Roditelj Portal – Trudnoća, beba, roditelj Forumi DECA Vaspitanje Vrtić-da li ulazite u zgradu vrtića kada ostavljate i "kupite" decu?

Ova tema sadrži 35 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  njamiii 6 godine, 7 meseci ranije.

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 36 ukupno)

Vrtić-da li ulazite u zgradu vrtića kada ostavljate i "kupite" decu?


 • pulinka
  Član
  pulinka

  Eto, vrlo jednostavno pitanje: zanima me da li ulazite u zgradu vrtića kada ostavljate decu ujutru i dolazite po njih popodne? Da li vidite vaspitačicu?
  Jer u vrtiću koji nam je najbliži i u koje planiram da upišem ćerku roditelji uopšte ne ulaze u zgradu vrtića. Ne ulaze čak ni u dvorište. Niti vaspitačica izlazi napolje. Deca sama uđu kroz kapiju, prođu dvorište i uđu u vrtić. Pri izlasku deca isto izlaze sama, u tačno određeno vreme puštaju napolje svu decu, pa ko ih čeka, čeka…U pitanju je poludnevni boravak, od 8 do 11:30.
  Naravno da ja o tome imam negativno mišljenje, ne bih ja inače bila ja, ali osim svega ostalog sam i radoznala-da li je to sada uobičajena praksa?
  Kako je kod vas?


  Mozart
  Član
  Mozart

  Pulinka ovo prvi put cujem.Pa u moje vreme vrata vrtica su bila zakljucana. Tacno u 14 h vaspitacica otkljucava vrata i pusta roditelje.Tako je i sada. Imam 2 vrtica na 50 m (u kojem nema mesta za moje dete nego ide u SANGAJ) od moje zgrade, cesto tuda prolazim i vidim kako roditelji cekaju da ih puste u vrtic kako bi preuzeli svoje dete.
  Ni meni se iskreno ne svidja ovo sto si ti napisala.

  dialectica

  Ne znam da li je to normalna praksa. Moja drugarica ide sa sinom do grupe, pomaze mu da skine cipele i obuje papuce, itd. Kada ga pokupi, nakratko prica sa vaspitacicem, da li je jeo, kako se ponasao, itd. Bila sam s njim da pokupi sina vise puta, a to je bilo OK.

  Da li bi makar upoznala vaspitacice i drugu decu, videla kako to funkcionise?


  Praslin
  Član
  Praslin

  Pulinka, dok je moja cerka isla u vrtic, uvodili smo je, pomagali da se pripremi i vaspitacice su insistirale da im se javimo da bi one videle ko je doveo dete. Ovo mi je totalno cudno. I da, i kod nas su zakljucavali vrata i ako roditelji dodju pre 3 , zvonili bi na interfon da neko otvori. Posle 3 je znalo da bude otkljucano jer su starija deca bila u dvoristu u to vreme.


  Mikac
  Član
  Mikac

  ovo prvi put cujem, ne znam da li je to drzavni vrtic? U nasim to svakako nije praksa, dete mora da preuzme neko koga vaspitac poznaje a i dete, isto tako i da ga dovede.I eventualno poprica ako ima nekih desavanja i kako se dete ponasa. Znaci,ovo mi je totalno cudno…Sta ako roditelj zakasni i ne dodje na vreme po dete, cekace u dvoristu samo, mislim, kakve nebuloze…neko mora da dezura sa decom.

  MilicaCale

  za ovo jos nisam cula (ni u drzavnim, ni u privatnim vrticima). Nas vrtic je zakljucan izmedju 8.20 i 2.30, a neko mora i da dovede i da pokupi dete.


  chencha
  Član
  chencha

  Jedino mi pada na pamet da je to neka mala seoska sredina gde se svi poznaju, pa ce neko svakako povesti dete, ako roditelji npr. kasne. Mada je svakako neozbiljno i nebezbedno za decu da tako ulaze i izlaze iz vrtica. Cudi me da roditelji pristaju na tako nesto.


