Ova tema sadrži 179 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  srecna mama 7 godine, 2 meseci ranije.

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 180 ukupno)

Rosa ili obicna voda?!


 • bobiska
  Član
  bobiska

  Da vas pitam,
  do kojeg uzrasta ste kupovale vodu za vasu bebu?
  Spremam Vuku hranu sa Rosa vodom, ima li potrebe ili ne, sta vi mislite?
  Unapred hvala :caos:


  Kronkusa
  Član
  Kronkusa

  Ne znam koliko ti je dijete, ali ja sam Damjanu spremala hranu sa prokuvanom vodom do 1,5 godine otprilike. U stvari pretežno se ono što spremam s vodom kuva, nešto ne mogu da se sjetim drugog spremanja jela s vodom, osim možda da opere, neko voće a to može i s običnom vodom.


  Irssa
  Član
  Irssa

  Iva pije flasiranu od 5. meseca a hranu (ne instant) pripremam sa obicnom vodom. Dobro je menjati flasiranu vodu zbog razlicitog sastava minerala i flasirana voda se ne prokuvava


  bobiska
  Član
  bobiska

  Tek sto je napunio sest meseci, upravo mu kuvam brokoli, pa rekoh valjda je svejedno ako se vec kuva jel na ovoj ili onoj vodi, al ko pita taj ne skita 😉
  thanks :-*


  Koka Loka
  Član
  Koka Loka

  Do juče samo Rosa, a sinoć sam kupila neku novu za bebe, flaširanu. Rosu sam i prokuvavala, kuvala sa njom. Mada mislim da nema više potrebe.


  Aiko
  Član
  Aiko

  Koju si vodu kupila?


  Koka Loka
  Član
  Koka Loka

  Sad me teraš da ustajem! :>

  „Odmenjska baby voda“ Ima dodatog gvožđa.

  http://www.ekofarm.co.yu/babyvoda.html

  Mogla sam i neku veću sliku da nađem 😳


  Aiko
  Član
  Aiko

  E srce si!!!!

  A ja imam jos pitanja, ne brini 😳 :>

  Gde si nasla? Nigde je nisam videla.


  Irssa
  Član
  Irssa

  Evo jedan malo poduzi tekst o vodi

  Koliko je vode potrebno bebi?

  Potrebe odojčeta za vodom zavise od unosa kalorija, temperature okoline, vlažnosti vazduha, brzine vazdušnog strujanja, telesne temperature, aktivnosti deteta I brzine njegovog rasta.

  Voda sačinjava najveći deo telesne mase čoveka. Njena zastupljenost u odnosu na ukupnu telesnu masu je znatno veća kod novorođenčeta i mladog odojčeta nego kod starije dece i odraslih. Voda čini 94 odsto ukupne telesne mase fetusa u trećem mesecu razvoja, 80 odsto u 32. nedelji (nedonošče) i 78 odsto kod donešenog novorođenčeta. Glavni organ koji reguliše promet vode u telu je bubreg. S obzirom da još nije zreo u prvim danima života, organizam novorođenčeta ne valja opterećivati velikom količinom tečnosti. Stoga se priroda i pobrinula da prvo majčino mleko bude oskudno, poput «vodice». Ono se naziva kolostrum i prepuno je važnih hranljivih i zaštitnih materija, dok vode sadrži taman koliko bebi treba. Tek rođena beba će uzimati kolostrum u manjim obrocima, ali češće nego «zrelo» mleko u kasnijem periodu.

  Beba unosi vodu u organizam putem mleka, a nakon navršenih četiri do šest meseci I putem hrane. Gubitak vode se, osim preko bubrega, odvija I preko kože – znojenjem, kao i disanjem u vidu vodene pare…Za razliku od odojčeta na veštačkoj ishrani, kod odojčeta na prirodnoj ishrani (koje sisa) opterećenje solima je nisko, zbog čega mu ne treba davati dodatnu vodu, čak ni u veoma toplim klimatskim uslovima. Izuzetak su slučajevi: ako se prihranjuje adaptiranim ili kravljim mlekom, ukoliko izgubi veliku količinu vode u toku bolesti (proliv, povraćanje, povišena temperatura), ili ako se previše utopli.

