodila. Onda oni nešto tamo računaju i odrede kolika će ti biti mesečna nadoknada. U mom slučaju, dali su mi 40 % od plate, pa je to 12 000 dinara. Međutim, pare ću videti tek po isteku 6 meseci od porođaja, što je kod mene decembar, i onda dobijam sve od jednom, a narednih 6 meseci (pošto isplaćuju godinu dana) dobijaću mesečno. Nije nešto, ali mi je dobro došlo što neću imati prekid u stažu i što mi uplaćuju socijalno i penziono. Knjižica mi je overena godinu dana pa ni sa tim nemam muke. Moram samo redovno da dolazim jednom mesečno i da se javim, da bi me imali i dalje u evidenciji.

  Jedino što je bitno za ostvarenje ovog prava jeste da imaš bar tri meseca radnog staža bez prekida i ako je prošlo više od mesec dana pre porođaja da nisi radila i da ti nije išao staž, onda ništa.

  Izeš ga, možda tebi nisam pomogla, ali ako neko ima sličan problem da zna kako da ga reši!


  Angel
  Član
  Angel

  STA??? Sve te isplate, i jednokratna i mesecne dolaze tek posle 6 meseci od porodjaja cak iako odmah podneses sve papire kad se beba rodi??? Jel to u BG?
  Ja nisam nezaposlena, vodim se kao samostalni neki djavo, kao sto su glumci i pevaci-samostalni „umetnik“ :)))), a naravno posto nisam za stalno, cim odem na porodiljsko, na poslu me odjavljuju 🙄


  kaja
  Član
  kaja

  Angel – 10/10/2007 08:00 STA??? Sve te isplate, i jednokratna i mesecne dolaze tek posle 6 meseci od porodjaja cak iako odmah podneses sve papire kad se beba rodi??? Jel to u BG?

  To je u Novom Sadu. I, da… Zvuči kretenski, a boga mi i jeste kretenski!


  Angel
  Član
  Angel

  Joj Kajo mogu misliti kako je onda u pokrajini, dobro je sto sam u BG ipak ostala prijavljena, valjda ce to biti brze nesto uhhhh :alkoholicari:


  Brandza
  Član
  Brandza

  sonja..sestra mi radi u Nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje (birou),ako si mislila da kod njih trudnice koje su na evidenciji imaju pravu na neku novcanu pomoc…tako nesto na zalost ne postoji….


  Brandza
  Član
  Brandza

  roditeljska pomoc za prvo dete u Vojvodini stize nakon mesec dana od porodjaja…s` tim da se ovde dobijaju pare od :drzave,pokrajine i grada…


  kaja
  Član
  kaja

  Brankica021 – 12/11/2007 16:17 sonja..sestra mi radi u Nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje (birou),ako si mislila da kod njih trudnice koje su na evidenciji imaju pravu na neku novcanu pomoc…tako nesto na zalost ne postoji….

  Možda ne kao trudnice, ali ja primam porodiljsko za celu godinu, od porođaja do 1. rođendana. Nije nešto, ali je nešto…

  crvena sonja

  Kako mislis porodiljsko?
  Na osnovu cega i da li bi i ja mogla podneti zahtev.
  U trudnoci nisam primala nikakvu nadoknadu,a ni sada i redovno se prijavljujem.
  I nezaposlena sam bila pre trudnoce i bla na njihovoj evidenciji.


  kaja
  Član
  kaja

  Eeee, vidiš… Moja priča je sledeća: Ja sam radila godinu dana kao pripravnik i taj staž mi je isticao baš tako nešto oko porođaja. Međutim, tamo za mene nije bilo mesta da me prime na neodređeno, a za određeno, po zakonu, bih morala da napravim mesec dana pauzu (znači, ako radiš na određeno godinu dana, mora pauza 1 mesec pa onda opet). Elem, kad se ja porodim, posle tih mesec dana, ne bi mogli da me zaposle kao nekog ko je na bolovanju i tu me zaj…bu. No… Na Birou mi objasne da pošto ispunjavam uslov da imam minimum tri meseca uzastopnog radnog staža bez prekida (a ja imam celu godinu) imam pravo na nadoknadu, kao porodiljsko, godinu dana od porođaja (samo donesem izvod iz mat. knjige rođ za dete kao dokaz da sam se porodila), ali mi na žalost isplaćuju samo 40 % od plate koju sam dobijala. Bolje išta nego ništa, mada još ništa nisam ni dobila (prvih 6 meseci ne dobiješ ništa, a onda sve dođe od jednom, pa zatim narednih 6 meseci dobijaš na mesečnom nivou).

  E sad, pošto ti nisi radila pre trudnoće (ne znam da li imaš ikakav staž), onda ne znam kako ide. Ja ti preporučujem da ih pitaš. Jako su ljubazni i hoće da odgovore. Idi u kancelariju br 9 na prvom spratu (čini mi se) ili pitaj za pravnu službu. Ja mislim da će neku caku da ti nađu, makar za nešto. Meni to sve tako deluje. Kao misliš nema ništa za tebe (ja tako kontala, kako ću sad da ostanem bez cvonjka, a onoliko sam radila), kad ono ima neka kvaka i za moj slučaj. Idi pitaj, baš me zanima šta će da ti kažu. Znaš, ne znam kako je sa tobom – da li si radila, nisi nikad radila, da li si bila prijavljena… pa da možda mogu bolje da ti pomognem.

  Ajd baš nam javi! :caos:

  crvena sonja

  Kajo hvala na odgovoru.
  Ja sam bila na birou dok sam bila trudna i
  rekli su mi da nemam pravo ni na kakvu nadoknadu.
  I ja sam kao i ti dobijala nadoknadu posle 1 god radnog staza
  meni nisu produzili ugovor i to je bilo samo 3 meseca.
  I to 2 god pre trudnoce.

  Tako da nema nista od toga iako sam kad sam postavila
  tu temu cula da se daje nesto ali u Bg.
  Brankice ti pitaj sestru u kojim slucajevima moze
  porodilja da dobije nadoknadu,ako saznas nesto javi.
  A svi dobijaju novac od drzave i grada nezavisno da li su zaposleni ili ne.

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 60 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.