  pulinka
  Član
  pulinka

  Da, ,da, tako sam i mislila, svi se krste i čude kada čuju…Hvala svima za odgovore.
  Da, jeste državni vrtić. On je samo deo seoskog državnog vrtića, jer je selo davnih 70-tih i 80-tih bilo mnogo prosperitetnije i naseljenije, a i natalitet je bio veći, pa ima 6-7 manjih zgrada vrtića razbacanih po selu, u svakoj zgradi samo po 2-3 grupe dece od po njih 15-tak, samo poludnevni boravak za decu od 4 i 5 godina kao mlađa grupa, i predškolce- starija.
  Centralna zgrada jedina organizuje pun boravak i tu postoje i nekakve jaslice ali opet specifične, jer primaju decu od 2-4 godine i to sa uslovom da ne nose pelenu…Čudno je to kod nas.
  Slično sam čula jedino od poznanice koja radi kao vaspitačica isto u jednom selu, ali sremskom. Ona takav sistem primenjuje samo na predškolce, sa opravdanjem da im je takav dolazak i odlazak iz vrtića priprema za školu. Meni je to nekako klimavo opravdanje, jer kod nas recimo ispred škole svakog dana buljuk mama dovodi i odvodi decu, ne samo prvake nego sve do 5. razreda-što znači da im to osamostaljivanje baš i nema mnogo uspeha…Osim toga, škola je škola a vrtić vrtić, i ja ne znam da je zakonski uopšte dozvoljen takav prelazni oblik kakvim ga u našem vrtiću prave-tj. u vrtiću je normalno da svaki dan i vidiš vaspitačicu, u školi se to naravno ne očekuje.
  Međutim, kako saznajem od mama, ispadne da je ovde u vrtiću, ako tj. poštuješ njihova pravila, još teže dobiti informaciju o svom detetu. Jer vrtić je zaključan takođe od 8-11:30, i ako deca sama odlaze i dolaze, mame dolaze u apsurdnu situaciju da se o svojoj deci raspituju kada donose uplatnice za užinu za sledeći mesec.
  Naravno da je to meni sve neprihvatljivo, ali pre nego što počnem da izigravam Don Kihota po običaju i rušim sistem, htela sam da čujem koliko je ovaj običaj rasprostranjen. Sve sam ubeđenija da je to prosto interna odluka našeg sela bez ikakvog pokrića koje se roditelji slepo drže kao ovce.


  pulinka
  Član
  pulinka

  chencha;800373 wrote: Jedino mi pada na pamet da je to neka mala seoska sredina gde se svi poznaju, pa ce neko svakako povesti dete, ako roditelji npr. kasne. Mada je svakako neozbiljno i nebezbedno za decu da tako ulaze i izlaze iz vrtica. Cudi me da roditelji pristaju na tako nesto.

  Sada tek vidim ovo. Da, sredina jeste mala, ali ne toliko mala da ne bi bilo dovoljno i nepoznatih ljudi-osim toga, stanovnišvo je mahom STAAAROOOO. I uz svu dobru volju, mnoge od tih ljubaznih bakica ne bi baš ni mogle ni umele da odvedu dete kući.
  Specifično je što je selo prepuno nezaposlenih ljudi i onih koji su poljoprivrednici, tako da skoro u svakoj porodici bar jedan roditelj može da dođe po dete, ili bar jedna od baka i deda, i koliko vidim roditelji su stvarno savesni po tom pitanju. Izuzetak su deca koja imaju dogovor sa roditeljima da sama idu kući-uglavnom predškolci koji žive relativno blizu vrtića.
  I mene čudi da roditelji pristaju. Ali mene toliko toga u ovom selu čudi….Zapravo, izbezumljuje me što dosta roditelja kao gunđa, kako je to bezveze i blesavo-i nastavljaju po pravilima. Hej, pa to je tvoje dete-ko će da se zauzme za njega ako ti nećeš?
  Meni, osim bezbednosti deteta, smeta i totalno odsustvo komunikacije sa vaspitačicom. Pa ja ni ne znam koga ima u zgradi ako ne uđem u nju sa detetom-kome sam ja zapravo ostavila dete? I kad dolazim po dete, ja neću da na kupanju otkrijem neku ogromnu masnicu na detetu, nego hoću da mi vaspitačica kaže ako se dete povredilo, ima temperaturu, da li je povraćala i sl. Takođe, ne bih da mi vaspitačica kad joj donesem uplatnicu kaže da moje dete već mesec dana ne komunicira ni sa kim, ili da se bije, i sl…Po meni takav odnos je totalno nedopustiv u vrtiću…