  Redovno davanje vode odojčetu (u slučajevima kada to nije potrebno)može da dovede do smanjenja intenziteta dojenja, ili da utiče na pojavu nepravilnih navika kod bebe i da smanji priticanje mleka u dojke. Osim toga, voda u nekim regionima može da bude zagađena, a nesterilna flašica za hranjenje da postane izvor infekcije. Inače, voda smanjuje zaštitna svojstva i nutritivnu vrednost majčinog mleka, što je povezano sa učestalijom pojavom novorođenačke žutice.

  Kada bebi treba dati vodu?

  Odojčetu na prirodnoj ishrani treba dati vodu ako je dehidrirano. Znacidehidracije su: pospanost, koja usledi nakon perioda intenzivnog plača, suva koža i vidljive sluznice, obložen jezik, uvučena fontanela (mekani deo glave na temenu) ispod nivoa svoda lobanje i smanjeno mokrenje do potpunog prekida. Ovo poslednje je najvažnije. Naime, zdrava i dobro hidrirana beba svaki čas mokri, pa su pelene svaka tri sata vlažne. Dehidrirana beba «štedi» vodu, pa su joj pelene tri sata nakon presvlačenja suve. Kod sumnje na dehidraciju, bebi treba staviti pamučne pelene, kako bi se lakše uočilo da li i koliko mokri.

  Šta učiniti kada je dete klonulo,ne budi se spontano da sisa, pa zbog smanjenog unosa tečnosti zapada u još veću dehidraciju?

  Ako se beba ne budi sama, a slabo mokri, treba je buditi i pojiti kašičicom. U početku se može dati prokuvana i nezaslađena voda – svakih pet minuta po nekoliko kašičica. Kada se postigne zadovoljavajuća hidracija, dete će da «živne» i da promokri. Dalji unos tečnosti treba nastaviti mlekom. Kod svakog slučaja dehidracije odojčeta treba utvrditi zašto je nastala. Najčešće je u pitanju nedovoljan unos mleka. Razlog može da bude nedovoljna količina majčinog mleka, ali je češće u pitanju problem u tehnici dojenja. Tada beba nije u mogućnosti da izvuče iz dojke mleko koga, inače, ima dovoljno. Ukoliko je vaša beba dehidrirana i pored punih dojki-popravite tehniku dojenja, makar koristili veštačku (silikonsku) bradavicu.

  Koju vodu dati bebi?

  Bebi se može dati prokuvana vodovodska voda, prokuvana flaširana, negazirana, niskomineralna voda, ili specijalna voda namenjena pripremanju mlečnih formula. Izvorska i bunarska voda moraju da budu pregledane pre upotrebe. Neophodno je da se od nadležnih stručnjaka zatraži mišljenje u vezi davanja ove vode odojčetu, zbog nepoznatog mineralnog sastava i moguće kontaminacije nitratima iz veštačkih đubriva ili septičkih jama (ni prokuvavanje ne može da ih odstrani). Nitrati se pretvaraju u nitrite, koji menjaju glavni sastojak krvi-hemoglobin u methemoglobin, nesposoban da otpušta kiseonik i predaje ga ćelijama. Beba sa methemoglobinemijom je izrazito modra I ima simptome nedostatka kiseonika, što može da joj ugrozi život.

  Kada je voda bakteriološki ispravna?

  PROKUVAVANJE: Da bi voda bila bakteriološki ispravna, treba da ključa bar jedan minut na temperaturi od 100 stepeni. Izuzetak su vanredni uslovi, u kojima postoji veći rizik od kontaminacije (elementarne nepogode, ratovi i sl.), kada dužina ključanja vode ne treba da bude ispod 30 minuta. Pošto je prokuvana voda bljutava zbog gubitka kiseonika, češće se daje u vidu čajeva. Mada bi, zbog sadržaja šećera u njima, bilo bolje da se daje čista voda, koju je moguće obogatiti kiseonikom brzim presipanjem iz suda u sud, pri čemu se stvaraju mehurići vazduha.

  HLORISANJE: Vodu je moguće dezinfikovati i hlorisanjem. Ovo je dobra metoda, mada treba napomenuti da se pri tom procesu iz hlora oslobađaju nusprodukti (trihalometani), koji dodatnim prokuvavanjem mogu da se delimično odstrane.Inače, njihova koncentracija u vodovodskoj vodi je 10 puta manja od maksimalno dozvoljene, pa je ovakva voda i bakteriološki i hemijski bezbedna.

