Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)

Neplodnost i Pokušaji


 • Genetika
  Član
  Genetika

  Primenom genetike i novih saznanja možemo bolje razumeti i uspešnije rešiti problem steriliteta i spontanih abortusa
  Mnogi bračni parovi imaju smetnje u pokušaju da dobiju bebu. Prema nekim procenama svaki osmi par ima neku vrstu steriliteta. Mada je ovo česta pojava, mnogi parovi se osećaju „krivim“ i često izoluju u odnosu na prijatelje, a članovi familije im uzgred prebacuju „Šta čekate više?“. Međutim, često je nemoguće razgovarati na tu temu, iz mnogobrojnih razloga. Bračni par se zatvara u sebe i pokušava da online nađe informacije, podršku i eventualno rešenje problema. Ali kako da znate da je informacija tačna i dobra?
  Ranije se smatralo da je za sterilitet primarno odgovorna žena. Međutim, kako se nova saznanja razvijala, tako se došlo do zaključka da je za sterilitet odgovoran i muškarac i to u istoj meri kao i žena. To se desilo paralelno sa razumevanjem značaja uticaja genetičkih faktora na sterilitet. Ovde ćemo kratko izložiti kako genetika može izmeniti vaše razumevanje steriliteta i spontanih abortusa.

  Problematično začeće je česta pojava
  Ako Vi i Vaš partner imate sex bez zaštite, a ne dolazi do začeća, očigledno postoji određeni problem. Ranije se većina problema svodila na hormonske i anatomske poremećaje kod žene. Međutim, danas je poznato da su genetikički faktori izuzetno značajni za normalan fertilitet i da njihovo nefunkcionisanje uzrokuje sterilitet i spontane abortuse.
  Na primer, ako muškarac ima mali broj spermatozoida, jasno je da postoji neki genetički razlozi. To mogu biti promene na nivou hromozoma kao što je na primer translokacija (zamena mesta genetičkog materijala) ili promena na nivou gena kao što su na primer AZF geni na Y hromozomu. Takođe, ako žena ima prevrememenu ovarijalnu disfunkciju premature ovarian failure (POF), genetički uzroci mugu biti fragilni X hromozom, neki drugi hromozomski poremećaji, ali i promene na nivou pojedinih gena kao što je na primer gen POF1B .
  Ovo su samo neki primeri, a ima ih mnogo, u kojima su geni i hromozomske promene u osnovi steriliteta i spontanih abortusa.

  Šta ako je uzrok sterilitetu nepoznat?
  Rezultati testiranja pre trudnoće su u redu, dolazi do normalnog začeća, ali ako plod startuje sa nepravilnim genetičkim informacijama, doćiće do odbacivanju ploda, već u najranijoj fazi njegovog razvoja. To žena najčešće ne regiostruje, nego se konstatuje, klasičan sterilitet.
  Danas koristeći in vitro fertilizaciju (IVF) i preimplantacioni genetički skrining (PGS), postoji mogućnost da se embrion testira pre implantiranje u uterus. Studije u kojima se korišćene najnovije tehnologije su pokazale da prosečno 70% embriona nastalih tokom IVF imaju hromozomske abnormalnosti. Ispitivanja su isto pokazala da to nije u vezi sa samom IVF, već je to primarni uzrok sterilteta.
  Poznato je takođe da rizik hromozomskih poremećaja raste sa godinama, ali hromozomski poremećaji nisu rezultat samo godina, već mnogo kompleksnijih procesa.

  Spontani abortusi
  Već dugo je poznato da se 15-20% registrovanih (dijagnistifikovanih) začeća eliminiše tokom razvoja, a od toga, 20-50% uzrok je genetički poremećaj. Kako je danas moguće dijagnostifikovanji trudnoću mnogo ranije, tokom gestacije, ustanoviljeno je da su spontani abortusi u najranijoj fazi razvoja embriona veoma česti.

  U prošlosti, kada se sponani abortus desi i vrši testiranje abortiranog ploda, uglavnom nisu ustanovljavani genetički razlozi. Nove metode testiranja pružaju mnogo preciznije informacije o tome šta se zapravo dešava sa abortiranim plodom. Na primer, specijalni testovi za analizu hromozoma, omogućavaju da se ustanovi da li abnormalnost potiče od majke ili od oca. Od momenta korišćenja nove tehnologije ustanovljeno je da oko 70% abortiranih plodova pre desete nedelje gestacije ima neki genetički poremećaj.

  Koji je značaj genetike i rešavanju steriliteta i spontanih abortusa?
  Genetičko savetovanje u kombinaciji sa kliničkim ispitivanjima je pravi izbor za parove koji se bore sa sterilitetom. U novije vreme je postalo jasno da brojne genetičke promene mogu biti u osnovi steriliteta i spontanih abortusa. Napredak genetike u ovoj oblasti je značajan i praktično primenljiv, ali nažalost nova saznanja često ostaju bez razumevanja u opštoj medicinskoj praksi. To je jedan od razloga zašto je genetičko savetovanje značajan faktor bračnom paru koji se bori sa ovim problemom. Genetičko savetovanje podrazumeva da na bazi familijarne i medicinske istorije omogući bračnom paru najpovoljniju izlaznu strategiju (mogućnost) u datim okolnostima.
  Za bračni par koji ima problem sa sterilitetom i spontanim abortusima, genetičko savetovanje u kombinaciji sa kliničkim ispitivanjima je pravi izbor.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.