  chencha
  Član
  chencha

  Naravno, i komunikacija sa vaspitacicama je neophodna, samo sam toliko bila zapanjena cinjenicom da deca sama izlaze iz vrtica da nisam „stigla“ do toga. Na zalost, i kad svakodnevno vidjas vaspitacice ostanes cesto uskracen za neke vazne informacije, iz razno-raznih razloga, ali je to vec neka druga tema.
  Inace, otprilike mi je jasno kako i zasto to funckionise, cesto je po manjim sredima da skole/vrtici nametnu zajednici neka pravila koja nemaju veze ni sa zakonom, ni sa pravilnicima, a cesto ni sa zdravim razumom i da svi to cutke prihvataju. Ne mogu sad da nadjem, ali sam negde citala reportazu o jednom selu u kome je skola (direktor) nametnula obicaj da prvaci donose kokoske na poklon kada krenu u skolu. I svi koji imaju donose, ne znam sta je sa onima koji nemaju.


  malisha75
  Član
  malisha75

  Ništa više ne može da me iznenadi, ali stvarno mi deluje strašno ovo što čitam. Zvuči kao da se radi o nekom internatu a ne o vrtiću… Jel to pravilo važi u celom selu, ili samo u tom jednom objektu? Rekla bih da su jednostavno roditelji do sada bili inertni i nezaineresovani da dođe do promene. Verujem da ćeš ti to da promeniš!

  Ja podržavam osamostaljivanje deteta, ali u skladu sa uzrastom i vremenom u kome živimo. Odavno nemam uvid u male sredine, ali promene koje su se desile u gradovima, pogotovo velikim, su dovele upravo do toga da roditelji imaju potrebu da prate i štite decu jako dugo. Mene je kao malu čuvala baka. Tek sa 6 godina sam krenula u predškolsko i boravila tamo od 8-12h. Pratila me je i dočekivala baka. Pred ulazom u zgradu smo se postrojili „dvoje, po dvoje“ i tako ulazili i izlazili. Bilo je dece koja su sama išla kući. Jednu moju drugaricu iz grupe je udario kamion na pešačkom prelazu. Ne sećam se da se posle toga nešto promenilo. Mi smo nekada već sa par godina išli svakodnevno u prodavnicu da kupimo osnovne namirnice, a danas je skoro nezamislivo pustiti dete od 4 godine da samo ode kod drugara u istoj ulici…

  Kod nas je trenutno sledeća situacija. Mm vodi dete ujutro u vrtić, ulaze zajedno sve do garderobe. Tamo mu on malo asistira ako treba oko presvlačenja (tokom zime naročito). Obojica se pozdrave sa vaspitačicom, razmene par rečenica, povremeno je na oglasnoj tabli neko obaveštenje, pa se oko toga još razgovara ako ima potrebe. Vrtić se zaključava u 9h. Ja idem po dete i tom prilikom uvek razmenim po koju rečenicu sa vaspitačicom – to traje najviše par minuta, ali sasvim je dovoljno da na blic steknem utisak o funkcionisanju svog deteta u grupi. Osim toga, ne postoje roditeljski sastanci, nego svaki roditelj može da zakaže sam razgovor sa vaspitačicom, ako ima potrebu o nečem posebno i duže da razgovara. Za sada nam sve to odgovara. Prošle godine je bio u mlađoj grupi, gde je i komunikacija među decom bila drugačija, grupa je bila manja, i vaspitačice su bile bliskije deci. U to vreme sam sa vaspitačicama mnogo više pričala, savetovale su me o nekim vaspitnim principima, o specifičnostima mog deteta. U razgovoru smo provodili cca 2h nedeljno. To vreme mi je bilo kao neka dopunska nastava roditeljstva i vrlo prijatno iskustvo.

