Ova tema sadrži 456 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  ija_ftn 6 godine ranije.

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 457 ukupno)

Normalne pojave u trudnoci


 • racic
  Član
  racic

  Ovaj tekst sam nasla na netu jos dok sam bila trudnica i puno mi je znacio. Nadam se da ce puno znaciti sadasnjim i buducim trudnicama.

  – Normalno je da u početku trudnoće imate jutarnje (ili cjelodnevne) mučnine, ali je isto tako normalno i da nemate mučnina.

  – Normalno je da imate potrebu za duljim spavanjem, da vam se ranije navečer počne spavati, ili čak da vam se cijeli dan spava. Ali je isto tako normalno i da ne trebate više sna od uobičajenog.

  – Normalno je da vam smetaju neki mirisi, ne samo npr. sirova riba, meso i sl., nego i npr. vaš do tada omiljeni parfem ili prašak za veš. Normalno je i da sve to podnosite kao da niste trudni. Isto tako je normalno da vam poslije trudnoće ti mirisi više neće smetati, no postoje žene kojima i nakon trudnoće smetaju jaki mirisi.

  – Normalno je da vam se apetit povećao, isto tako normalno je i da vam je apetit ostao isti ili se čak u prvim mjesecima pogoršao.

  – Normalno je jesti uobičajene količine hrane. Ne slušajte one koji govore da kada ste trudni morate jesti za dvoje, razlika je neznatna, dovoljan je dnevno jedan međuobrok više nego prije trudnoće – npr. sendvič, tanjur juhe, čaša mlijeka (ako ga pijete).

  – Normalno je da počinjete jesti neku hranu koju nikada prije niste voljeli, ali je isto tako normalno i da se prehrambene navike ne mijenjaju.

  – Normalno je da ako imate jake mučnine u početku gubite kilograme, a ne dobivate ih.

  – Normalno je da vam se tijekom trudnoće (najčešće u zadnjim mjesecima, ali može i ranije) pojavi iscjedak iz prsiju, tzv. kolostrum. Isto je tako normalno da se iscjedak uopće ne pojavi. Ne slušajte priče da to znači da ćete imati ili nećete imati mlijeka. Pravo se mlijeko stvara tek nakon poroda posteljice.

  – Normalno je da je beba dio trudnoće okrenuta na zadak. To ne znači da će tako ostati do kraja, bebe se nekada okrenu u posljednji trenutak pred porod.

  – Normalno je u trudnoći imati proširene vene. Isto je tako normalno da do toga ne dođe. Ako se vene pojave, zimske trudnice mogu nositi elastične čarape. Ljetnim će to biti teže, ali zato pomaže plivanje i hodanje kroz more. Važno je paziti da se ne izlažete puno suncu, jer toplina pridonosi širenju vena.

  – Normalno je da tijekom trudnoće imate 9-10 ginekoloških pregleda. Ultrazvuk je dovoljno raditi 2-3 puta, ali je normalno i ako se radi češće. U Europi je tih pregleda puno manje – svega 2-3 pregleda i jedan do dva ultrazvuka ako trudnoća prolazi u redu.

  – Normalno je da vam se u trudnoći pojave strije, isto je tako normalno da koža ne ispuca. Strije se pojavljuju najčešće na trbuhu, ali i na bedrima, prsima i leđima. Grudi mogu ispucati vrlo rano, ili tek nakon poroda uslijed naglog nadolaska mlijeka. Pojavu strija ništa ne može spriječiti, ali se pucanje kože može ublažiti redovitom i čestom upotrebom mlijeka i ulja za tijelo (dobra su mlijeka u kojima ima bademovog ulja). Ako osjetite da vas koža svrbi i zateže, to je znak da je rastezanje i pucanje počelo.

  – Normalno je i da vam noge tijekom trudnoće otiču, posebice ako ste ljetna trudnica. No, preveliki i stalni otoci znak su za uzbunu i kontaktiranje liječnika. Trebalo bi izbjegavati preslanu hranu, što će utjecati na smanjenje unosa tekućine u organizam. Nosite udobnu obuću, ne previsoke potpetice, izbjegavajte dugo stajanje i sjedenje, a noge nastojte držati u malo povišenom položaju, noću pokušajte staviti jastuk pod noge.

  – Normalno je da se u trudnoći pojave grčevi, iako je normalno i da ih nemate. Pomaže magnezij.

