Ova tema sadrži 10 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  Cvetic 9 godine, 6 meseci ranije.

Gledanje 1 članaka - 1 do 11 (od 11 ukupno)

Rahitis


 • ira85
  Član
  ira85

  🙁 Drage mame moj Adrian ima 7 mjeseci,prije dva dana radili smo nalaze tj.jonogram fosfor i kalcij poviseni!Bili smo kod endokrinologa i utvrdjen je pocetak rahitisa…trenutno nema znakova fizickih…Dali je iko imao slicne probleme?Dali neko zna nesto o tome sta da ucinim da sprijecim dalji razvoj?Ja sam trenutno u strasnoj depresiji jer je on jedan veseo djecak,i strasna mi je i pomisao da bi moga da bude rahitican 🙁 🙁 🙁 Zato vas molim da mi pomognete ako imate neke savjete molim vas recite mi…


  maga
  Član
  maga

  Ira, kako ste uopste posumnjali da nesto nije u redu?


  Cvetic
  Član
  Cvetic

  Ira ,veoma malo informacija si nam dala. Mene interesuje osim krvnih nalaza ,postoje li neki drugi problemi u razvoju, nevezani za rahitis?
  Onda kako se beba hrani, koliko Vit D i kakvog dobija i dali je neko predlozio vit D u vidu injekcija na pr….
  Sta kazu drugo lekari?


  ira85
  Član
  ira85

  Adrian je imao problema sa motorikom u trecem mjesecu fizijatar nam je dao vijezbe po Vojiti koje smo radili sve do sada.Sada je motorika ok…kapi mu dajem D vodene do 6 mjeseca 4,od 6 mjeseca po 6,a sada mu dajemo 10 kapi vodeni D do jula zatim se vracamo na po 6…


  ira85
  Član
  ira85

  Nisam ni znala da nesto nije u redu dok nismo uradili taj nalaz minerala radi toga da zavrsimo sa fizijatrem da bi mogao da primi vakcinu,tada su mu slucajno otkrili povisen fosfor i kalcij.


  Cvetic
  Član
  Cvetic

  Koje su njihove preporuke? Inace za dijagnozu rahitisa treba sa znate vrednost alkalne fosfataze, ona je obicno povisena, takodje i rentgen kostiju koji obicno pokaze tipican nalaz.
  Ja ne volim vodene rastvore Vit D i uvek preporucujem uljane bas iz ovih razloga.


  ira85
  Član
  ira85

  ALP 337,nisu preporucili nikakav rendgen samo da mu pojacam kapi na 10 i da ga izlazem suncu…ma uopste mi nisu nesto mnogo rekli,a isla sam kod dva doktora…primjetila sam da malo krivi stopala kada ga oslonim na nogice pa mozda je to nesto…iako doktori kazu da nije nista meni je malo cudno.


  Cvetic
  Član
  Cvetic

  Ok, ako me secanje sluzi ALP referentne vrednosti su 40-400, sto vas klasifikuje u normalu.
  Znaci rahitisa nema, postoji blaaaaagiii deficit kalcijuma.
  Znaci preporuke su te, vise Vit D (treba biti minimum 400 iU/dan) puuuuno sunca, a ako sisa i mama treba da uzima oko 400iU vit D sto zbog sebe sto zbog bebe.
  Ne brini,to sto krivi stopala je normalno. Ne oslanjaj ga sada na nogice dok se ne poprave vrednosti u krvi.


  verce
  Član
  verce

  Nisam bas uputena u ovom ali savetujem te i ja kako Cvetic,po preporuku lekara daj mu kapke i nosiga vise u setnju na sunce.Sto se tice stapala i mi smo imali problem sa stapala moras da primenis blage masaze i vezb najbolje pitaj lekara ,to sve ce se resi.Stefanija se rodila sa deformitete stopala od polozaja u matericu,ali mi smo to odma primetili i zapoceli so neke male domasne vezbe.Podobrilismo stanje za samo 2 meseca,progodala je sa 12 meseci i sada trci ko luda.Najbolje pitaj lekara ali ipak se nebrini ne vidim nista srasnie.:P 😛 😛 😛 😛 😛 😛


  ira85
  Član
  ira85

  Hvala vam puno!Sada mi je malo lakse,nadam se da ce to sve proci.Samo mi nikako nije jasno kako je doslo do tog nekoga pocetka rahitisa…pio je kapi redovno, jede zdravo,izlazi van…bas mi nije jasno.


  Cvetic
  Član
  Cvetic

  Ira, moguce je da mu te kapi ne odgovaraju ili ih ne absorbira najbolje u crevima. Ja bih ,da je moje dete, prebacila na Vigantol. Ne samo sto ces morati samo po 1-2 kapi da dajes ,nego nemaju ukusa, ne kvare se na sobnoj temperaturi, bocica traje vrlo, vrlo dugo, a posto je uljani rastvor, absorpcija u crevima je potpuna i sigurna.Razmisli o tome i pitaj lekara. Ja nisam u praksi videla dete na Vigantolu da bude sa manjkom kalcijuma.Zato je sada rutina na otpusnim knjizicama da pise Vigantol umesto AD.

  Takodje, ako beba sisa, moguce je i da ti imas mali nedostatak pa se baci na minerale, vitamine i sunce. Pozdrav i ljubi momka.

Gledanje 1 članaka - 1 do 11 (od 11 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.