  Možda sam sad otišla OT, pa da rezimiram. Mislim da je dete od 4 godine premalo da se na taj način „trenira“ , pogotovo kada pri put krene u kolektiv. Meni bi sada, kada mi je dete već godinu ipo dana u kolektivu (u kome se odlično oseća) bilo prihvatljivo da ga dopratim do ulaza, vidim vaspitačicu i kažem joj bar samo „dobro jutro“. Na kraju, kad „kupim“ dete, bilo bi mi prihvatljivo da vidim vaspitačicu kako nadgleda svoju grupu, da joj kažem „dobar dan“ i „doviđenja“ i da ona vidi da sam odvela svoje dete. Koji put nedeljno bih ipak volela da čujem i neku rečenicu o svom detetu koje u vrtiću ipak provede puno vremena. Činjenica je da deca sa 4 godine već svašta umeju da prepričaju, ali drugo je to kad se čuje i od vaspitača…


  anita75love
  Učesnik
  anita75love

  Apsolutno se slazem da je nedopustivo da se dete ostavi tek tako na ulazu u dvoriste!
  A ono o samostalnom kupljenju deteta ko stigne necu ni da pricam!
  Kod nas je obicaj da se roditelj pri prijemu deteta ne zadrzava puno, da se dete ne bi rasplakalo ali ako je detetu lakse da udje sa roditeljem i da ga ono pripremi (izuje, obuje patofne, skine jaknu isl) onda se i to dozvoljava ali sa ciljem da to prestane cim detetu to vise ne bude potrebno (obicno prestaje onda kada je dete sasvim adaptirano i rado ide u vrtic).
  Roditelji mogu da udju do garderobe vrtica ukoliko ulaze unutra a ako ne onda dete isprate do ulaza gde ga sacekuje vaspitacica i odvodi do garderobe.
  Veca deca se obicno navikavaju i da se sama skidaju i obuvaju (ali uz prisustvo prijemne vaspitacice)-jedna vaspitacica je uvek zaduzena za prijem dece i ona ih odvodi do grupe odn vaspitacica deteta ne izlazi iz grupe kako bi primila dete jer onda ne bi mogla da nadgleda decu u trenutku kada nije u sobi. Manju decu potpuno sprema vaspitacica.
  Dete se moze dovesti kad god se zeli od 6.30 ujutro pa do podne i cak i kasnije ako roditelj tako zeli.
  Vrata su uvek zakljucana, cak i za glavni prijem dece koji je oko 8-9 jer roditeljima to vreme najvise odogovara, imaju interfon i video nadzor i za ulazak se pozvoni.
  Takodje prilikom prijema dece nije uobicajeno preterano raspitivanje i pricanje sa dezurnom vaspitacicom sem za krajnje neophodne tehnicke stvari kao sto su-ostavljanje rezervne garderobe u vrticu ako se prethodni dan dete isflekalo, pelena ili vlaznih maramica, neke napomene tipa (danas mu malo curi nosic pa obratite paznju ili ne bi trebalo da jede koricu hleba zato sto ima zub pod lekom-da ne bi ispao cement, danas hoce/nece ici na plivanje iz tog i tog razloga itd……).
  Ukoliko roditleji ne mogu da dovode decu do vrtica ili dodju po njih popodne iz bilo kog razloga (recimo dete stanuje malo dalje pa bi roditelj cesto kasnio na posao da ga sam dovozi kolima ili prevozom ili bi zbog toga dete moralo da ustaje ujutro ranije nego sto je realno potrebno) organizuje se prevoz dece vrtickim kombijem i ta deca idu u pratnji vozaca koji ih sacekuje ili dovodi do kuce (ovo nije standardna usluga ali se moze dogovoriti stalno ili povremeno i dosta dece je koristi).
  Ovo najvise lici na organizovan prevoz dete skolskim autobusima u inostranstvu s tim sto ovi kombici imaju specijalna sedista za tako malu decu.