  – Normalno je i da ste u trudnoći anemični i da se anemija nastavi i poslije poroda, obično je potrebno uzimati željezo još oko pola godine nakon poroda. Apsorpciju željeza pomaže vitamin C, pa bi bilo dobro uz tablete ili sirup željeza piti npr. limunadu. Prirodni izvori željeza su suho voće (grožđice, marelice, smokve, sezamove i bundevine sjemenke, proso i nerafinirana riža… Isto tako pri uzimanju željeza treba izbjegavati mlijeko jer sprečava njegovu apsorpciju.

  – Normalno je da u trudnoći imate problema s probavom, posebice ako uzimate željezo.

  – Normalno je da vam se u trudnoći ten popravi, trudnim ženama često kažu da izgledaju ljepše nego ikada u životu. Isto je tako normalno i da vam se ten pogorša, da se pojave tamne flekice ili prištići poput pubertetskih. Ne zabrinjavajte se, nakon trudnoće sve se vrati u normalu.

  – Normalno je da vam se madeži ako ih imate u trudnoći promijene, isto je tako normalno da se u trudnoći pojave novi madeži.

  – Normalno je da u trudnoći imate povećanu želju za intimnošću, posebice u drugom tromjesječju. Isto je tako normalno i da se želja gotovo potpuno izgubi.

  – Normalno je i da vas je strah spolnih odnosa, međutim ako je trudnoća uredna, ne trebate se bojati. Bebi to ne smeta, ako i primijetite da je malo više aktivna, vjerojatno joj odgovara “ljuljanje”.

  – Normalno je u trudnoći normalno nastaviti sa svim aktivnostima, naravno ako se osjećate sposobnim i ako to nije naporan fizički rad. Npr. ja sam manje-više radila sve kao da i nisam trudna, a vozila sam do dva dana prije termina.

  – Normalno je da se trudnica jako brzo umori. Nastojte se ne preforsirati, kad osjetite i najmanji umor, taman to bilo 5 minuta nakon što ste počeli nešto raditi, prestanite s aktivnošću, sjednite, lezite, odmorite se.

  – Normalno je da se u prvim tjednima trudnoće (oko 4. tjedna) u vrijeme kad trebate dobiti mjesečnicu pojavi lagano krvarenje, obično je slabije i kratkotrajnije od prave mjesečnice. Ako do toga dođe ne brinite se, to ne bi trebalo utjecati na trudnoću. Međutim, ako je krvarenje jače i bolno vrijeme je za posjet liječniku.

  – Normalno je da ste zabrinuti hoće li s djetetom biti sve u redu. U 98 posto slučajeva bude sve OK, zato ne razbijajte glavu crnim mislima, nego se opustite i uživajte u svom stanju.

  – Normalno je da pokrete bebe osjetite već u 16. tjednu trudnoće, isto je tako normalno da ih osjetite tek u 20. tjednu, posebice ako ste prvorotkinja. Ti prvi pokreti su poput laganog škakljanja.

  – Normalno je da krajem drugog i u trećem tromjesječju trudnoće osjećate sve češća stezanja maternice. Obično se trbuh zaokruži i postane vrlo tvrd. To su tzv. Braxton-Hicksove kontrakcije, odnosno pripreme maternice za trudove i porod. Također je normalno da osjećate i bol u preponama, koja nastaje uslijed pritiska na karlične kosti i splet nervnih završetaka oko njih.

  – Normalno je da vam je teško ležati na trbuhu, ali i na leđima. Obično se preporuča ležanje na lijevom boku, no normalno je da vam ni lijevi bok ne odgovara. Lezite na desni ili onako kako vam tijelo govori da je najbolje. Pomaže stavljanje jastuka između koljena kad spavate na boku.

  – Normalno je da pred kraj trudnoće lošije spavate, da se budite u 3-4 sata ujutro i više ne možete zaspati. Također je normalno da i dalje spavate sasvim dobro, čak više od uobičajenog.

  – Normalno je da tijekom trudnoće, posebno u zadnjim mjesecima, imate pojačan vaginalni iscjedak. Sve dok je sluzav, bjelkaste boje i bez mirisa, nema razloga za paniku.

  – Normalno je i da u trudnoći češće mokrite, jer je maternica veća i više pritišće mjehur.

  – Normalno je da pred kraj trudnoće, kada
  je trbuh dosta velik, otežano dišete i češće ostajete bez daha.

  – Normalno je da osjećate bol u grudnom košu, jer rast maternice utječe i na širenje grudnog koša.

  – Normalno je da vas u trudnoći bole leđa. Trbuh je velik i pritišće kralježnicu, uz to trudnice često imaju loše držanje, što dodatno opterećuje leđa. Nastojte ispraviti držanje i ako je moguće što kraće stajati.