  FILTRIRANJE: Prečišćavanje vode je moguće obaviti i filtriranjem. Mali, kućni filteri, na bazi aktivnog uglja – otklanjaju samo organske elemente, i moraju da se često menjaju. Vodu dobijenu ovakvim filtriranjem ipak treba prokuvati – ako se daje bebi. Veći (i mnogo skuplji) filteri, koji rade na bazi „reverzne osmoze“ – prečišćavaju vodu hemijski i, donekle, bakteriološki. Međutim, saprofitna flora (bakterije koje u normalnim imunološkim uslovima ne izazivaju infekcije kod ljudi) se uništava završno dezinfekcijom pomoću ultravioletne lampe. Ovakvi filteri do te mere demineralizuju vodu da sadrže remineralizator koji joj vraća potrebne minerale.

  Da li je bebama bolje davati flaširanu vodu?

  Nije ni bolje, ni gore. Jedina flaširana voda koja sme da se da odojčetu – bilo da pije, bilo da se sa njom pravi mlečna formula je niskomineralna i negazirana voda (od domaćih samo «Aqua viva» i «Rosa»). S obzirom da za bebe do tri, četiri meseca nije dovoljno pouzdana u bakteriološkom smislu, treba je prokuvati jedan minut. Tako prokuvana voda može da stoji u frižideru najviše tri dana. Starijoj odojčadi se može dati i neprokuvana flaširana voda iz tek otvorene boce, ukoliko postoji garancija proizvođača da je bakteriološki ispravna. Vodu iz načete flaše treba jednom prokuvati.

  yumama.com i Prim. dr Maja Skender, pedijatar


  Koka Loka
  Član
  Koka Loka

  Samo ti pitaj, šalim se ja ;]

  Kod nene u bloku u skoro svakoj privatnoj prodavnici. Mislim da sam videla i u hiprmarketima.


  Aiko
  Član
  Aiko

  Hvala puno, vec sutra cu da kupim. :-*


  Julija SG
  Član
  Julija SG

  Mi koristimo flasiranu vodu za pripremanje formule i za pice. Ne prokuvavam je. Za kuvanje povrca, koristimo obicnu vodu.


  daka
  Član
  daka

  Ja sam svojoj bebi do punih 6 mes. koristila Humana vodu za bebe u pripremi mlecne formule, a Rosa vodu za pice. Ima vec 15 dana kako sam prestala da koristim Humana vodu, vec mu Rosu dajem i kada mu spremam aptamil, mleko. Kada mu spremam kasice koristim obicnu vodu, s tim sto mu kuvam na pari. Znaci, jos uvek mu nisam dala obicnu vodu, jer i ja sam odavno „cesmovacu“ prestala da pijem. Sta znam, mislim da nasa voda , u Srbiji, jeste zdrava ali da sve te cevi kroz koje prolazi i ceo taj sistem nije bas kako treba. Svakakve price sam cula, pa je onda ni ja ne pijem, a bebi ni slucajno ne dajem. I da ne zaboravim, kada sam pocela Rosu da mu prokuvavam za mlecnu formulu, pozvala sam njihov call centar i raspitala se, kazu da bez problema moze da se prokuvava. Naravno, kada samo pije vodicu, ne prokuvavam je, nikada i nisam. Tako da moja beba i ja glasamo za Rosa vodu! 😉


  Magija
  Član
  Magija

  Da li bi neka mama koja ima vodu za bebe bila ljubazna da mi prepise sastav sa etikete? Gvozdje, minerali itd… Nama su rekli da koristimo vodu vrnjci ili rosu,pa bih da uporedim sastav. Hvalaaaa unapred!!! :-*

  ummi-emina

  Mi koristimo za pice Rosu,a za pripremanje hrane,koristim vodu sa cesme,jer inace treba da se prokuva voda.
  Magija,ako ti treba sastav Rose,ja cu ti poslati,ako neka druga voda te zanima za bebe nemogu ti pomoci,jer samo tu koristimo.

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 180 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.