  Kod preuzimanja deteta popodne sa dezurnom vaspitacicom se moze popricati o `dnevnim` aktivnostima tipa da li je dete jelo, spavalo, kakilo, plakalo itd, da li se negde udario ili povredio (ali za to obicno odmah telefonom obaveste roditelje kao i sta su povodom toga preduzeli-ako su recimo zvali lekara zbog neke posekotine, ako je dete imalo temperaturi itd i roditelj u zavisnosti od toga sta se desilo odlucuje da li treba da dodje po dete, da li daje dozvolu da se detetu da lek koji je preporucio pedijatar vrtica itd) . Uvek obavestavaju cak i za sitnice kao sto je npr. sekao je papir pa se malo posekao (pri tom je posekotina tolika da se skoro ne vidi, 2-3 mm i krajnje povrsinska u vidu ogrebotine) i to telefonom.
  Decu iz grupa dovode jedna ili dve dezurne vaspitacice-takodje vaspitacica deteta iz grupe ne izlazi, zavisno od vremena-od 16-18h su obicno 2, jer tad najvise dece odlazi a pre i posle tog vremena je jedna). Vaspitacice oblace i obuvaju decu, roditelj ulazi u vrtic do garderobe i moze ali i ne mora oblaciti dete a starija deca cesto to zele da rade i sama …..
  Za sve ostale stvari koje podrazumevaju neki razgovor o tome kako se dete ponasa, da li ima nekih problema, razresavanje nedoumica itd sluze otvorena vrata koja su jednom nedeljno, kada nema dece u vrticu jer kad ih ima ona je sa njima, odn. kasno popodne ili uvece i tada se sa vaspitacicom deteta prica nasamo o konkretnom detetu (znaci ne na vratima prilikom izlaska dok se drugi roditelji guraju da preuzmu svoje dete/decu, nego se taj razgovor zakaze i lepo sedne pa se na miru porazgovara).
  Deca mogu ostati u vrticu do 19 h a mogu ici i ranije vec po potrebi samih roditelja i to ne mora uvek biti u isto vreme vec bez ikakve najave roditelj moze bilo ostaviti dete duze ili doci ranije po njega nego sto je uobicajeno, naravno ako je u okviru radnog vremena vrtica koje je do 19h.
  Dete ne moze preuzeti bilo ko!!!!-ovo je strogo definisano ko sme da dodje po dete odn kome vaspitacice smeju da ga daju (to definisu roditelji na pocetku svake godine pismenom dozvolom za svaku osobu pojedinacno-navodi se ime i prezime osobe i br licne karte).
  Znaci ako vi danas ne mozete doci na vreme, dete ne moze kuci dovesti vasa drugarica ili bebi siterka sem ako nije na spisku dozvoljenih osoba-ovo vazi i za bake i deke i ostalu rodbinu!
  Ukoliko imate trenutnu potrebu da to danas uradi recimo komsinica Persa onda to morate reci licno unapred (telefoniranje se ne uvazava iz nadam se razumljivih razloga).
  Po potrebi dete moze ostati u vrticu i posle 19 h (do 20) ali uz dogovor dan unapred ili makar tog dana prilikom dolaska.
  Ukoliko postoji vanredna potreba, organizuje se i boravak dece u vrticu 24 h tokom nekoliko dana (recimo roditelj mora hitno na poslovni put i nema kome da poveri dete) naravno ovo se posebno dogovara i posebno placa.
  Roditeljski sastanci koji se ticu organizacije i rada vrtica kao i plana aktivnosti za naredni period su 4 puta godisnje.
  Placanje vrtica je takodje prilikom preuzimanja deteta popodne-mesecno.
  Iskreno, svasta sam cula ali ovo da dete maltene `sutnete` u dvoriste a po podne ga kupite jer je prethodno `izbacen napolje` i ceka samo i da pri tom postoji realna opasnost da dete moze da odvede bilo ko (ukljucujuci i one koji ne poznaju dete ili zele da ga `otmu` u slucaju spora oko starateljstva)- stvarno nigde i nikad nisam cula!
  Jedno pitanje…. A sta se desava kada recimo pada kisa ili je napolju -11? Jeli deca i tada u dvoristu cekaju `sakupljanje`?
  U nasem vrticu postoje pravila koja se moraju postovati ali su ona takva da su sa merom i zdravim razumom i usmerena pre svega na to da zadovolje potrebe korisnika vrtica-dece i roditelja.
  :-*


