Roditelj Portal – Trudnoća, beba, roditelj Forumi PORODICA Ishrana Porodice Posna jela,predjela,corbe,salate i kolaci

Ova tema sadrži 191 odgovor, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  Zibic 8 godine, 11 meseci ranije.

Gledanje 31 članaka - 31 do 45 (od 192 ukupno)

Posna jela,predjela,corbe,salate i kolaci


  • Iva&Lule
    Član
    Iva&Lule

    KOLAC OD JABUKE:1 solja ulja,1,5 solja(bela kafa) secera,1,5 solja brasna,2 solje seckanih oraha,solja suvog grozdja,5-6 narendanih jabuka,1 prasak za pecivo,1 kasika prezli,1 kesica cimeta,posuti pleh brasnom,masu sipati u pleh i peci u zagrejanoj rerni na 200c,kada je gotov kolac posuti prah secerom ili preliti 100gr cokolade za kuvanje .


    Iva&Lule
    Član
    Iva&Lule

    KUGLICE OD ORAHA:200gr mlevenih oraha,200gr secera u praju,sok od jednog limuna,3 stangle cokolade za kuvanje,1 kasika ruma,malo kristal secera.Cokoladu istopiti sa kasikom vode na tihoj vatri,a zatim je ismesati sa ostalim sastojcima,praviti kuglice uvaljati ih u kristal secer.


    stancha
    Član
    stancha

    Evo Gordana probaj ove-fantasticni su:
    KORNFLEKS PUSLICE

    Potrebno je:250gr margarina,200gr secera,8 kasika meda,200gr cokolade,200gr seckanih oraha,kutija kornfleksa.
    Istopiti 8 kasika meda,200gr secera,250gr margarina i 200gr cokolade.Kada provri,dodati 200gr seckanih oraha,skloniti sa vatre,dodati kutiju kornfleksa,dobro pomesati,pa kada se masa prohladi praviti kasicicom puslice i redjati ih u papirnate korpice.
    Moram da dodam da od ove kolicine ispadne bas dosta,pa za pocetak mozes da pravis od upola manje mere,da vidis kako ti se dopada.
    PRIJATNO!


    zorica
    Član
    zorica

    BAKLAVA OD MAKA
    Sastojci:
    500 g kora za baklavu, 150 g oraha, 150 g maka, 1 kesica cimeta, 300 g secera, 0,5 l vode, 1 limun, 1 vanilin secer

    Pleh u kome ce se peci baklava namazati uljem i u njega staviti dve kore naprskane uljem. Kore posipati nadevom od oraha, maka i kesicom cimeta. Tako redjati naizmenicno nauljene kore, pa fil i sve dok se ne potrosi materijal i na kraju ostaviti dve kore za odozgo. Baklavu iseci ostrim nozem na kocke, preliti uljem i staviti da se pece u zagrejanoj rerni oko 50 minuta. Pecenu baklavu preliti prohladjenim sirupom od 300 g secera, 0,5 l vode, 1 kesice vanilin secera i soka od 1 limuna i vratiti u ikljucenu rernu. Baklavu izvaditi posle 15 minuta i sluziti hladnu.


    zorica
    Član
    zorica

    POSNA TORTA SA BANANAMA

    250 gr margarina umumti penasto sa 200 gr secera u prahu, tome dodaj 1 kg izpasiranih banana(ako je mikser dovoljno jak, nije potrebno prethodno pasirati), 300 gr posnog keksa i 3oo gr mlevenih oraha i 2 kesice vanilin secera. Napravi homogenu masu, oblikuj tortu i stavi u frizider da se stegne.Gore se može staviti slag (biljnog porekla umucen sa vodom) ili cokoladna glazura(obavezno cokolada za kuvanje jer je posna).


    zorica
    Član
    zorica

    ŽELATIN TORTA

    500 ml. VODE I 300 gr. ŠEĆERA STAVITI DA PROVRI
    KAD PROVRI DODATI 3 kesice ŽELATINA PREDHODNO POTOPLJEN U 15 KAŠIKA VODE
    PUSTITI DA PROVRI ZAJEDNO PA SKINUTI SA RINGLE DA SE OHLADI
    KAD JE HLADNO DODATI 4 ŠLAG KREME(POSNE) I MUTITI
    U UMUĆENU SMJESU DODATI 200 gr. ŽELE KOCKE(isjeckane),50 gr. GROŽĐICA I 50 gr.KOKOSA.
    KALUP OBLOŽITI FOLIJOM I ISTRESTI SMJESU PA OSTAVITI U ZAMRZIVAČ 2-3 SATA
    IZRUČITI NA TACNU I GLAZURA TOPLJENA ČOKOLADA ILI RENDANA ČOKOLADA(ZA KUVANJE JER JE ONA POSNA)


    zorica
    Član
    zorica

    DODACU JOS KOJI RECEPT OVIH OVIH DANA
    P.S
    OVO SU ISPROBANI RECEPTI KOJE JA PRAVIM ZA SLAVU MOJE MAME


    zorica
    Član
    zorica

    Imali ko recept za neke slane posne rolate?


