Ova tema sadrži 0 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  Genetika 4 godine, 3 meseci ranije.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)

Sterilitet


 • Genetika
  Član
  Genetika

  Mnogi bračni parovi ostaju bez potomstva iz čiste gluposti. Naime, ginekolozi i lekari koji leče sterilitet najčešće nisu dovoljno genetički edukovani. Zbog toga ne uzimaju genetički faktor pri lečenju steriliteta. To preskaču. Međutim, danas je poznato da u značajnom broju slučajeva u osnovi steriliteta je genetički faktor. I zato, pri lečenju steriliteta je veoma značajno paralelno sa kliničkim ispitivanjima raditi i genetičko savetovanje, a što se u razvijemim zemljama već radi. I to iz sledećih razloga:
  -Nekada su rešenja steriliteta tako jednostavna i na dohvat ruke, ali iz neznanja lekara bračni par se nepotrebno maltretira, različitim pregledima i analizama. To maltretiranje ide dotle da u jednom trenutku bračni par diže ruke od svega i ostaju bez potomstva. Žalosno, jer su rešenja često jednostavna ali je neophodno dobro poznavanje genetike.
  -Suprotno, nekada bračni par nema šanse da ima normalno potomstvo, čak i nakon veštačke oplodnje, usled specifične genetičke konstitucije. U takvim slučajevima treba odmah odustati i ne maltretirati bračni par nepotrebnim pregledima, analizama i testovima. Znači postoje slučajevi kada je nemoguće dobiti normalno, zdravo potomstvo, te prema tome ne treba se maltretirati već tražiti drugi izlaz. Ali to treba znati na početku ove stravične borbe koja je unapred osuđena na propast.
  -Između ove dve krajnosti postoji čitav niz mogućih rešenja i izlaza, a sve u zavisnopsti od specifične genetičke konstitucije bračnog para. Različiti bračni parovi imaju različite genetičke predispozicije te prema tome i različite uzroke problema. I zato je za uspešnu borbu sa sterilitetom najbolje primeniti genetičko savetovanje u kombinaciji sa kliničkim ispitivanjima.
  GENETIKA JE EGZAKNA I TU NEMA IGRANJA
  BIOGENA Niš

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.