  pulinka
  Član
  pulinka

  dialectica;800362 wrote:

  Da li bi makar upoznala vaspitacice i drugu decu, videla kako to funkcionise?

  Uuu, ovo sam nekako promašila, izvini.
  Pa, kao što rekoh, roditelji viđaju vaspitačicu kada dođu da plate za idući mesec, tj. jednom MESEČNO. Što je meni 😯 .Ja malo imam problema sa prepoznavanjem lica i mislim da ženu na taj način ne bih ni prepoznala na ulici što mi je opet 😯 (ali to sa prepoznavanjem je već moj lični problem 🙁 ).
  Drugu decu bi i njihove roditelje bi očigledno upoznala na ulici ispred vrtića, dok svi srećno tako čekamo, dolazimo i odlazimo zajedno kao idioti.
  Imam utisak da se to beskonačno blebetanje čekajući decu zapravo sviđa svim tim nezaposlenim ili u poljoprivredi prezaposlenim mamama, jer ne znam inače kako mogu tako srećno da ćakulaju svaki dan ispred vrtića….


  pulinka
  Član
  pulinka

  chencha;800378 wrote:
  Ne mogu sad da nadjem, ali sam negde citala reportazu o jednom selu u kome je skola (direktor) nametnula obicaj da prvaci donose kokoske na poklon kada krenu u skolu. I svi koji imaju donose, ne znam sta je sa onima koji nemaju.

  A na ovo sam se ismejala do suza 😆 . Ima i luđih od nas. Mada i nije, je li, smešno, ali opet, lakše bih se oprostila od jedne kokoške jednom godišnje nego pristala na ovaj moj aranžman 😈 .
  Znam da ima raznih propusta i kad vidiš vaspitačicu, ne očekujem ni ja da su one svemoguće niti savršene, ali opet, drugo je kad makar pogledaš u oči ženu koja ti čuva dete pa, ako ništa drugo, klimneš glavom za dobar dan i doviđenja, ne mogu da zamislim da nedeljama ni ne vidim kome uopšte ostavljam dete na čuvanje.
  I da, naravno, vrtić ne nudi nikakav period adaptacije. Ni jedan jedini dan. Što je meni isto grrrrr…
  Moje dete je veliko i može da ostane bez problema i srećno više sati sa drugim ljudima, ali sa poznatim ljudima i u poznatom prostoru. Zašto bi trebalo da se super uklopi u nepoznatom prostoru i sa totalno nepoznatim osobama bez ikakvog prilagođavanja-ne znam. Ono, zar je tako teško dopustiti jedan dan roditeljima u vrtiću? Pobogu, to bi bio jedan dan godišnje? Deci bi značilo, a vaspitači su odrasli ljudi, valjda bi bili u stanju da se nose sa situacijom.
  Ili sam ja previše zaštitnički raspoložena? Ali opet, ne deluje mi četvorogodišnje dete baš tako samostalno, više u nekom emotivnom pogledu nego onom „mehaničkom“. OK, neće ostati gladna, žedna, gola i bosa, ali zašto bi se osećala zbunjeno i neprijatno tih prvih dana kad ne mora? Ja ne verujem u dobrobit tog „bacanja u vatru, pa nek se snađe“.


  pulinka
  Član
  pulinka

  malisha75;800379 wrote: Ništa više ne može da me iznenadi, ali stvarno mi deluje strašno ovo što čitam. Zvuči kao da se radi o nekom internatu a ne o vrtiću… Jel to pravilo važi u celom selu, ili samo u tom jednom objektu? Rekla bih da su jednostavno roditelji do sada bili inertni i nezaineresovani da dođe do promene. Verujem da ćeš ti to da promeniš!