    sakicar
    Član
    sakicar

    POSNI SLANI ROLAT

    Potrebno je: 1 kg krompira, 100 gr spanaća ili veza blitve, 100 gr pirinča, 2 šargarepe, veza peršuna, 100 gr mariniranih šampinjona, 1/2 kašičice aleve paprike, 1/2 kašičice belog luka u prahu ili 3-4 čena pasiranog belog luka, 100 gr posnog majoneza, 50 gr kečapa, 50 gr susama
    Priprema: Krompir oljuštiti i obariti u slanoj vodi. Posebno obariti spanać ili blitvu. Krompir i spanać ocediti od vode, pa sve zajedno propasirati, posoliti, pa oklagijom razvući u koru na nauljenoj foliji, posutoj susamom.
    Obariti pirinač. Posebno skuvati šargarepe, pa ih iseckati na sitne kockice i pomešati sa barenim pirinčem, posoliti, pobiberiti, dodati sitno iseckane šampinjone, peršun, alevu papriku i beli luk. Sve dobro promešati i ovom masom premazati koru od krompira i spanaća. Uviti u rolat i ostaviti sa folijom u frižideru da se ohladi 2 sata. Rolat premazati posnim majonezom, ukrasiti gustim kečapom i posuti susamom.

    makica 265

    Ima li neko dobar recept za riblju corbu???


    hippeia
    Član
    hippeia

    Lignje

    Na maslinovom ulju (ako nemate maslinovo može i obično) propržiti 1 glavicu sitno sjeckanog bijelog luka. Zatim dodati pola kg lignji rezanih na kolutiće (sa sve pipcima)!
    Kada puste tečnost ostaviti nekih 15-ak min. da se krčkaju, a onda dodati čašu bijelog vina. Kad se sve ukrčka (otprilike, probajte jesu li lignje gotove, one se u principu lako i brzo kuvaju), tj. kad tečnost uvri, dodati peršun i začine (ja stavljam samo vegetu, a može i biber, origano, šta ko voli) !
    Ovo jelo servira se sa kuvanim krompirom ili rižom koju ste prethodno malo propržili na margarinu!
    Prijatno 🙂


    hippeia
    Član
    hippeia

    Rižoto s plodovima mora

    Na ulju propržiti jednu glavicu crnog luka (srednje veličine)! Kad luk postane staklast dodati plodove mora i promiješati. Nakon 2-3 minuta dodati 2 veća zrela paradajza (oljuštena i sjeckana ili samljevena), ako je zima i nema paradajza onda je super i pelat iz konzerve, on je čak i bolji ako nemate dobar zreo paradajz (ovaj paradajz van sezone nikad nije takav)!
    Ostaviti na umjerenoj vatri dok se ne ukrčka. Zatim dodati jednu šolju (od kafe, ali onu veću) riže i 3 šolje vode.
    Kad voda uvri probajte rižu, ako nije gotova dodajte još malo vode, a ako je gotova začinite (vegeta, peršun, a ostalo po želji) i to je to!

    Varijacije:

    -Možete koristiti bilo koje plodove mora, miješane, ili samo dagnje, gambore, svejedno.
    -Cijeli recept može da prođe bez paradajza (ako neko ne voli paradajz), znači kad propržite luk i plodove odmah dodate rižu.
    -Za one koji ne vole plodove mora isto ovako, samo bez paradajza pripremate rižoto sa šampinjonima (gljive umjesto plodova)-super je


    Misteri
    Član
    Misteri

    Drage moje, pošto sutra počinje post, ovi recepti će mi baš dobro doći. :bravo: :bravo: :bravo:


    hippeia
    Član
    hippeia

    Mistery da te obradujem – nije sutra već u srijedu – 28. 11. Tako svake godine počinje Božićni post i traje 6 nedelja 🙂

    Inače žene dajte još recepata, dug je post, treba svaki dan nešto kuvati ;]


    Misteri
    Član
    Misteri

    Ajme ja bi počela od sutra 🙂 Upravu si hipeja, malo sam se preračunala.

Gledanje 31 članaka - 31 do 45 (od 192 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.