Ova tema sadrži 60 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  ancicvele 7 godine, 5 meseci ranije.

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 61 ukupno)

Za jedan dan otkriju uzrok neplodnosti

 • dr Avluela

  Klinika za ginekologiju iz Novog Sada uvela nov sistem dijagnoze
  Za jedan dan otkriju uzrok neplodnosti

  Novosadska Klinika za ginekologiju i akušerstvo prva je klinika u Srbiji u kojoj za dijagnostikovanje uzroka neplodnosti parova nije potrebno potrošiti pola godine, pa i više, već se svi pregledi mogu uraditi u samo jednom danu.

  Već posle provedenog jednog dana na klinici od lekara ćete čuti koji je uzrok neplodnosti i kako se najefikasnije može prevazići. Ovaj sistem jednodnevne dijagnostike novosadska klinika preuzela je od kolega sa briselske klinike „Life“, koja ju je patentirala i sprovodi je već punih šest godina.

  – Najvažnije je da parovi, kada prolaze kroz jednodnevnu dijagnostiku, ne moraju da čekaju mesecima da bi saznali uzrok neplodnosti, već im lekari saopšte dan nakon posete klinici. Uz to, nova metoda, transvaginalna laparoskopija, garantuje apsolutno tačan rezultat, za razliku od nekada korišćenih rendgen metoda koje su u 25 odsto slučajeva davale lažne rezultate i uz to podrazumevale zračenje pacijenta – priča docent Vesna Kopitović, jedna od prve dve novosadske lekarke koje su počele da rade ovu metodu.

  Da bi prošli ovaj pregled, pacijenti sa sobom treba da ponesu spermogram muškarca i analizu hormonskog statusa žene. Nakon toga, svi potrebni pregledi od histeroskopije do salpingoskopije biće urađeni kroz jednu jedinu intervenciju: transvaginalnu hidrolaparoskopiju. Ovaj pregled, uz specijalne sofisticirane instrumente konstruisane da istovremeno mogu da služe za različite intervencije, omogućava da se potpuno sagleda stanje materice, jajnika, proveri prohodnost jajovoda, otkriju eventualne izrasline i, ukoliko je potrebno, izvrši manja hirurška intervencija. Pri tom, pregled se radi vaginalno, umesto gasa, koristi se voda, što je komfornije za pacijente, a i kamere koje se koriste za pregled znatno su manjeg prečnika, svega 2,9 milimetara.

  – Na ekranu dobijamo sliku uvećanu 15-20 puta. Zahvaljujući tome dobijamo potpuni pregled organa: jajnika, jajovoda, možemo da vidimo njihovu prohodnost, ali i da primetimo eventualne izrasline. U stanju smo da, ukoliko je potrebno, uradimo i operativni zahvat na licu mesta – priča Kopitovićeva.

  Ovaj zahvat traje svega 15 minuta, a ukoliko je neophodna intervencija, produžava se najviše na pola sata. Nakon njega žene ne osećaju bolove i već sutradan mogu da se pojave na poslu.

  – Ženi koja ima 38 godina nije stalo do toga da mesece gubi na utvrđivanju uzroka neplodnosti, ona želi dete. Ovaj sistem joj omogućava da za jedan dan sazna ono na šta se obično gubi tri-šest meseci, da istog dana, nakon pregleda, ode kući i da se već sutradan vrati svojim redovnim aktivnostima. Šest godina koristimo ovaj sistem, razvili smo potrebne instrumente i sada smo već u stanju da u toku nedelje uradimo po 15 intervencija – priča Patrik Putemans, stručnjak sa klinike „Life“, koji je prethodna dva dana proveo na novosadskoj klinici pregledavši 12 pacijentkinja i edukujući nove lekare.

  Kako objašnjava Kopitovićeva, da bi prošle ovaj pregled, žene treba da se prijave na klinici i zakažu pregled. Trenutno novosadska Betanija je u stanju da uradi dnevno tri-pet intervencija, pa se pregledi zakazuju za februar. Pošto je u pitanju vanstandardna usluga, ona se naplaćuje, ukupno 5.000 dinara.