  Ja podržavam osamostaljivanje deteta, ali u skladu sa uzrastom i vremenom u kome živimo. Odavno nemam uvid u male sredine, ali promene koje su se desile u gradovima, pogotovo velikim, su dovele upravo do toga da roditelji imaju potrebu da prate i štite decu jako dugo. Mene je kao malu čuvala baka. Tek sa 6 godina sam krenula u predškolsko i boravila tamo od 8-12h. Pratila me je i dočekivala baka. Pred ulazom u zgradu smo se postrojili „dvoje, po dvoje“ i tako ulazili i izlazili. Bilo je dece koja su sama išla kući. Jednu moju drugaricu iz grupe je udario kamion na pešačkom prelazu. Ne sećam se da se posle toga nešto promenilo. Mi smo nekada već sa par godina išli svakodnevno u prodavnicu da kupimo osnovne namirnice, a danas je skoro nezamislivo pustiti dete od 4 godine da samo ode kod drugara u istoj ulici…

  I meni taj režim više vuče na zatvor nego na vrtić-ono, pa nisam JA neko ko iznajmljuje dete od vrtića, pa da treba ja njega na taj način da dočekujem i ispraćam…
  Pravilo važi u 4 najbliža vrtića za koje sam se raspitala, dva su nam besmisleno daleko ali raspitujem se i za njih, mada verujem da je „moda“ ista, centralni vrtić možda ima drugačiju politiku, međutim, tamo je gužva užasna jer svih 30 seoskih zaposlenih roditelja pokušava da ugura decu u tu jednu njihovu grupu…
  Ovako kako si ti opisala svoje predškolsko, tako seoska deca i izlaze napolje iz vrtića-dvoje po dvoje, pa preko dvorišta do roditelja-bez vaspitačice, naravno. A čak i kad bi vaspitačica izašla sa njima, na šta bi to ličilo-da ja sad nju zaskačem na ulici: „Pa kakvo je moje dete bilo?“ Mislim stvarno…
  Da, i ja se razmišljam o tome kako su neki od nas već sa 4-5 išli u prodavnicu i kod drugara. Ima takvih i danas u selu. Ali sve je to relativno. Zavisi i od deteta, i od prodavnice, i od celokupne okoline koju će dete na putu sresti.
  Mi imamo radnju blizu. Ali gazda dozvoljava ispijanje piva, rakije itd. u samoj radnji. I meni ne pada na pamet da pustim dete samo u tu radnju-iako bi ona bila sposobna za to. Meni je dovoljno odvratno da se uguram među te pijance, i idem na tu stranu samo kad jako moram. Tako da, iako bih ja volela da mi dete tako vežba samostalnost, ne može…

  Ja bih pristala na takav režim dovođenja dece da tako stvarno mora, iz nekog objektivnog razloga-ono, nije dete malo, prilagodilo bi se. Nisam ni ja mala. Ali, moje mlađe dete jeste malo, a ja ga moram vući sa sobom peške do vrtića-čak i da je kolima, opet ČEKAMO. A šta čekamo-pa, ništa što bismo objektivno morali da čekamo!
  Čekamo zato što je neko smislio da će njemu biti mnogo lakše ako ne bude baš radio svoj posao onako kako za njega dobija platu, nego onako kako će njemu biti udobnije! Na takav deo pogodbe ja ne pristajem.
  Ali me jedi što ja svoj cilj neću postići lako, niti bez posledica. Citiraću jednu mamu: „Pa, da, bio je jedne godine jedan tata koji je SMEO da uđe po svoje dete!“
  Jbt, zamišljam tatu kao kombinaciju King Konga i Supermena koji SME da uleti među strašne vaspitačice po svoje dete….! Ne znam sada da li treba da se jedim jer su vaspitačice zaista toliko moćne ili jer su naši roditelji toliko kukavni?

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 36 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.