  – Normalno je da se u trudnoći pojave hemoroidi, često se i upale, nakon poroda su uglavnom još bolniji, ali se najčešće povuku nekoliko tjedana poslije poroda.

  – Normalno je da dijete dok je u trbuhu ima svoj dnevni ritam, odnosno da se javlja u točno određene sate. Taj ritam dijete često nastavi i nakon rođenja.

  – Također je normalno da se beba ponekad malo više uspava, pa ne osjetite pokrete kada ih očekujete. To nije razlog za paniku, no primijetite li da se dijete dulje ne miče, konzultirajte svog liječnika.

  – Normalno je da vas tijekom trudnoće hvataju povremeni napadi vrućine, to je zbog pojačane cirkulacije krvi i nije zabrinjavajuće.

  – Normalno je da vam bradavice u trudnoći potamne i da se preko trbuha od stidne kosti do pupka pojavi tamna crta, tzv. linea negra. To je zbog utjecaja hormona i nakon trudnoće će nestati.

  – Normalno je da je linea negra jako tamna, ali i da je jedva primjetna.

  – Normalno je da vam u trudnoći desni krvare, isto je tako normalno da do toga ne dođe. Pri pranju zuba dodatno trljajte desni ne obazirući se na krv.

  – Normalno je i da vam se u trudnoći zubi više kvare. Važno je često ih prati i redovito odlaziti stomatologu. U trudnoći se jedino ne smiju snimati zubi (rentgen), sve ostalo je dopušteno, dapače poželjno.

  – Normalno je da u trudnoći imate žgaravice, posebno u zadnjim mjesecima. Do njih dolazi zbog povećanog stvaranja želučane kiseline, zbog pritiska maternice na trbušne organe i popuštanja mišića jednjaka koji onda kiselini omogućavaju povratak u jednjak. Osim tableta poput gastala, pomaže grickanje suhih krekera, badema, a dobro je jesti češće a manje obilne obroke, na isti način unositi i tekućinu (češće a manje). Nemojte piti za vrijeme obroka. Spavajte malo povišenog gornjeg dijela tijela.

  – Normalno je da vas je strah poroda.

  – Normalno je da vas je strah da nećete prepoznati trudove, no ne možete pogriješiti. Konkretno moji su bili: bol u leđima s obje strane kralježnice koja se širi prema donjem dijelu trbuha, a trbuh se u isto vrijeme steži i boli kao bol jajnika pred mjesečnicu. Jedan mali savjet tatama (a možete i sami vidjeti u ogledalu): Kod pravih trudova većina trudnica počinje mijenjati boje u licu, kao kad tiskate, pa se zacrvenite i tako u razmacima kako i traju trudovi.

  – Normalno je i da se brinete kako ćete znati da je iscurila plodova voda, odnosno hoćete li je razlikovati od mokraće. Uglavnom curi dulje nego što bi curila mokraća, prozirna je i bez mirisa, a ne boje i mirisa mokraće.

  – Normalno je da vam ranije ispadne sluzavi sukrvičasti čep koji štiti ulaz u rodnicu. To nije razlog za paniku, jer od ispadanja čepa do poroda može proći i nekoliko dana.

  – Normalno je i da vas je strah da nećete na vrijeme stići u rodilište. Osobno mislim da je bolje doći u zadnji trenutak nego prerano. Liječnici kažu da je dovoljno krenuti u rodilište kad već 2-3 sata imate trudove svakih 10 minuta. Ja sam u bolnicu krenula otvorena 5 cm s trudovima od svako 4 minute i od dolaska u bolnicu do poroda prošlo je još 6 sati.

  – Normalno je da rodite dva tjedna prije ili dva nakon termina, to se računa kao porod u terminu.

  – Normalno je (u Hrvatskoj) da ako prođe termin idete svaka dva dana na amnioskopiju. Ne bojte se, nije to ništa strašno, kao kad radite papa test.

