Ova tema sadrži 1,670 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  Micka&Nidza 4 godine, 3 meseci ranije.

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 1,671 ukupno)

Roditeljski dodatak

 • dr Avluela

  Bespovratna pomoć države za decu
  Roditeljski dodatak 260 do 2.500 evra

  Roditeljski dodaci, kao novčana pomoć države za rođenje deteta, u januaru su isplaćeni za nešto više od 30.000 dece. Sa ovom isplatom njihovi roditelji dobili su između 100 i 250 evra.

  Naime, za prvo dete u januaru je jednokratno isplaćivana 21.037 dinara, a za četvrto 8.225 dinara, koliko je iznosila mesečna rata za ovu decu. Njima, inače sleduje ukupno 197.419 dinara, ali se isplata za njih, kao i za drugu i treću decu, deli na 24 jednake mesečne rate. Dodatak za drugo dete trenutno iznosi 82.262 dinara (mesečno rata 3.427), a za treće 148.065 dinara ili mesečno po 6.169 dinara.

  Roditelji koji žele da ostvare pravo na ovu vrstu novčane pomoći zahtev za roditeljski dodatak treba da podnesu u roku od tri meseca od rođenja deteta. Zahtevi se, navodi za „Blic“ Milena Antić-Janić, samostalni savetnik u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, podnose opštinskom Sekretarijatu za dečju zaštitu i to prema mestu prebivališta majke. Pri podnošenju zahteva neophodno je pribaviti uverenje o državljanstvu majke, zatim prebivalištu majke i deteta, potom izvod iz matične knjige rođenih za decu, fotokopiju majčine zdravstvene knjižice.

  – Majke takođe treba da prilože uverenje Centra za socijalni rad da one neposredno brinu o tom detetu, kao i da nisu lišavane roditeljskog staranja nad starijom decom – pojašnjava Janićeva.

  Pri podnošenju zahteva popunjava se izjava da porodica u kojoj majka živi ne plaća porez na osnovicu veću od 12 miliona dinara. Na novac se, navode u Ministarstvu, čeka oko mesec dana. Prošle godine na ime roditeljskih dodataka isplaćeno je nešto više od 2,2 milijarde dinara.

  Dodatak se inače isplaćuje samo od prvog do četvrtog deteta. Izuzetkom bi se mogla smatrati situacija kada majka na četvrtom porodu dobije blizance. Ukoliko se rode blizanci, na dete koje se prvo rodi dobija se dodatak koji inače sledi za prvo dete (dakle, sada 21.037 dinara, jednokratno), a za drugo, kao i za svu drugorođenu decu, 82.262 dinara.

  R. Marković

  http://www.blic.co.yu/blic/danas/broj/strane/drustvo.htm


  jelenab
  Član
  jelenab

  Veoma korisna informacija! kao i za sve ostalo nikad se ne zna gde, kako, kome i s kim!

  ummi-emina

  DR.Avluela,bas sam ovo jutros procitala u blicu,i to moj svekar procitao,pa me zove da vidim tako da sam se bas obradovala,3 427 dinara bi trebala da primim mesecno za drugo dete,uharica sto da ne…


  Marika
  Član
  Marika

  Ja bas prosle nedelje otisla da vidim koji su mi sve papirici neophodni za taj dodatak! Sto pre moj dragi sve preda,pre ce (valjda) stici parice! 🙂 Dobro ce doci tih dvadesetak hiljada,bar za sve ono sto trenutno,od raspolozivih primanja,ne mozemo da obezbedimo nasoj mrvi(a tako bi zeleli da joj kupimo svaku plisanu kravu na koju naletimo! 😆 )