  H. Dunđerov

  Vantelesna oplodnja
  U okviru programa besplatne vantelesne oplodnje na novosadskoj Betaniji do sada je urađeno 80 intervencija i utvrđeno je do sada čak 15 trudnoća.

  – Od prvih 25 žena čak 15 je u drugom stanju, što je odličan rezultat. Očekujemo ovih dana rezultate i sledećih 25 intervencija, a potom još trideset – kaže Vesna Kopitović.

  http://www.blic.co.yu/blic/danas/broj/strane/drustvo.htm


  kalet
  Član
  kalet

  Odlicna informacija. :bravo:


  sakicar
  Član
  sakicar

  Ovo je super. Prosledjujem informaciju dalje. :bravo:


  veverica
  Član
  veverica

  ovo je jedna sjajna informacija… hvala puno 🙂


  sakicar
  Član
  sakicar

  Da li je neko stupio u kontakt sa ovom klinikom?
  Ne mogu da dodjem do broja telefona.
  Iznenadila bih zaovu, pa ako neko ima neku informaciju vise neka mi napise.
  Unapred hvala.


  jeca77
  Član
  jeca77

  Evo nasla sam tel. 4899-330; 4899-222; 4899-242; nisam ih zvala i nemam iskustva sa njima ali probajte i srecno


  aptjiha
  Član
  aptjiha

  KARTON NAUČNOG RADNIKA

  OSNOVNI PODACI
  Ime
  Vesna
  Prezime
  Kopitović
  Godina rođenja
  1966
  Mesto rođenja
  Novi Sad
  Država
  Srbija i Crna Gora
  Zvanje
  Docent
  Titula
  Doktor medicinskih nauka
  e-mail
  kopitovic@nscable.net
  Direktni telefoni
  063/51-23-15
  Telefoni lokali
  021/489-92-42
  Organizaciona jedinica
  Klinika za ginekologiju i akušerstvo, KC Novi Sad
  Oblast i uza specijalnost (ključne reči)
  Ginekologija, humana reprodukcija, bračna neplodnost

  drage moje, ovo sam nasla na netu, pokusajte, drzim vam palceve. srecno


  stashao
  Član
  stashao

  Da li znate koliko kosta takav pregled i kako se moze naruciti s obzirom da sam ja iz Republike Srpske?


  marija24
  Član
  marija24

  drage moje, ja sam sebi zakazala taj pregled jos zimus i 11.4.2007 ja odoh!!!pozdrav svima


  tina73
  Član
  tina73

  Jako sam se zainteresovala za ovo, Marija, javljaj kako je bilo na pregledu, pa da i ja zakazem

  bbroljbrolj

  Marija,jesi li bila na pregledu,i vredi li


  marija24
  Član
  marija24

  tina 73 i bbroljbrolj, moram da vas razočaram ali nisam otišla u novi sad… ako me tačno pitate zašto, ni sama ne znam , osim da su svi dr iz bgd rekli da je beograd za to ipak najbolji… u međuvremenu sam radila hsg da bi se utvrdila prohodnost jajovoda i sve je bilo super. u junu mesecu sam radila i svoju prvu insemenaiju na jednoj privatnoj klinici u beogradu koja na moju žalost nije prošla sa uspehom, tako da se spremam za drugu sada u suboru 14.7.2007. koliko dugo kako i gde se vi lečite šta je problem kod vas?


  malocca
  Član
  malocca

  Drage moje, i ja sam cula da je dr vesna kopitovic odlicna ali da je jako tesko doci do nje. U ogromnim je obavezama, na sve strane, a strucnjak samo takav. I ja bih volela i razmisljam da nekako stupim u kontakt sa njom u Novom sadu. Da li radi privatno, zna li neko? :kucam:


  šestica
  Član
  šestica

  Pozdrav svima,
  Pošto se javljam prvi put zanima me da li je neka od vas bila na tom pregledu i da li može da nam prenese neke utiske?


  marija24
  Član
  marija24

  malocca, negde na forumu sam ranije procitala da kopitovicka radi u novom sadu i u drzavnoj bolnici i u privatnoj ordinaciji , ali se ne secam kako se zove ta ordinacija…nadam se da ces naci

Gledanje 1 članaka - 1 do 15 (od 61 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.