  – Normalno je da vam se nakon amnioskopije pojavi sukrvičasti sluzavi iscjedak, to je od pregleda i nije razlog za paniku. Ako se pojavi pravo krvarenje odmah se javite liječniku.


  maleenaa
  Član
  maleenaa

  Uh sad mi je lakse izgleda da spadam u normalne trudnice :).Hvala racic


  Mary
  Član
  Mary

  Racicu svaka cast na ovom tekstu, jako je,jako dobar. Svaka trudnica bi ga trebala procitat pa makar i znala da je sve to normalno. jos jednom se podsjetiti- nije na odmet. :bravo:


  rozga
  Član
  rozga

  Super je i tekst i tema:) :bravo: Taman moze jos neka od nas da doda sve cega se seti:)
  Ja bih dodala da je normalno i da se osecaju blaga boluckanja u stomaku u 8. i 9. mesecu. Kako beba raste pritiska i gura sve u stomaku pa se taj bol oseca kao boluckanje jajnika. Meni je dr rekao da nije nista strasno ako boli jedan jajnik ali ako bole oba, treba se javiti dr-u!


  zevs
  Član
  zevs

  racic :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: tekst je bas, bas super


  Ivana B.
  Član
  Ivana B.

  Racicu, tekst je bas super…i jako poučan, treba svaka trudnica da ga pročita, mene je baš smirio!!!


  Butterfly
  Član
  Butterfly

  Jao Racicu, sjajna stvar! :bravo: :bravo: :bravo: Ovo je kao lična karta za nas trudnice!

  Lilypie Expecting a baby PicLilypie Expecting a baby Ticker

  dragana024

  Racicu veoma poucan tekst, posebno za nove trudnice…
  Puno znači i kad se čovek podseti svega, neke stvari sam već i zaboravila a zadavale su brigu…
  :bravo: :bravo:


  Emina
  Član
  Emina

  ja bih jos samo dodala da je normalno da u roku pula sata i placemo i smijemo se 🙂 🙁


  racic
  Član
  racic

  Bas mi je drago sto vam ovo znaci i sto ste mirnije i manje opterecene. Sada samo svako neka dodaje svoja iskustva. Ovaj tekst nisu pisali strucnjaci vec jedna trudnica iz licnog iskustva.

  P.S. hvala Ivani sto je temu stavila kao lepljivu, i omogucila da se brze pronadje.

  Pozdrav za sve :caos:


  njanja78
  Član
  njanja78

  super tekst hvala na jako dobrim informacijama,dosta mi je pomogao i smirio me


  devana
  Član
  devana

  Odlična tema!!! :bravo: Baš sam malopre pisala na jednom mestu da se mnogo tripujem ovih dana oko porođaja itd., a sad sam naletela na ovu temu… SPAS! Mislim da ću ovaj tekst čitati nekoliko puta dnevno kako bi me održavao mirnu…
  Takođe mislim da je tekst savršen za novopečene trudnice, kole bi u startu otklonile mnoge nedoumice i sebe na vreme pripremile i za trudnoću i za porođaj.
  Sve pohvale!!! :-*


  mima80
  Član
  mima80

  Dodajem da je normalna pojava u trudnoci krvarenje iz nosa. Prvi put kad mi se to desilo, iz cista mira, bas sam se bila uplasila zato sto nisam znala. TO se valjda desava zbog pojacanih hormona


  Butterfly
  Član
  Butterfly

  Ja bih dodala još jednu stvar koju sam primjetila kod dosta trudnica iz svog okruženja, prvenstveno kod sebe. Rađa se neka posebna emocija prema majci. I do sada je to bila osoba koju sam najviše voljela na svijetu i imala najiskrenijeg i navećeg prijatelja u njoj, ali sa trudnoćom ta emocija se jako pojačala. Čitala sam negdje da je to normalno zbog našeg prirodnog stanja u kom smo sada i same majke.

  Lilypie Expecting a baby PicLilypie Expecting a baby Ticker


  Brandza
  Član
  Brandza

  Butterfly – 27/12/2007 11:19

  Ja bih dodala još jednu stvar koju sam primjetila kod dosta trudnica iz svog okruženja, prvenstveno kod sebe. Rađa se neka posebna emocija prema majci. I do sada je to bila osoba koju sam najviše voljela na svijetu i imala najiskrenijeg i navećeg prijatelja u njoj, ali sa trudnoćom ta emocija se jako pojačala. Čitala sam negdje da je to normalno zbog našeg prirodnog stanja u kom smo sada i same majke.

  Lilypie Expecting a baby PicLilypie Expecting a baby Ticker

  Apsolutno si u pravu,i meni je u prvoj trudnoci bio isti osecaj…valjda pocnes da posmatras svoju majku drugacije…u tebi se probude neke nove emocije prema bebici,koje su toliko jake,i onda postajes svesna da je sve to i tvoja majka osecala,da je krzo isto i ona prosla…meni su se te emocije jos vise pojacale posle porodjaja…

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 457 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.