  Prex
  Član
  Prex

  Mi smo bas predali pre nedelju dana sve papire za ovu pomoc i dobili smo resenje Ministarstva da nam se „odobrava“ ova pomoc, ali u delu gde treba da pise KAKO ce nam isplatiti ovaj novac oni ostavili prazno, nista nisu upisali?! Da li neko zna kako se isplacuje? Na salteru u Zavodu za socijalno gde se predaju ovi papiri nam je zena rekla da se valjda sa tim resenjem ode u Postansku stedionicu (ne znam zasto bas tamo??!!) i podignu se pare, ali nije ni njoj jasno KADA i kako…mislim zivimo u ludom sistemu, niko nista ne zna. Ne mogu tek tako da odem u Postansku stedionicu sa resenjem i da kazem „dajte pare“, zar ne? 😆 😆 😆 Valjda ce neko da me obavesti kada mogu da odem i podignem taj novac. Molim vas ako neko ima iskustva i podigao je vec taj novac neka mi kaze kako je to islo. Thanks.


  petar
  Član
  petar

  blago vama.ja za moje troje djece primam dodatak 35 eura.posto ih imam petoro idem kod vas bar nesto da primim. :vestica:


  Irssa
  Član
  Irssa

  ja sam konacno dobila resenje i trebalo bi da pare legnu na racun ozmedju 21. i 25 feb.


  Prex
  Član
  Prex

  Irsso, tek sada si dobila resenje??? Dakle zivimo u ludoj drzavi. Ja sam dobila resenje nedelju dana posto smo predali.
  Kod nas i grad daje jos 20.000 din, tako da i od grada i od drzave dobijamo po 20.000, i grad nam je vec uplatio vec posle deset dana, bas su iznenadjujuce efikasni, a drzava naravno jos nije, i ne zna se kada ce.


  milena
  Član
  milena

  Prex, kad si predavala dokumenta uz zahtev dala si i fotokopiju stedne knjizice kod postanske stedionice ukoliko nisi imala svoj tekuci racun. dakle, odes s tom stednom knjizicom u postu i provere da li su ti legle parice. ako imas tekuci, odes u svojubanku i proveris. eto to je to


  Irssa
  Član
  Irssa

  Prex trebala sam u nIsu da se porodim, ovde ti gtad daje shipak  


  Prex
  Član
  Prex

  Da znas, nije lose, ipak 20.000 nisu lose pare, jos malo pa dovoljno za kolica 😆 😆 😆
  Ma Irsso ja nemam stednu knjizicu u Postanskoj…ovde u Zavodu za socijalno su nenormalni. Kad je mm predavao papire, ona zena na salteru kad je videla popunjen papir rekla mu je da nije trebalo da popunim svoj broj tekuceg racuna (u Raiffeisen-u) jer ne mogu oni da mi uplate na moj tekuci (iz nepoznatih razloga), nego cemo mi to da podignemo u Postanskoj stedionici…i rekla mu je da ce ona belilom da pokrije to gde sam ja upisala svoj broj tekuceg…zamisli bolida…sad mi ti kazes da ipak moze na tekuci, pa stvarno cu da odlepim od debila u administraciji…sad ispada da moram da otvaram stednu knjizicu u Postanskoj zbog nje?


  Irssa
  Član
  Irssa

  da, da, da, moras imati tekuci racun kod poste, OBAVEZNO, ili ako nemas, onda otvori stednu knjizicu i trebaju ti dve fotokopije


  Irssa
  Član
  Irssa

  Da li neko zna kome da se obratim, koga da pozovem… Stiglo mi je resenje jos 12.02.’07. ali jos mi ne uplacuju :batinepoguzi: ja sam nasla neki br. 0112644450 ali se tu niko ne javlja :neznam:


  Irssa
  Član
  Irssa

  Nasla sam broj u zutim stranama

  011 2688 655

  Rekli su mi da stednu knjizicu ostavim kod kuce a da sa LK i resenjem odem u postu i podignem pare.

  Ako neko ima slicnih problema, neka pozove ovaj br :caos:


  Prex
  Član
  Prex

  Da i ja sam podigla pare pre nekoliko dana u posti…znaci ko god jos uvek ima nedoumicu da je razresimo konacno, dovoljno je da se sa resenjem i LK ode u bilo koju postu i tamo ce vam isplatiti pare… :bravo: konacno su pojednostavili proceduru :bravo:

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 1,671 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.