Ova tema sadrži 5 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  Koka Loka 12 godine, 11 meseci ranije.

Gledanje 1 članaka - 1 do 6 (od 6 ukupno)

Rok trajanja kozmetike


 • bubica
  Član
  bubica

  Ponekad na kozmetičkim proizvodima uzalud tražimo rok trajanja, ali to što nije naznačen, ne znači da je trajanje neograničeno.

  A tamo gdje su napisani, rokovi trajanja mogu biti zbunjujući jer sve zavisi o načinu spremanja, temperaturama i ostalim „sitnicama“.

  Po pravilu, svakom od proizvoda prosečan rok trajanja je 30 meseci. Ali to je rok pre početka upotrebe.

  Na pakovanju kozmetičkog proizvoda koji ne ispunjava taj uslov, mora biti poseban rok trajanja, što takođe vredi za neotvoren proizvod.

  Ali kada maskaru, kremu ili ruž počnete upotrebljavati, njihovo trajanje zavisi o više činilaca.

  Što proizvod sadržava više vode, brže se kvari, jer je voda pogodno tlo za razvoj bakterije.

  · Zato kremu ne vadite prstima već koristite čistu plastičnu „lopaticu“.

  · Kozmetika u tubi traje duže, jer kroz manji otvor prodire manje klica.

  Važna je i temperatura. Zato je kozmetiku bolje držati u hladnijoj prostoriji (oko 18 stepeni), nego u kupatilu

  Sve one proizvode koji čudno mirišu ili neobično izgledaju odmah bacite jer im je sigurno prošao rok trajanja!

  · Otvoren, tj. načet tečni puder traje oko godinu dana, senka za oči 2 godine, olovka za oči 3 godine, maskara 6 meseci, rumenilo i ruž 2 godine, a lak za nokte godinu dana.

  Kremu za lice koju držite na hladnom i tamnom mestu treba proveriti nakon 6-12 meseci, masku nakon 1-2 godine, a mleko za čišćenje možete koristiti do 2 godine pod uslovom da ga čuvate na sobnoj temperaturi i da je dobro zatvoreno.

  Ipak, najbolje je upotrebljavati manja pakovanja i ne gomilati kozmetičke zalihe. Ruž koji niste uzeli u ruke godinu dana mesto je u kanti za đubre.

  😉 😉 😉


  nina*****
  Član
  nina*****

  Bubice,ja imam drugi problem,potrosim svaki proizvod za cas posla,tako da ne stignem ni da se pitam kad pre. Nista ne nagomilavam,koristim od sminke samo puder,maskaru i sjaj.To mi traje oko mesec , mesec ipo,a za negu lica koristim gel za umivanje,tonik i kremicu koju potrosim za manje od mesec dana.Tako da se ja nikada nisam pitala da li je rok prosao,vec samo da li sam normalna sto preterujem sa tolikim mackanjem. Pozdrav!!!!

  *Sto se tice ovoga sto si napisala,mislim da si 100% upravu! Ne treba ih izlagati toploti i vlazi…


  bubica
  Član
  bubica

  Ponekad se tako provuče neki proizvod, neopaženo, ali…već mu je istekao rok….dobro je znati da se množe bakterije i da može da bude štetno…A stvarno da li ima na svakom tom proizvodu rok trajanja? I koliko je to stajalo u radnji?


  nina*****
  Član
  nina*****

  Na ovim mojim kremicama za lice uvek pise na kutiji rok trajanja 2 godine od datuma proizvodnje i naravno iznad toga pise datum proizvodnje,a sad za ostale proizvode i nisam bas sigurna ….


  bubica
  Član
  bubica

  Moja je prednost što koristim Oriflame kreme aloja koje su u tubicama, a i imaju rok…a, i odlične su za moju kožu… :-*


  Koka Loka
  Član
  Koka Loka

  Po zakonu EU (EU Legislation) rok trajanja kozmetičkih preparata je 24 meseca i bez obzira što nismo član EU tom zakonu moramo da se podvrgnemo.

  Neke farmaceutske kompanije umesto klasičnog roka trajanja (Expiry date 020208 npr.) imaju oznaku 90693205 npr. U pitanju su kodovi koji označavaju svašta nešto pa npr. prvi broj ima code za dan, drugi za mesec ili npr. poslednje 3 cifre imaju oznaku npr. 205. dana 2007. godine pa vi sada računajte :>

  Ali, srećom, od pre 3 godine svi kozmetički preparati moraju na sebi imati nalepnicu na kojoj piše pored proizvođača i uvoznika i rok trajanja datog proizvoda. Bez toga ne kupujte ništa jer ko zna odakle je stiglo na police prodavnica i parfimerija.

Gledanje 1 članaka - 1 do 6 (od 6 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.